Tällaista tietoa leviää PS-poliitikkojen luomassa koronakeskusteluryhmässä: vitamiini auttaa ja 5G pahentaa epidemiaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Korhonen

Tiesitkö, että koronalta voit säästyä tai jopa pelastua helposti? Tarvitsee vain lopettaa sokerin syöminen, ottaa tuhti annos malarialääkettä ja sekoittaa ravintoonsa tarkasti määriteltyjä lisäaineita. Sekin auttaa, kun lisää nopeasti kehon vitamiinipitoisuutta tai siirtyy ketogeeniseen ruokavalioon.

Ai niin, muistathan että COVID-19 on luotu aseeksi kiinalaisessa laboratoriossa, palvelemaan pakkorokottavan miljonäärin Bill Gatesin juonia. Virukselle altistuu varmimmin, jos aivot ovat joutuneet olemaan 5G-kännykkäverkon säteilyn kohteena. Samoin THL:n suomalaisille patistamat, suurten lääkeyhtiöiden masinoimat rokotuskampanjat ovat altistaneet kansalaiset taudille.

Mikä pahinta, Suomen hallitus ei tee epidemian hoidossa mitään oikein. Toiset ministeritkin keskittyvät kriisistä huolimatta vain kommunististen uudistusten kuten sukupuolineutraalin henkilötunnuksen hivuttamiseen. Muut ovat vain kyvyttömiä puoluekoneiston luomia tyttösiä.

Uskontokin on esillä: monen ihmisen mielestä epidemia on lopun aikojen merkki ja siitä selviäminen vaatii perinteiseen konservatiiviseen kristillisyyteen palaamista.

Ajankohtaiset koronatiedot kätevästä FB-ryhmästä

Edellämainitut neuvot ja näkemykset löytyvät Facebookin ”Koronavirus info- ja keskusteluryhmän” jäsenten postauksista ja kommenteista. Toki samat henkilöt jakavat samoja viisauksiaan lukemattomilla muillakin verkon keskustelupalstoilla.

Tässä ryhmässä koronasta keskustelevat ja väittelevät ihan tavalliset ihmiset, osa tunnistettavasti ja osa salanimien suojissa. Jäseniä on runsaat 7000, mutta kuka tahansa ulkopuolinenkin on pystynyt lukemaan keskusteluita.

Kuinka moni jäsenistä on oikea ihminen? Varmasti enemmistö. He kertovat ryhmässä omista kokemuksistaan, vaativat perusteluita väitteiden tueksi ja kyselevät aidosti kanssaihmisten näkemyksiä tilanteesta.

Joukossa on tosin myös keskustelijoita, joita ei ole supisuomalaisesta nimestä huolimatta kovin helppoa löytää elävästä elämästä. Onpa mukana myös itseään tutkijoiksi ja virologeiksi kehuvia yksilöitäkin, vaikka minkäänlaisia todisteita he eivät näistä pätevyyksistään anna.

Kaiken tämän kohinan seurauksena ryhmästä hyökyy monentasoisen tiedon ja uskomusten tulva, josta voi hyvin napata mieleisensä faktat asenteitaan tukemaan.

Siinä sivussa keskusteluryhmä toimii tällä hetkellä vireänä alustana korona-disinformaation, salaliittoteorioiden, valehtelun ja huuhaaväitteiden jakamiselle – vaikka sen perustajina ja keskustelun nimellisinä valvojina on ihmisiä politiikan huipulta.

Jaossa myös tarkistettua tietoa – jäsen vastaa itse oikeellisuudesta

Ryhmän perusti maaliskuun alussa kansanedustaja Mika Niikko (ps.). Hän oli jo sitä ennen ottanut sosiaalisessa mediassa lujasti kantaa pandemian tuloon, ja harmitellut miten muu maailma ei tajua ottaa uhkaa riittävän vakavasti.

Ryhmän ylläpidossa ja moderoinnissa ovat tällä hetkellä muun muassa Niikon eduskunta-avustaja Laura Wirth, Niikon vaalikampanjan yhteyshenkilönä toiminut Sami Niikko sekä puoluetoveri, valtuutettu Pia Kopra (ps.).

