Voiko silmieni vuotamisen syy olla se, että ne ovatkin kuivat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kuivasilmäisyys
Kuivasilmäisyys on yleisempää naisilla kuin miehillä. © Colourbox
Kuivat silmät vaivaavat erityisesti vaihdevuosi-ikäisiä naisia.

1. Voivatko vuotavat silmät olla kuivat?

Silmän pinnan kuuluu olla kostea. Normaalisti sitä verhoaa ohut, hyytelömäinen kyynelnestekerros, joka voitelee silmän pintaa. Kun kyynelnesteen määrä vähenee tai sen laatu heikkenee tai molempia, silmät kuivuvat. Kyynelnesteen tehtävänä on toimia liukasteena luomien ja silmän etupinnan välillä sekä huuhtoa pois kuona-aineita ja roskia.

Roskan tunne silmässä on merkki kuivista silmistä, ja silmät reagoivat ajoittain tähän tunteeseen vuotamalla ylimääräistä kyynelnestettä varsinkin ulkona. Ärsytyksen aiheuttama kyynelneste ei ole koostumukseltaan samanlaista kuin normaali kyynelneste eikä siksi suojaa silmiä yhtä hyvin.

Kuivat silmät tuntuvat monesti ärtyneiltä. Ne voivat punoittaa, olla valonarat ja väsyä herkästi. Usein ne kiusaavat eniten aamulla, sillä nukkuessa silmien räpytys vähenee, jolloin silmät kuivuvat tavallista helpommin. Jotkut ihmiset myös nukkuvat luomet hieman raollaan.

2. Onko kuivasilmäisyys vaarallista?

Useimmilla oire on lievä. Se haittaa arkea, muttei vaurioita näköä. Voimakkaana kuivasilmäisyys voi olla hankala ja uhata näköä arpeuttamalla pysyvästi silmän sarveiskalvoa. Näin vakava kuivasilmäisyys on harvinaista.

3. Miksi silmät kuivuvat, kun ihminen ikääntyy?

Kuivasilmäisyys alkaa kiusata naisia varsinkin vaihdevuosissa, ja muutenkin vaiva on naisilla miehiä tavallisempi. Osa tästä selittynee elimistön hormonitoiminnassa tapahtuvilla muutoksilla. Arviolta 40 prosenttia suomalaisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa kuivasilmäisyydestä. Keski-iässä vaiva yleistyy. Ikääntyessä kyynelrauhasten toiminta usein heikkenee, jolloin kyynelnestettä muodostuu aiempaa vähemmän.

4. Miksi silmät kuivuvat päätetyössä?

Kun ihminen katsoo keskittyneesti pitkiä aikoja jotain kohdetta, kuten kirjaa, televisiota tai päätettä, silmien luontainen räpyttely vähenee. Räpyttely on elimistön oma mekanismi silmän pinnan voitelemiseksi. Räpyttelyn lisäksi silmien sulkeminen hetkeksi tekee saman asian.

Päätetyötä tehdään monesti toimistoissa, joiden ilma on hyvin kuivaa ja joissa on tehokas ilmastointi. Ne molemmat kuivattavat silmiä.

5. Miten kuivia silmiä voi hoitaa itse?

Apteekista saa ilman reseptiä silmien kostutustippoja, jotka muodostavat suojaavan ja voitelevan kalvon silmän sarveiskalvolle. Kuivia silmiä kannattaa hoitaa, sillä pitkään jatkuva kuivasilmäisyys altistaa tulehduksille.

Kostutustipat vaihtelevat koostumukseltaan: osa on geelimäisiä ja osa vesimäisiä. Geelimäisen teho säilyy vesimäistä pidempään, jolloin sitä tarvitsee lisätä harvemmin. Osalla käyttäjistä se kuitenkin sumentaa hetkeksi näköä. Vesimäinen tippa tuntuukin monesta geelimäistä mukavammalta, mutta se ei riitä aina pitämään silmiä kosteina. Moni käyttää päivällä vesimäistä tippaa ja yöllä hoitavampaa, geelimäistä tippaa.

Suosittelen valitsemaan säilöntäaineettomia, kertakäyttöpipetteihin pakattuja tippoja. Ne ovat turvallisia myös jatkuvassa käytössä. Säilöntäaine voi ärsyttää valmiiksi ärtyneitä silmiä entisestään.

