Voiko hunaja parantaa haavat?

Hunajasta on moneksi: se auttaa tulehduksiin ja iho-oireisiin, kertoo tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hunajasta on moneksi: se auttaa tulehduksiin ja iho-oireisiin, kertoo tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitosta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Hunaja on luonnon antibiootti.

Totta. Kotimaisen hunajan tehoa bakteereja vastaan on tutkittu Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa. On todettu, että hunaja hillitsee esimerkiksi hengitystieinfektioita ja kurkunpäätulehdusta aiheuttavien bakteerien sekä sairaalabakteerin toimintaa. Vaikutuksia on tutkittu lajihunajilla kuten tattari-, kanerva-, horsma- ja puolukkahunajalla. Tuorein tutkimus antaa viitteitä luomuhunajan vaikutuksista myös ruokamyrkytystä aiheuttavaa bakteeria kohtaan. Alle vuoden ikäisille hunajaa ei kuitenkaan pidä antaa.

Hunajan teho ihonhoidossa perustuu taikauskoon.

Tarua. Hunajan tehoa on tutkittu paljon, ja sillä on todetusti arpeutumista vähentäviä ja ihon kutinaa lievittäviä ominaisuuksia. Hunajan pH on hyvin alhainen, minkä vuoksi se hillitsee bakteerien kasvua. Lisäksi hunaja sisältää glukoosioksidaasientsyymiä, joka tuottaa desinfioivaa vetyperoksidia. Lääketiede käyttää hunajaa joissakin haavanhoitovalmisteissa, joita saa apteekista. Kun sipaisee ihan tavallista hunajaa pienelle palovammalle, ihottuma-alueelle tai vaikkapa huuliherpeksen päälle, huomaa, miten hunaja rauhoittaa ihoa.

Sokeri ja hunaja ovat samankaltaisia makeuttajia.

Tarua. Hunaja aistitaan noin 1,3 kertaa sokeria makeammaksi, ja siinä on lisäksi 20 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Hunaja myös aiheuttaa vähemmän verensokerin heilahteluja kuin sokeri. Jos ei ole kovin tottunut hunajan makuun, kannattaa kokeilla ensin mietoa vaaleaa hunajaa kuten horsma- tai monikukkahunajaa.

Seura 02/2014

X