BBC:n tuottamat Shakespearen Henrik VI-draamat johdattavat myöhäiskeskiajalle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ontto kruunu -sarjan Shakespeare-tulkintoja on luvassa kolmen uuden osan verran. Toisella kaudella näyttelevät muun muassa tähtinimet Benedict Cumberbatch ja Judi Dench.

Ontto kruunu -otsakkeella (The Hollow Crown) kulkevat tv-elokuvat ovat aivan varmasti parhaita tapoja tutustua näytelmäkirjailija William Shakespearen perintöön. BBC:n kolmen tv-filmin sarjassa draamoja ei ole ylen määrin modernisoitu.

Ehkäpä himot Shakespearen uusiksi muokkaamiseen tulivat täytetyiksi juhannuksena Teemalla esitetyssä hurvittelevassa BBC-komediassa Kesäyön uni. Siinä oli sulavasti kaikkea tablettitietokoneista lesborakkauteen.

Ontto kruunu taas esittää jyhkeitä kuningasnäytelmiä: tv-sovituksessa kahteen osaan pakatun Henrik VI:n (Shakespeare kirjoitti osia kolme) ja Rikhard III:n.

BBC:n panostus Shakespeareen johtuu siitä, että keväällä tuli kuluneeksi 400 vuotta brittikirjailijan kuolemasta. Joitakin vuosia sitten BBC toteutti jo yhden kuningasnäytelmien sarjan samalla Ontto kruunu -otsikolla. Kaksi kautta kattavat yhdessä parisataa vuotta Englannin historiaa.

Valtaa hamuamassa

Shakespearen tuotteliaassa ja monipuolisessa katalogissa Henrik VI -draamat olivat hänen ensimmäiset historialliset näytelmänsä. Ylipäätään hän oli laatinut ennen niitä vain muutaman näytelmäkokeilun. Raadollisen rajut valtataistelut raastavat kuningashuonetta heikoksi hallitsijaksi luokitellun Henrik VI:n kaudella 1400-luvun myöhäiskeskiajalla. Westminsterin pesänjakajat eivät häikäile.

Henrik VI:tta (Tom Sturridge) ollaan kärkkäästi suistamassa vallasta, mutta hänen ranskalainen kuningattarensa Margareeta (Sophie Okonedo) on yhtä valmis valtapeleihin ja juonitteluihin kuin vastustajatkin. Käydään sisällissota, Ruusujen sota.

Jo DominicCooken ohjaamassa avauksessa on mukana runsaasti näyttelijöitä, jotka ovat tehneet hyvää työtä muiden brittivakioklassikoiden, Charles Dickensin ja Jane Austenin tv- ja elokuvasovituksissa. Esimerkiksi Austeniin pohjautuneen tv-elokuvan Viisasteleva sydän (2007) pääosanesittäjä Sally Hawkins näyttelee karmeaa roolihahmoa. Hän on Gloucesterin herttuatar, joka yllyttää miestään ”hamuamaan loistavaa malmia”, riistämään kruunun.

Herttuatar on kavaluudessaan esimuoto myöhemmän Shakespeare-näytelmän lady Macbethille. Toisesta osasta alkaen kohdattava Benedict Cumberbatch ei esiinny sen sievemmässä roolissa. Hänen näyttelemänsä uusi kuningas Rikhard III on altis uskomattomiin julmuuksiin.

Ensimmäisessä osassa Gloucesterin herttuana esiintyvä Hugh Bonneville tuli Downton Abbeyn katsojille tutuksi Granthamin jaarlina.

Leidit lavalla

Välillä pitkiäkin aikoja Shakespearen tunnetuimpien kestoluomusten varjossa maanneet Henrik VI -näytelmät nousivat Suomessa 1980-luvun lopussa hiukan yllättäenkin ison huomion kohteeksi. Ritva Siikala ja Solja Kievari valitsivat ne pohjaksi Raivoisat ruusut -teatteriesitykselle, jonka näyttelijät olivat yksinomaan naisia.

Katajanokan konepajalla raivonneissa esityksissä kuningas Henrik VI:tta näytteli Seela Sella, sotaisaa kuningatar Margareetaa Anneli Sauli ja myöhempää pahaa kuningasta Rikhard III:tta Eeva-Kirsti Komulainen. Suoritukset voi lämpimikseen kuvitella mielessään seuratessaan BBC:n tv-elokuvasarjaa.

Teksti Jussi Karjalainen

Ontto Kruunu: Herik VI, ensimmäinen osa Yle Teema la klo 21.00

 

X