Ryhmän säännöt ovat selvät: solvaaminen ja liiallinen samoilla linkeillä spämmääminen on kielletty ja johtaa poistamiseeen. Keskustelun pitää tapahtua hyvässä hengessä. Säännöissä korostetaan, ettei kyse ole viranomaisten tiedotuskanavasta.

Sääntöjen mukaan minkäänlaista kiusaamista ei sallita, ja loukkaavia kommentteja esimerkiksi rodusta, uskonnosta, kulttuurista, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai identiteetistä ei hyväksytä.

Ryhmässä jaetaan runsaasti ihan normaalien tiedotusvälineidenkin uutisia koronasta. Jopa Seuran juttuja näkyy siellä toisinaan.

Näiden välissä sitten rehottaa vaihtoehtoinen tieto, kenenkään kaitsematta.

Ylläpito irtisanoutuu faktantarkistuksesta omatekoisella vastuuvapauslausekkeella:

”Jokaisen itsearvioitavaksi jää lähteiden uskottavuuden arvioiminen sekä taustatietojen tarkastaminen.”

Perustaja lähti ryhmästään, kun keskustelu meni oudoksi?

Jostain syystä Mika Niikko jättäytyi perustamansa ryhmän ylläpidosta jo parin viikon jälkeen, poistui joukosta kokonaan ja kirjautui sinne uudelleen rivijäsenenä kansanedustajatilillään.

Niikon karkuunlähtö tapahtui samaan aikaan, kun ryhmän keskustelu alkoi ensimmäisen kerran täyttyä hurjimmista salaliittoteorioista, syyttelyistä ja huuhaaneuvoista. Ylläpito näyttää toisinaan poistaneen pahimpia ylilyöntiviestejä.

Viime päivinä keskustelijoiden hyrrä on alkanut pyöriä voimakkaasti 5G-verkkojen ympärillä. Tiedehän ei ole havainnut yhteyttä epidemian ja kännykkäsäteilyn välillä, mutta se ei estä oman elämänsä virustieteilijöitä pohtimasta asiaa ja lietsomasta itseään vastarintahurmokseen. Pisimmälle tämä on mennyt Britanniassa, missä 5G:n vastustajat ovat huhtikuun alussa polttaneet verkkomastoja.

Kännykkäverkkojen terveysvaikutuksia on sivunnut myös Mika Niikko ryhmäänsä tekemässään postauksessa.

Tolkun Henkilö on nyt maaliskuun puolivälistä alkaen yrittänyt useaan otteeseen kysyä Mika Niikolta niin eduskunnan kuin Twitterinkin kautta, mitä tarkoitusta varten hän perusti tämän ryhmän, miksi sitä moderoidaan niin löysästi ja miksi hän itse luikahti sen ylläpidosta niin nopeasti pois?

Vastausta ei ole tullut, joten joudumme tyytymään arvailuun.

Oppositiopoliitikon kannalta kaikki keskustelu tilanteessa, jossa hallitus tekee ihmisille ikäviä päätöksiä, on hyvää ja tarpeellista keskustelua. Ja kansalaisille on joka tapauksessa hyvä avata uusia kanavia mielipiteidensä jakamiseen.

Eikä tämäkään FB-ryhmä hyödytön ole, ainakaan ajanvietteenä. Monet sen jäsenistä luottavat tieteeseen ja terveeseen järkeen, ja väittävät pahimmille foliohattuilijoille vastaan sydämensä kyllyydestä.

PS. Jutun ilmestymisen jälkeen 17.4. ylläpitäjät muuttivat FB-ryhmän näkyväksi vain jäsenille.

 

Juttua muokattu 16.4. klo 20:55, poistettu virheellinen tieto kansanedustaja Riikka Purran mukanaolosta. Hän ei ole liittynyt ryhmään.

 

Lue myös: Miksi entisen Salatut Elämät -tähden sivusto levittää koronahuuhaata? 

 

X