Silmätippoja annostellaan yleensä kahdesta neljään kertaa päivässä, mutta tarvittaessa niitä voi annostella tunninkin välein.

6. Mikä pahentaa oireita?

Moni kuivasilmäinen kertoo, kuinka etelän rantalomalla silmät voivat paremmin kuin kotona. Selitys tähän löytyy kosteasta ilmasta. Kuiva ilma onkin kuivasilmäiselle hallaa. Sen vuoksi moni kuivasilmäinen karttaakin esimerkiksi sähkösaunaa.

Pakkanen, kuumuus, savut, käryt, pölyt ja viima haittaavat myös kuivasilmäisiä. Joillekin hiustenkuivaajan puhallus ja auton ilmastointi ovat liikaa. Silmä- ja aurinkolasit suojaavat silmiä oireita pahentavilta tekijöiltä, tarvittaessa voi hankkia erityiset suojalasit. Uidessa kannattaa käyttää uimalaseja.

Taittovirheleikkauksen jälkeen silmät ovat usein jonkin aikaa kuivat ja vaativat kostutustipan.

7. Milloin kuivia silmiä tulee näyttää lääkärille?

Jos apteekin itsehoitotuotteet eivät auta, tarvitaan silmälääkäriä. Silmälääkärin tutkimuksessa varmistuu, onko kyseessä kuiva silmä -oireyhtymä tai muu silmäsairaus. Hoito riippuu diagnoosista ja löydösten vakavuudesta.

Kosteuttavien silmätippojen ja suojalasien lisäksi voidaan harkita esimerkiksi kyynelpisteiden tulppausta sekä allergia-, kortisoni- tai solunsalpaajalääkitystä. Kyynelteiden tulppauksessa kyynelpisteisiin laitetaan pienet tulpat, mitkä estävät kyynelnesteen ulosvirtauksen silmästä. Vastaanotolla tehtävä toimenpide on kivuton ja kestää vain muutaman minuutin.

Voimakas kuivasilmäisyys voi liittyä yhtenä oireena myös johonkin sairauteen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi Sjögrenin syndrooma, nivelreuma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja atopia.

Kuivasilmäisyys vaivaa yleensä molempia silmiä. Jos vain toinen silmä vuotaa, silmää pitää näyttää lääkärille. Kyse voi olla esimerkiksi luomen virheasennosta tai kyyneltien tukkeutumisesta. Lisäksi lääkäriä tarvitaan aina, jos silmää särkee.

8. Kuinka kuivia silmiä tutkitaan?

Silmälääkäri käyttää tutkimukseen mikroskooppia. Sen avulla hän voi päätellä, onko syy silmien oireiluun kuivasilmäisyydessä tai vaikka allergiassa. Tarvittaessa potilas voidaan lähettää allergiatesteihin.

Silmiä voidaan tutkia myös erilaisilla silmän pinnan eheyttä ja kyynelnesteen haihtumisnopeutta mittaavilla väriainetesteillä ja kyynelten erittymistä mittaavalla Schirmerin kokeella. Siinä luomen ja sidekalvon väliin laitetaan hetkeksi ohut imupaperiliuska, jonka kostumisnopeutta seurataan. Tutkimus on kivuton.

9. Menevätkö lääkkeet vaihtoon?

Joskus syy silmien kuivumiseen on sairauden hoitoon käytetyissä lääkkeissä, jolloin lääke voidaan joutua vaihtamaan. Esimeriksi aknen hoitoon tarkoitettu isotretinoiini kuivattaa silmiä, samoin osa psyykenlääkkeistä, unilääkkeistä, verenpainelääkkeistä ja allergian hoitoon tarkoitetuista antihistamiineista.

10. Voiko kuivasilmäinen käyttää piilolinssejä?

Lievät oireet eivät estä piilolinssien käyttöä. Kertakäyttölinssit sopivat usein parhaiten kuivasilmäiselle. Jos kuivasilmäisyys on hyvin voimakasta, piilolinssejä ei voi käyttää.

Asiantuntijana Tiina Leivo, silmätautien erikoislääkäri, erikoisalajohtaja, Terveystalo.

X