Voiko juoma keventää jouluateriaa?

Jotta herkuttelusta jäisi hyvä olo, juhlajuomalla on väliä, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Diacorista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jotta herkuttelusta jäisi hyvä olo, juhlajuomalla on väliä, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Diacorista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Muutama lasi punaviiniä tekee jouluateriasta terveellisen.

Tarua. Kokonaisuus ratkaisee. Pähkinätkin ovat terveellisiä, mutta suklaan seassa ne ovat kaikkea muuta – ja sama pätee punaviiniin, vaikka se kohtuudella käytettynä pienentääkin sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Eli jos yhtä aikaa viinin kanssa mättää verisuonille haitallista kovaa rasvaa, kuten kermaisia laatikoita ja suklaakonvehteja, kokonaisuus ei ole terveellisimmistä päästä.

Snapsi jouduttaa ruoan sulamista.

Tarua. Alkoholi päinvastoin hidastaa sitä, koska se työllistää ruoansulatuselimistöä entisestään. Brittitutkijat selvittivät asiaa tarjoamalla fonduen kumppaniksi tutkittavista toiselle puolelle teetä ja toiselle alkoholia. Teen juojilla ruoka suli nopeammin.

Elimistö ei tykkää hotkimisesta. Snapsi voi tehdä hyvää, jos siihen liittyvä laulu hidastaa syömisvauhtia.

Maito saattaa helpottaa raskaan aterian aiheuttamaa kuplivaa oloa.

Totta. Raskas ruoka ja isot annokset aiheuttavat närästykseen taipuvaiselle oireita. Närästyksen hoitoon on lääkkeensä, mutta ellei niitä ole saatavilla, lasillinen maitoa tai piimää voi helpottaa oloa. Tosin jos on syönyt itsensä ihan ähkyyn, mikä tahansa juotava pahentaa vointia. Pystyasento ja kevyt kävelylenkki auttavat.

Paras tapa ehkäistä närästystä on syödä kohtuudella ja välttää alkoholia sekä rasvaista ja mausteista ruokaa.

Seura 51/2013

X