Au Pairit näyttää, ettei suomalainen kulttuuri ole aina ylivertainen – Perehtyminen kannattaa aloittaa ronskeista alkukausista
TV-maailman juttusarja esittelee suoratoistopalveluista löytyviä sarjoja, jotka ovat tehneet tekstien kirjoittajiin vuosien varrella vaikutuksen.
Lapsuudestaan vielä pyristelevät nuoret laitetaan hoitamaan lapsia ulkomaille. Usein hoitajat eivät edes pidä pienokaisista, mutta haluavat juhlimaan ja julkisuuteen.
Au pairit on riemastuttavin Ylen pitkäaikaisista dokumenttisarjoista. Se seuraa kasvutarinoita, mutta ei sorru ylemäiseen opettavaisuuteen. Vaikka neljä nuorta on lähetetty lastenhoitajiksi jo 11 kertaa, sarja onnistuu tekemään edelleen oivaltavia yhteentörmäyksiä.
Au pairit kinaavat keskenään jatkuvasti siitä, kuka kohtelee ketäkin huonosti. Itsenäistyminen tarkoittaa useille sietämätöntä käytöstä. Joillekin on vaikea löytää perhettä, jossa asiat sujuisivat edes välttävästi.
Jos deittisarja 90 päivää morsiamena valottaa yhdysvaltalaisten vääriä luuloja maansa erinomaisuudesta, Au pairit näyttää, ettei suomalainen kulttuuri ole aina ylivertainen.
Toisaalta välillä ulkomaalaiset vanhemmat saattavat odottaa mahdottomia. Joskus ongelma voi olla viinanjuonti, joskus juomattomuus. Leveästi hymyilevistä perheistä paljastuu usein niin uuvuttavia piirteitä, että kokemuksen jälkeen au pairien omat lisääntymishalut viivästyvät vuosilla.
Sovinnollisuutta arvostavat katsojat saavat myös riittämiin halailevia kohtauksia, joissa lastenhoitajista tulee uusia jäseniä perheisiinsä.
Viime vuosina on alettu varoa sekoilua. Au pair -ummikon kannattaakin aloittaa perehtyminen ronskeista alkukausista kuten Miamista, Australiasta tai Kanadasta.
Monet kaudet ovat antaneet suomalaisen tosi-tv:n hienoimpia hetkiä, kuten raivoraittiuden selittäminen viini-illassa (Uusi-Seelanti), keppihevosharrastuksen tyrkyttäminen (Irlanti), laskuvarjohypyn aikana oksentaminen (Havaiji), kärkevät näkemykset Suomen poliittisesta kentästä (Miami) tai saamelaistilanteen selittäminen feministisessä kirjapiirissä (Havaiji).
Näitä piinahetkiä katsellessa ymmärtää, kuinka ihanan vaikeaa keskiluokkainen elämä voi olla ihan missä tahansa päin maailmaa.
Au Pairit Maltalla, katsottavissa Areenassa.