ASMR – täydellinen ystävä sukeltaa ”hermostoa rauhoittavien aistielämysten” maailmaan

Kotimaisessa ASMR-dokumentissa tavataan suomalainen Manu Mäkinen, yhdysvaltalainen Charlotte Bongat sekä lajin brittitähti Emma Smith.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotimaisessa ASMR-dokumentissa tavataan suomalainen Manu Mäkinen, yhdysvaltalainen Charlotte Bongat sekä lajin brittitähti Emma Smith.
Teksti:
Pekka Eronen

Manu Mäkisellä on hammasrattaita sisältävä pikku koneisto, josta kuuluu erinäisiä raksutuksia. Mäkinen kertoo, että kiinnostavien soundien kuuntelu helpotti aikoinaan hänen univaikeuksiaan.

Sitä myötä hänelle aukeni ovi ASMR-videoiden pariin ja niiden maailmanlaajuiseen yhteisöön. Miljoonat harrastajat kertovat saavansa kuiskutteluista, kynsien rapinasta, roolileikistä ja muusta ”kihelmöiviä ja värisyttävä” tuntemuksia.

Kirjainlyhenne tulee sanoista autonomous sensory meridian response. Sini Hormion ja Anu Silfverbergin dokumentissa puhutaan ”hermostoa rauhoittavasta aistielämyksestä”.

Britti Emma Smith on ASMR:n maailmassa suorastaan tähti. Hän liittää aistivideoiden suosion hoivan ja turvallisuuden kaipuuseen. Toisaalla ero amerikkalaiskollegasta Charlotte Bongatista on kolauttanut Mäkistä lujasti.

Dokumentissa riittää ASMR:n ylistystä, mutta kaikille laji ei kolahda. Itse tunnen hellittämättömät tuijotukset ja kuiskuttelut tungetteleviksi – ehkä yrmyä suomalaisuuttani.

Äänille dokumentti silti herkisti. Lenkillä koiran kanssa soran rapina crocsien alla kuulosti oikein mukavalta.

ASMR – Täydellinen ystävä, tiistai 18.6. klo 21.00, TV1

Lue myös: ”Kehrääminen on mitä parhainta meditaatiota” – Sanski Matilainen opettaa kehräysperinnettä ja tuottaa eettistä lankaa kehräämössään

X