Brittidokumentti muistuttaa, miten poptaide on myllännyt ihmisten käsityksiä luovuudesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Abstraktin ilmaisun vastakohdaksi syntynyt pop on myllännyt ajatteluamme luovuudesta ja taiteen merkityksestä. @YLE kuvapalvelu

(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Tuntuu, että poptaiteen säilyketölkkien päiväys on mennyt vanhaksi ja näkemyksellinen kapitalismikritiikki muuttunut helpoksi hassutteluksi. Tämä näkemys on sivistymätön, todistaa BBC:n dokumentti.

Taidetoimittaja Alastair Sooke lähtee popin lähteille Amerikkaan murtamaan ajatusta poptaiteesta onttona pikailmiönä. Abstraktin ilmaisun vastakohdaksi syntynyt pop on myllännyt ajatteluamme luovuudesta ja taiteen merkityksestä. Tarina on hyvä kertoa, kun osa alkuperäisistä poptaiteilijoista on vielä voimissaan. Tänä vuonna kuollut James Rosenquist ärisee Sookelle, miten tunsi tyhjyyttä kaupallisten kuvien tekemisestä ja vaihtoi taiteeseen, jolla pystyi kritisoimaan sotateollisuutta. Sooke pohtii brittiläisen Peter Blaken kanssa, miten amerikkalaisuus muokkautui monia ärsyttäviksi kuviksi Euroopassa. Sooke näyttää myös, miten pop on vaikuttanut kiinalaisen yhteiskunnan murrokseen.

Poptaiteen tarina, ti 26.9. klo 20.00 Teema & Fem

X