Järkyttävääkin järkyttävämpi jännitysnäytelmä – ei heikkohermoisille – Katso kuvat!

Jaa kaverilleTilaa Seura

Edellinen blogimme siis päättyi paluulentomme ensimmäisen etapin Qaanaaqista llulisatiin perumiseen 21.11. Peruminen oli järjestysnumeroltaan 4. Uusi paluulentopäivämme kyseiselle etapille siirtyi lauantaille 24.11.

Tästä ei ole luettavissa minkäänlaista ärtyneisyyttä, kiukustumista, moitetta tai vittuuntuneisuutta Air Greenlandia kohtaan. Tämä on matkailua Grönlannissa: täällä mennään turvallisuus etusijalla ja täällä on koko ajan erikoiset säät.

Äitelä näytelmäkirjailija

Näytelmäkirjailija on puhtaasti innoissaan lennon siirtymisestä kolme päivää eteenpäin: tuohan tämä lisää kirjoitusaikaa näytelmälle. Me muuthan mukaan lukien Leea jonka sisällä näytelmäkirjailija lymyilee joudumme tästä siunaantuneesta lisäajasta ainakin puolet käyttämään kaikeenlaiseen säätämiseen kaikenlaisten instanssien kanssa, joista pelkästään Norwegian Airin kanssa puhelimessa säätäminen tuhoaa ihmisen kaiken järjen ja työkyvyn tuntikausiksi.

Näytelmäkirjailijan innostus on muuttumaisillaan jopa äiteläksi, kun huomaamme yhteen ääneen dramaturgimme kalpean naaman.

Dramaturgimme pyhä tauti

Zoomatessamme häneen tarkemmin huomaamme myös poissaolevan ja lasittuneen katseen. Huolestumme, sillä Pyhä Dramaturgimme ei suotta kanna Pyhimyksen arvonimeä, hänellä on nimittän pyhä tauti, epilepsia, mikä tietysti on alunperin hänen rekrytoimisensa syy. Toki myös hänen pieni kokonsa, sillä hänen omat lastenosastolta ostetut vaatteensa painavat niin vähän hänen normaalikokoisessa rinkassaan, että voimme rauhassa shoppailla tällä reissulla vielä ainakin 10 kiloa luita.

Pyhimyksen kalpenemisen syy ei kuitenkaan tällä kertaa ole sairaskohtaus – vielä, mutta lääkkeet saattavat kohta loppua, hän sanoo ja julistaa samalla uuden jännitysnäytelmän alkaneeksi!

Apteekki ilman markkinataloutta – ihanaa!

Leea ja Pyhä Dramaturgi, jonka nimi on siis Rosa-Maria Perä, suuntaavat kohti Qaanaaqin alkuperäisasukkaiden terveyskeskusta, jota me kaikki rakastamme ja jonne joutumisesta olemme vain unelmoineet.

Qaanaaqin Terveyskeskuksen logo, jossa kaksi inhimillistä taluttaa keskellään kolmatta kohti iglua tahi aurinkoa. © Klaus Klemola

Pohjois-Grönlannin kieli ei tunne sanaa apteekki. Kaikki lääkkeet saadaan tuolta terveyskeskuksesta ilmaiseksi, sillä siellä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta maksamiseen.

Pyhän Dramaturgimme lääkitys on monimutkainen monen vuosikymmenen kokeilun tuloksena toimivaksi osoittautunut cocktail, joka sisältää eri värisiä ja muotoisia, eri aikaan otettavia osin samastakin lääkkeestä koostuvia eri annostuksia sisältäviä nappeja, joista jotkut ovat hyvin vanhanaikaisia kun taas toiset kuulemma uusinta hottia ihan Suomessakin. Pyhimys on syystä hyvin huolissaan lääkityksen korvaamisen onnistumisesta maailman pohjoisimmassa terveyskeskuksessa.

Terveyskeskuksen vastaanottoaula muistuttaa lastentarhan kerhohuonetta, mitä vaikutelmaa ei vähennä se että eteisessä on tarjolla kenkien päälle asetettavat siniset muovipussit.

