Voivatko ruokaostokset pilaantua jo kauppareissun aikana?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ruoka pilaantuu helposti lämmössä. © COLOURBOX
Ruokaostosten laatu kärsii, jos ostosreissu venyy liian pitkäksi eikä mukana ole kylmälaukkua, kertoo Eviran elintarvikehygieniayksikön ylitarkastaja Elina Leinonen.

Ruoka voi pilaantua jo kauppareissulla.

TOTTA. Mikrobien kasvu käynnistyy riittävän korkeassa lämpötilassa ja etenee asteittain ajan mittaan. Siksi kauppamatkat kannattaa pitää helteillä lyhyinä ja ruokaostokset tehdä mökille mentäessä matkan loppupäässä. Ostokset pysyvät pidempään kylminä, kun ne pakkaa kylmälaukkuun kylmävaraajien sekaan ja täyttää tyhjän tilan vaikkapa rutistetulla sanomalehtipaperilla.

Proteiinipitoiset tuotteet pilaantuvat nopeimmin.

TARUA. Tuotteen proteiinipitoisuudesta ei voi päätellä sen pilaantumisherkkyyttä. Esimerkiksi maitojauhe sisältää enemmän proteiinia painoonsa nähden kuin maito, mutta se kestää maitojuomaa paremmin. Mikrobien kasvu on suurin yksittäinen pilaantumisen aiheuttaja ja siihen vaikuttavat useat tekijät, kuten tuotteen korkea vesipitoisuus ja mikrobeille suotuisat ravinteet. Yleensä kaupan kylmäsäilytystuotteet pilantuvat herkimmin.

Ylijääneet ruuat kannattaa heittää pois.

TOTTA. Jos ruuat ovat seisseet pitkään lämpimässä kesäsäässä, niiden jämiä ei kannata enää säilyttää. Ruokamyrkytysten välttämiseksi ruokaa kannattaa panna kesän juhlissa tarjolle vain vähän kerrallaan, jolloin ainoastaan osa tarjoomuksista lämpenee.

X