Voiko hampaiden narskuttelua helpottaa kotikonstein?

Yksi bruksismin hoidon tavoitteista on se, että potilas oppii hoitamaan vaivaansa itse, kertoo hammaslääkäri Timo Strandén Bulevardin klinikalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yksi bruksismin hoidon tavoitteista on se, että potilas oppii hoitamaan vaivaansa itse, kertoo hammaslääkäri Timo Strandén Bulevardin klinikalta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Öinen jauhaminen kuluttaa hampaita.

Totta. Hampaiden yöllinen narskuttelu eli bruksismi voi pahimmillaan kuluttaa hampaat ienrajaan asti. Jos lisäksi kärsii mahahappojen yöllisestä noususta nieluun, voi hampaiden kuluminen olla erityisen voimakasta. Säännölliset hammaslääkärikäynnit paljastavat eroosion määrän. 3D-skannereilla kuvatut digitaaliset mallit näyttävät hampaiston muutokset, kun tietyin väliajoin otettuja kuvia vertaillaan toisiinsa.

Bruksismiin ei ole selkeää syytä.

Tarua. Kyseessä on tilapäinen tai pidempään jatkunut stressitila. Syyn etsiminen on tärkeää hoidon kannalta. Sen jäljille voi päästä miettimällä, koska oire on alkanut. Bruksismiin liittyy yleensä niska- ja hartiaseudun lihasjännitys, joskus myös päänsärky. Hoito on kokonaisvaltaista ja siinä tulee ottaa huomioon mahdolliset tuki- ja liikuntaelimistön vaivat sekä elämäntilannetekijät.

Bruksismia hoidetaan leukajumpalla.

Totta. Itsehoito on tärkeä osa bruksismin hoitoa. Kotona purulihaksia voi jumpata ja hieroa hammaslääkärin antamilla ohjeilla. Muita hoitokeinoja ovat purentakiskon käyttäminen öisin, kylmä- ja kuumahoidot sekä kuuriluontoinen särkylääkkeiden ja lihasrelaksanttien käyttö. Myös fysioterapiasta voi olla apua. Vakavammissa tapauksissa voidaan käyttää lihastoimintaa lamaannuttavia botox-pistoksia.

X