Terveyskeskuksen seinällä on jättiläiskokoinen Tiina Itkosen valokuva. Hänen valokuviaan on muutenkin ympäriämpäri Qaanaaqin kuntaa, muun muassa talojen ulkoseinissä ja Qaanaaqin lentokentän odotushuoneessa.

Tanskalainen vanha miessairaanhoitaja viheltää ja kävelee muovitossuissa ohi.

Ennenpitkää ilmestyy Conny. Hän on sairaanhoitaja Qaanaaqin terveyskeskuksessa. Käy ilmi että heillä ei ole mitään Pyhimyksen lääkkeistä. Että korvaavat lääkkeet löytyvät Ilulissatista 1150 kilometrin päästä. Conny käskee tulla perjantaina takaisin jos lentomme ei vieläkään lähde.

Pyhimyksen lääkityksen alasajo

Kun palaamme terveyskeskuksesta täkäläiseen residenssiimme, Pyhimys löytää yllättäen matkalaukustaan täysinäisen läpipainolääkelaatan.

Laskemme varmuuden vuoksi mikä on Pyhimyksen maksimi pystyssäpysymisaika löytyneillä lääkkeillä. Pyhimys itse olisi halukas aloittamaan lääkkeidensa hiljaisen alasajon saadakseen edes jotain lääkettä mahdollisimman pitkään.

Jään ja viemärittömän järjestelmän vuoksi Qaanaaq on epilepsiattomallekkin hankala paikka pysyä pystyssä.

Kiellämme Pyhimystä vähentämään lääkitystä. Hätätapauksessa pystymme pilkkomalla ja uudelleen kokoamalla tämänhetkisiä lääkkeitä saamaan luotua uusia kapseleita, joiden avulla Pyhimys pysyy vielä ainakin 3 päivää työkunnossa. Meidän pitää vain ottaa Pyhimyksen isoannoksisin lääke ja jakaa se pienempiin osiin. Tämä tapahtuu niin että haetaan Leean vitamiinikontilta kapselimallisia vitamiineja, avataan ja tyhjennetään kapselit ja täytetään ne uudelleen oikealla määrällä Rosan lääkettä.

Suoli ja pyhimys

Ei ole samantekevää mistä kohtaa Pyhimyksen pientä kehoa lääke imeytyy verenkiertoon. On kuulemma tärkeää että lääke vaikuttaa pikkuhiljaa ja riittävän pitkään. Järkeilemme että jos lääke imeytyy jo suusta se menee kaikki heti päähän eikä vaikutus ole kovin pitkä. Jos se taas imeytyy vasta umpisuolta ohittaessaan vaikutus on paljon pidempi sillä umpisuolesta on Pyhimyksen epilepsiapäähän pidempi matka.

Sitten lento perutaan taas.

Nato ja pyhimys

Lento siirtyy kolme päivää eteenpäin 27:een päivään. Sinä päivänä loppuu myös Pyhimyksen iltalääke. Meillä ei ole mitään hätää jos pääsemme Ilulissatiin illaksi, sillä Conny on soittanut Sebastianille Ilulissatin terveyskeskukseen ja siellä lääke odottaa Pyhimystä tulevaksi. Päätämme olla menemättä yhteenkään terveyskeskukseen tänään, menemme vasta maanantaina.

Ilulissatista sen verran, että se on iso kaupunki. Siellä on 4000 asukasta ja enemmän jäävuoria kuin missään Grönlannissa. Mannerjäätikön yksi suurimmista jäävuorten synnytyskanavista sijaitsee Ilulissatin eteläpuolella vuonon perällä. Sinne niitä tippuu merenlahteen ja ajautuu rannoille rakennettujen kymmenien hotellien edustalle turistien ihailtavaksi.

Mutta takaisin jännitysnäytelmään.
Meitä lohduttaa tieto, että jos lentomme taas kerran peruuntuu, olemme vain sadan kilometrin päässä Thule Airbasesta, Naton tukikohdasta. Sieltä se meidän hajonnut helikopterimmekin seilaa. Se on kuitenkin jo kunnossa, ja pelasti Qeqertatin saaresta 70 kilometrin päästä vanhuksen ja lennätti Qaanaaqin terveyskeskuksen katolle.

