Uusi tutkimus paljastaa röyhkeyden: edes Venäjän geotrollit eivät arvostaneet Suomen vaaleja

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Teksti:
Petri Korhonen

Jos Suomen viime kevään eduskuntavaaleissa ei nähty Venäjän aiheuttamaa vaalivaikuttamista, tarkoittaako tämä sitä että Venäjä ei vaikuttanut vaaleihin?

Päinvastoin, sanovat monet trollienmetsästäjät, näkymättömyys se vasta onkin merkkinä siitä, että vaaleja yritettiin peukaloida ovelammin kuin koskaan ennen.
On myös kuulunut väitteitä, että viranomaisten kyky tunnistaa näitä ilmiöitä on kehno.

Tässä voi toki olla perää. Eiväthän Seutulan tai Malmin lennonjohtajatkaan havainneet tutkiensa äärestä aikoinaan mitään, vaikka ufot kävivät nappaamassa Juhan af Grannin Espoosta galaksien välisille lennoilleen.

Tällä viikolla vaaliaiheesta on kuitenkin saatu lisää ulkomaista tutkimustietoa, joten jokainen voi tehdä asiasta jatkopäätelmiä.

Ulkoministeriö ja Suojelupoliisi kertoivat jo tuoreeltaan vaalien jälkeen, että itänaapurista tullutta pahantahtoista sorkkimista ei kampanjoinnin aikana näkynyt. Jotkut botit hyrisivät toistoviestejään, mutta siinä se.

Nyt näihin trollidenialisteihin liittyy jopa läntinen sotilasliitto.
Riiassa toimiva Naton strategisen viestinnän osaamiskeskus StratComCoe on julkaissut analyysinsä Indonesian ja Suomen tämän vuoden vaaleissa havaitusta geotargetoidusta, eli tänne alueellisesti kohdennetusta, kaupalliseksi tulkittavasta ja vaaleihin tähdätystä verkkosisällöstä.

Ja tulokset ovat tässä, natokielellä:

”… Our search queries in Finland returned minimal election-related content. In fact, many of the top trending and geo-targeted posts we identified were irrelevant to the 2019 parliamentary elections.”

Suomeksi siis: eipä juuri näkynyt.
Nato-keskus kampasi tutkimukseensa niin googlehakuja, YouTuben, Instagramin kuin Facebookinkin tietoja.

Kohdennettuja FB-postauksia. © Nato StratComCoE

Ilmastosta riitti kohinaa, ehdokkaille suoraa öykkäröintiä

Kaikkiaan poliittissävytteisiä sisältöjä löytyi häviävän pieni määrä.

Ainoa, josta StratComCoe sai jotain merkkejä, oli pieni ympäristö/ilmastoaiheiden painottuminen hakutrendeissä.

Tämän toki huomasi jopa yleensä hieman puusilmäinen Tolkun Henkilökin.

Populistitoimijoiden parissa kiersi vaikka mitä ”ilmastonmuutos-on-huuhaata” -öyhötyksiä, ja ne monistuivat matkalla kaikkialle Suomeen.
Niihin yhdistyi paljon väitteitä siitä, että kuviteltu vihervasemmistolainen eliitti kieltäisi yksityisautot ja lihansyönninkin oman ilmastouskontonsa nimissä.

Henkilökohtaista vaalihäirintää, jota Nato-keskus ei tässä analyysissään tutkinut, tapahtui verkossa ja livenä. Yksittäiset ehdokkaat kertoivat saaneensa loanheittoa ja solvauksia niskaansa, ja parissa tapauksessa vaaliteltoilla nähtiin myös tönimistä ja huutelua.

Useimmissa tapauksissa toimijat paljastuivat tyystin kotimaisiksi ammattihäiriköiksi, elämäm-koululaisiksi tai muuten vain törpöiksi. Näistä ei saisi Venäjän agentteja, vaikka voissa paistaisi.
Voisivatko he olla tietämättään Venäjän viesteihin reagoineita resonaattoreita? Kyllä, jos uskoisimme että heillä on siihen riittävä lukutaito.

