Voiko jet lagia lievittää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Matkakohteen vuorokausirytmin nopea omaksuminen helpottaa aikaerorasitusta, kertoo kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, dosentti Tapani Salmi lääkärikeskus Mehiläisestä.

Aikaerorasitus on yksilöllistä.

Totta. Sisäinen kellon takia ihmiset ovat joko ilta- tai aamuvirkkuja. Iltavirkun on helpompi siirtää rytmiään eteenpäin. Hän myös sopeutuu nopeammin aikaeroon etenkin länteen matkustettaessa. Nuorella sisäisen kellon siirtyminen on joustavampaa ja nopeampaa. Sisäisen kellon muutosnopeus on tunnista puoleentoista vuorokaudessa.

Jet lag on yhtä hankala itään tai länteen matkustaessa.

Tarua. Usein ihmiset ovat iltavirkkuja ja erityisesti heidän on hiukan helpompi siirtyä länteen kuin itään. Kun siirrytään nopeasti pois omasta aikavyöhykkeestä, pitää toimia vireyden säätelyn suhteen väärään aikaan, eli yöllä. On vaikea nukahtaa, jos aivojen sisäinen kello on päiväajassa kuten matkalla Suomesta Kaukoitään.

Melatoniini voi auttaa jet lagiin.

Totta. Vireyden säätely koostuu yksinkertaistettuna siitä, miten pitkään on ollut valveilla ja mitä sisäinen kello määrää. Aivoissa välittäjäaineena toimii muun muassa melatoniini eli pimeähormoni, jonka pitoisuus on yöllä korkea. Tablettina otetusta melato-niinista on joillekin apua elimistön rytmin siirtämisessä yövaiheeseen. Muita konsteja on pyrkiä altistumaan matkakohteen vuorokausirytmille ja erityisesti paikallisille ruoka-ajoille. Aamulla on syytä lähteä aamiaiselle, vaikkei olisikaan nälkä.

Seura 50/2014

X