Qaanaaqin Terveyskeskuksen ambulanssi, koiravaljakkoreki. © Klaus Klemola

Tarpeellinen sivupolku

Emme tiedä lennättikö kopteri vanhuksen oikeasti katolle vaiko esimerkiksi terveyskeskuksen edustalle, mutta sen tiedämme että vaihtoehtoinenkin kuljetusväline löytyy museon pihalta ja olisi ollut näillä jäävahvuuksilla jo käytettävissä. Nimittäin ambulanssireki.

Ambulanssireki on ihan tavallinen koiravaljakkoreki, varustettuna vanerikopilla jossa on ikkuna, ovi ja mahdolllisuus laittaa sisälle valopetrolilämmitin.

Kyseistä rekeä käytettiin viimeksi viime vuonna sairaskuljetukseen, kun samaisen Qeqertatin pikkusaaren opettaja oli pudonnut jäihin.

Kylässä on noin 24 asukasta, kirkko koulu kirjasto ja kauppa. Ei sähköjä. Kylä on muuttovoittoinen eli kasvava. Ymmärrämme tämän hyvin sillä vietimme tässäkin paratiisissa kolme päivää vuoden 2006 reissullamme.

Reino Bragge, Tampereen Teatterin johtaja

JA JOS helikopteri sattuu taas hajoamaan tai muusta syystä kieltäytyy nousemasta (mikä on aina mahdollista), on lohdullista tietää että meillä on käytössä koko Naton tukikohdan kopterilaivue joka on varmasti laaja vaikkemme nyt osaakkaan tässä luetella jokaista yksilöä.

Ja kuten nimeltä mainitsematon Hesarin kriitikko muistuttaa,  meillä on takanamme koko Suomen ulkoministeriön virkamieskoneisto. Ja viimeisen puhelun voi tarvittaessa soittaa Tampereen Teatterin johtaja Reino Bragge. Reino tunnetaan mukavana miehenä. Jonkalaisena kaikki varmasti haluavatkin hänet tuntea, myös Nato.

Pyhimys ei tottele meitä

Viikonlopun teemme töitä, koska terveyskeskus on kiinni. Jumitamme näytelmän toisessa päähenkilössä Marja-Tertussa, joka pitäisi saada pois Qaanaaqista Tampereen teatteriin esiintymään mutta emme tiedä miten.

Jumittaminen on inhottavaa. Se on yhtä inhottavaa kuin esimerkiksi lentokentällä jumittaminen.
Näytelmäkirjailija ryhtyy taas lukemaan koululaisille tarkoitettua näytelmän kirjoittamisen opasta ja Klaus tiskaa.

Pyhä Dramaturgikin jumittaa. Onko hän humalassa vai onko hän salaa ruennut jo vähentämään lääkemääriään vaikka häntä on nimenomaan kielletty ja tämä asia jo kahdesti käyty läpi! Klaus on työnsä puolesta katsellut elokuvia ja vartavasten muistellut sellaisia elokuvia, joissa puhtaalla tasaisella pinnalla terävällä esineellä jaetaan vaaleaa jauhetta tasaisiin viivoihin.
Klaus on jo hankkinut partaterän ja irrottanut eteisen peilin valmiiksi.

Alkuperäiskansat ja lääkitys

Menemme vanhasta tottumuksesta taas maanantaina terveyskeskukseen siltä varalta, että huominen lentomme taas perutaan.

VOITTEKO USKOA!  Connyllä on kaikki tarvittavat lääkkeet olemassa jossain terveyskeskuksen varastossa, ymmärtääksemme hylkeennahkaisessa dosetissa.

Toivottavasti Air Greenland ei huomenna lennäkään ja näemme Connyn taas.

Pyhimyksessä on kyllä jotain vikaa. Näytelmä ei etene tarvittavalla vilkkaudella. Sen lisäksi hän jankuttaa jatkuvasti jotain alkuperäiskansan ja oman lääkityksensä mysteerisestä suhteesta, jossa on kuulemma jotain mitä meidän kaikkien pitäisi miettiä.

Mietimme pyhimyksen ja hänen tuskiensa lopettamista. Mutta on riski, että hänellä on joku pointti. Pääasia että ei kuolaa.

Mutta sitten kun juuri tähän totuimme niin lentoa ei taas peruttukaan!

 

Terveisin Leea ja Klaus

 

X