Voiko piilarit päässä sukeltaa?

Jaa artikkeli
© colourbox
Pehmeiden piilolinssien kanssa voi rauhassa pulahtaa uimaan, sanoo optikko Tero Vuorela Karhupuiston Optiikasta.

Piilolinssien kanssa saa uida.

Totta. Melkein kaikki piilolinssit ovat nykyään pehmeitä, ja ne sopivat hyvin uimiseen. Pehmeät linssit pysyvät hyvin silmissä, ja vain harvoin ne lähtevät uidessa pois silmistä. Kovat piilolinssit sen sijaan eivät sovi uimiseen. Hygieniasyistä paras valinta uimahalliin ovat kuitenkin kertakäyttöpiilolinssit. Linsseihin voi uimahallin vedestä tulla epäpuhtauksia, ja kertakäyttöiset linssit voi uinnin jälkeen heittää heti pois.

 

Piilarien käyttäjä voi sukeltaa ilman uimalaseja.

Tarua. Jos piilolinssien käyttäjä haluaa sukeltaa silmät auki, hänen kannattaa käyttää vesitiiviitä uimalaseja. Muuten linssit voivat lähteä pois silmistä ja silmät voivat ärtyä. Uimahallien kloorivesi ärsyttää monilla silmiä. Piilolinssien käyttäjät kärsivät usein vielä muita herkemmin kloorin aiheuttamasta silmien punoituksesta. Se ei ole vaarallista, muttei myöskään mukavaa.

 

Piilolinssejä saa käyttää saunassa.

Totta. Piilolinssejä voi yleensä käyttää saunassa, kunhan muistaa räpytellä silmiä tarpeeksi. Saunominen kuivattaa silmiä, mutta räpyttely puolestaan voitelee silmiä ja kostuttaa linssin. Kaikille kuivasilmäisille saunominen piilolinssien kanssa ei kuitenkaan sovi. Jos tuntuu, että saunominen piilolinssien kanssa ärsyttää silmiä, eivätkä silmät kostu runsaasta räpyttelystä huolimatta, linssit kannattaa ottaa saunaan mennessä kokonaan pois.

X