Voiko nenä mennä kaivamisesta rikki? Tässä syy jatkuvalle nenänkaivelulle

Jaa artikkeliTilaa Seura
© colourbox
Sormien paikka ei ole nenässä, erikoislääkäri Miikka Peltomaa Korvalääkärikeskus Ainosta muistuttaa.

Kaivaminen pahentaa nenäoireita.

Totta. Nenän kaivamiseen on jokin syy, nenää esimerkiksi kutittaa. Syy kutinaan on usein pienessä nenän etuosan eli eteisen tulehduksessa tai kuivuneessa limassa. Tulehdus on joskus seurausta nenän limakalvovauriosta, jonka ahkera nenän kaivaminen on aiheuttanut. Limakalvo ei pääse paranemaan, jos sitä sorkitaan toistuvasti.

Nenän kaivamisesta voi tulla kierre, jolla ihminen kuvittelee helpottavansa kutinaa, mutta oikeasti hän tekee päinvastoin: kaivajalla karstainen rupi kutittaa nenässä jatkossakin.

 

Nenää ei saa kaivamalla rikki.

Tarua. Nenän voi rikkoa ahkeralla kaivamisella.

Sierainten välissä on rustoinen nenän väliseinä, johon toistuva kaivaminen voi aiheuttaa tulehduksen, mikä vaurioittaa nenän väliseinää ja voi jopa tehdä siihen reiän.

Väliseinä voidaan korjata leikkauksella, mutta kyse ei ole ihan yksinkertaisesta leikkauksesta. Satunnaisesti nenän kaivaminen on vaaratonta.

 

Ruokaöljy hoitaa kuivaa nenää.

Totta. Ruokakaupasta tai apteekista ostettu öljy kostuttaa nenän limakalvoja ja helpottaa kuivuudesta aiheutuvaa kutinaa, mutta vain hetkeksi.

Nenäoireisiin on aina syy, ja jos oireet jatkuvat pidempään, syy pitää selvittää lääkärin luona. Se voi olla esimerkiksi allergiassa, kuivassa huoneilmassa tai naisilla vaihdevuosiin liittyvässä yleisessä limakalvojen kuivumisessa.

X