Occamin partaveitsi -teorian mukaisesti tässäkin yksinkertaisin vaihtoehto on todennäköisimmin lähimpänä totuutta:

Vaaleissa pahantahtoisia vaikutusyrityksiä tekivät eniten kantasuomalaiset turjakkeet, omien harhaisten maailmankuviensa (joita Venäjäkin on parhaansa mukaan lietsonut) ajamina.

Kohdennettuja Insta-postauksia. © NatoStratComCoE

Ketä saamme kiittää tästä torjuntavoitosta?

Jos päädymme nyt lopputulokseen, että vihamielistä venäläistä vaalivaikuttamista ei näissä vaaleissa ollut, siitä voi vetää pari erilaista johtopäätöstä.

  1. Venäjä ei arvostanut eduskuntavaalejamme edes sen vertaa, että olisi pitänyt niitä vaikuttamisyritysten arvoisina. Täällä ei ollut saavutettavissa mitään sellaista Brexitin tai Trump-vaalien kaltaista hajaannusefektiä, joka palvelisi Kremlin etuja.
    Miksi tuhlata trollitehtaiden rajallisia ruplia tsuhnien pään kääntämiseen, koska etenkin opposition populisteilla ne olivat jo valmiiksi mutkalla idän toiveita kumartamassa?
  2. Valtion virkamiesten talvella käynnistämät järeät anti-trollaus-vastatoimet onnistuivat. Valtionhallinnon väki varoitti vaikuttamisyrityksistä jo keväällä moneen kertaan, hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Valtioneuvostohan heitti lopulta peliin lähes Tali-Ihantalan tykistökeskityksiin verrattavan informaatiovastaiskun: Jone Nikula ja Tellervo Koivisto pääsivät sanomaan videolla, että Suomessa on maailman parhaat vaalit.

Luultavasti näissä 20-sekuntisissa iskuissa kovapintaisenkin itätrollin pussihousut tutisivat. Videoita katsottiin satoja kertoja.

Valtion trollintorjuntakampanja puri kuin Simo Häyhä. © Valtioneuvoston kanslia

 

Hyväntahtoisena ihmisenä Tolkun Henkilö uskoo, että vastaus löytyy jostain tuosta puolivälistä. Pelote toimi, eikä naapurilla ollut täällä – tällä kertaa – mitään suuria intressejä puoleen tai toiseen.

Toinen juttu onkin, pärjäisimmekö me jos Venäjä oikeasti haluaisi iskeä Suomeen jollain killerikampanjalla. Riittäisikö kansalaisten hyvä koulutustaso torjumaan huhuvyöryt?

Vastaukseni on ”vahva ehkä.”
Vielä pari kuukautta sitten uskoin enemmän suomalaisten medialukutaitoon, mutta nyt luottamukseni alkaa vähän murentua.
Fiksutkin ihmiset on nimittäin viime päivinä saatu käsittämättömän helposti uskomaan vaikka mihin salaliittoihin, kuten Medialiiton alaisten tiedotusvälineiden osallisuuteen hallituksen kaatamisessa. Tällaisen pyörän liikkeelle tönäisemiseen ei edes tarvita idän ihmeitä.

 

Luultavasti StratComCoe olisi sanonut heti ja suureen ääneen, mikäli se olisi nähnyt täältä naapurin verkkopeikkoja. Sillä ei olisi mitään syytä himmata asiaa.

Ai niin, hauska havainto: Nato-keskuksen analyysissa mainitaan tunnollisesti, että vaalien aikaan täältä löytyi yksi mahdollinen poliittinen trollitoimija:

”…all relevant ads, both regionally diverse and geo-targeted, supported the National Coalition Party, a member of Finland’s previous ruling coalition, in an assumed effort
to boost their visibility to eligible voters.”

Hurjan epäilyttävää, poliittista, vaalitulokseen vaikuttamaan pyrkivää sosiaalisen median ja hakualgoritmien hyväksikäyttöä ei tullutkaan Kremlistä, vaan kykypuolue Kokoomuksen markkinointikoneistosta.

 

X