Dokumenttisarja tuo näytille omanlaisiaan persoonia eri taustoista

Jaa artikkeli

Ylen pitkän linjan ohjaajista Erkki Määttänen on jäänyt suurelle yleisölle tuntemattomaksi kasvoksi – ehkä vaatimattomuuttaan. Uusintana esitettävä viiden dokkarin sarja Saman taivaan alla (2015) esittelee henkilökuvissa niin omanlaisiaan persoonia, että tekisi mieli kuulla ohjaajalta projektin kulusta.

Sarjan kolmas dokumentti Viimeinen syksy seurailee varsin lakonisesti syvällä Itä-Suomessa asuvan myllärin leskirouvan Helvi Simosen (kuvassa) puuhia pientilalla, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Helvin murteellinen – aito – puhe on vaikeaselkoista, mutta hän tarjoaa mielihyvällä ”porovettä”, kahvit. Jakson kuvanauhat ovat jo viime vuosikymmeneltä.

Inhimillisten dokumenttien ihmiskirjo on lavea. Tulossa on vielä muun muassa jakso Unelmien nainen, joka kertoo entisen oopperalaulajan, nykyisen kirpputoriyrittäjän Timo Kuusiston avioitumisesta netissä kohtaamansa filippiiniläisen Alfien kanssa. Saksan oopperataloissa työskennelleellä Kuusistolla oli myös kasariradiohitti taiteilijanimellä Tinni.

Teksti Jussi Karjalainen

Saman taivaan alla Yle TV1 la 20.8.2016 klo 18.15

X