Edelliskausilta tutut artistit palaavat Satulinnaan – Kaija Koo: ”Me puhutaan ihan suoraan Vain elämää -krapulasta”

Satulinnaan palaavat seitsemännellä kaudella Juha Tapio, Sanni, Toni Wirtanen, Kaija Koo, Jenni Vartiainen, Jari Sillanpää ja Cheek. © Tiia Ahjotuli/Otavamedia
Ennen Vain elämää -sarjan seitsemännen kauden aloitusta esitetään Etkot-jakso, jossa muistellaan menneitä kausia. Jenni Vartiainen myöntää, ettei ollut edellisellä kerralla täysin läsnä. Kaija Koo kertoo, että on olemassa Vain elämää -krapula.

Kuluvan vuosikymmenen suuriin populaarikulttuuri-ilmiöihin lukeutuva Vain elämää palaa ruutuun – oletettavasti viimeistä kertaa.

Seitsemännelle kaudelle on kutsuttu edelliskausien artistien joukosta isoja nimiä. Satulinnaan palaavat Kaija Koo, Jenni Vartiainen, Sanni, Cheek, Jari Sillanpää, Juha Tapio ja Toni Wirtanen.

Kaija Koo osallistui Cheekin ja Jari Sillanpään kanssa aloituskaudelle vuonna 2012, kun sarjaa seuranneet hurjat levymyynnit, jäähallikeikat ja ”miksi ne koko ajan itkevät?”-päivittelyt olivat vasta edessä.

”Ei me ollenkaan tajuttu, mihin tämä johtaa. Sanotaan että tieto kasvattaa tuskaa, meillä ei ollut sitä tietoa. Me oltiin iloisia lapsia, jotka leikkivät siellä. Siinä oli jotain hirveän suloistakin omalla tavallaan”, Kaija Koo kuvailee ensimmäisen kauden kuvaustunnelmia.

Kun kutsu kävi uudelleen, laulaja mietti hetken. Nyt hän tiesi, millaiseen mankeliin olisi taas heittäytymässä. Monen päivän reissusta tulisi hieno, mutta raskas. Omasta päivästään hän ei esimerkiksi tällä kertaa muistanut jälkeenpäin mitään.

”Oikeesti me puhutaan ihan suoraan Vain elämää -krapulasta: kysymme toisiltamme ’oliks sulla pitkä krapula?’”, artisti kertoo huvittuneena.

”Mietin, että jaksanko mä vielä. Olen vanhin porukasta tällä kertaa.”

Kutsu tuli yllätyksenä

Kaija Koon tavoin myös Jenni Vartiainen harkitsi jonkin aikaa.

”Tavallaan säikähdin – oho, että uudestaan. Kutsu tuli niin yllättäen. Mulla ei ollut hirveesti uusia biisejä, ja mietin, että miksi mua pyydetään, kun teen vasta uutta”, Vartiainen sanoo.

Vartiainen oli mukana vuonna 2014 esitetyllä kaudella. Hänen henkilökohtaisessa elämässään oli myllerrystä, kun kamerat alkoivat pyöriä.

”Mä en ollut niin läsnä siellä silloin”, Vartiainen sanoo.

Nyt tilanne oli toinen. Vartiainen lähti lopulta innoissaan tutustumaan uusiin tyyppeihin ja versioimaan heidän kappaleitaan.

”Kaikkinensa on ollut onnellisempi ja seesteisempi kausi jo pitkään. Olin tosi onnellinen, että mua pyydettiin taas. Viimeksi mietin viimeiseen päivään asti ja vielä sielläkin, että en ole varma tästä koko hommasta.”

Kaikki uusiksi

Kun Kaija Koo alkoi valita kappaleita esitettäväksi uudelle kaudelle, hän makasi toipilaana sängyssä leikkauksen jälkeen.

”Oli tapahtunut muutakin traagista, oma henkilökohtainen juttu, ja mietin, mistä oikeasti haluan puhua. Kuuntelin sydäntäni. Ekalla kaudella valitsin ihan mitä sattuu”, Kaija sanoo ja nauraa.

Laulajan mukaan tällä kaudella biiseihin on panostettu paljon.

”Kollegat olivat satsanneet hulluna näihin vetoihin. En edes tiennyt, mitä kaikkea voi tehdä! Ei se mitään, menin omalla tyylillä: nainen ja ääni, tässä olen, läsnä.”

Mutta toisaalta jos Kaijan mielestä jokin kappaleen sovituksessa ei toiminut, hän oli valmis tekemään rohkeitakin ratkaisuja. Näin kävi esimerkiksi hänen Sannin päivänä esittämänsä biisin työstämisvaiheessa.

”Tehtiin yksi toinen versio. Sitten tajusin, että tätä ei voi tehdä näin. Viikkoa ennen sanoin että ei, nyt kaikki uusiksi. Se saatiin sellaiseen muotoon, että kappaleen todellinen tunne nousee pintaan.”

Viime kerralla Jenni Vartiaista ohjasi kappaleiden valinnassa ajatus, että kappaleen pitää sopia hänen omaan ohjelmistoonsa. Nyt hän sanoo biisien kohdalla revitelleensä enemmän kuin aiemmin.

”Haastoin itseäni musiikillisesti. Tämän jälkeen en välttämättä esitä niitä missään”, Vartiainen sanoo ja jatkaa:

”Tosin ajattelin ottaa syksyn konserttisalikiertueelle jotain noita biisejä.”

Vain elämää tarjoaa artisteille myös tilaisuuden jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea ihmisiltä, jotka ovat ehkä kokeneet samankaltaisia asioita. Myös Kaija Koo ja Jenni Vartiainen ovat löytäneet yhteisen sävelen.

”Meidän elämäntarinoissa ja musiikkikentällä olemisessa on yhtäläisyyksiä havaittavissa”, Vartiainen sanoo.

Koska äänetkin liikkuvat samassa rekisterissä, Vartiaisen oli vaikea valita Kaija Koon tuotannosta kappale, johon hän voisi tuoda jotain uutta.

”Meillä on tietty alttomainen soundi. Sannin biisi kuulostaa mun äänellä heti erilaiselta, mutta Kaijan kanssa sävellajeissa ja muussa ollaan samoissa.”

Myös Kaija Koo löytää yhteistä.

”Jennissä on jotain samankaltaisuutta siihen vanhaan Kaijaan, aiempaan vaiheeseen. Sit kuitenkin me ollaan hyvin erilaisia. Mutta meillä oli siellä talossa yksi tosi voimakas hetki yhdessä.”

Vain elämää: Etkot, pe 1.9. klo 20.00 Nelonen

Vain elämää, alk. pe 8.9. klo 20.00 Nelonen