Eeva Litmanen ja Esko Roine improvisoivat pikatreffejä – uutuussarja Rakkautta vain on täynnä tuttuja kasvoja

Jaa artikkeli
Eeva Litmanen ja Esko Roine ovat osa Rakkautta vain -sarjan kokenutta näyttelijäjoukkoa. © Tommi Tuomi/Otavamedia
Yhden päivän aikana kuvatussa Rakkautta vain -sarjassa improvisoi konkaritähdistä koottu näyttelijäkaarti. Eeva Litmanen halusi roolihahmon, jossa hän voi revitellä. Esko Roine puolestaan on itsevarma leskimies Antti.

Saksalaiseen formaattiin perustuvan Rakkautta vain -sarjan idea on kiinnostava: 10 näyttelijää luo itselleen roolihahmon, ja nämä hahmot tapaavat toisensa 10 minuutin pikatreffeillä. Kaikki treffikeskustelut ovat improvisoituja.

”En tiennyt vastanäyttelijöitteni hahmoista etukäteen mitään. Siihen he vain tulivat vuoron perään nimilappu rinnassa”, Esko Roine kertoo sarjan kuvauksista.

Kuva: Yle Kuvapalvelu

Roineen lisäksi treffejä improvisoivat Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Eeva Litmanen, Rea Mauranen, Heikki Nousiainen, Esko Salminen, Sinikka Sokka, Leena Uotila ja Kirsti Wallasvaara. Joukon täydentää Eero Ritala, joka näyttelee tapahtuman järjestäjää ja seremoniamestaria.

Komean näyttelijäkaartin kokoon saaminen ei ollut aivan vaivatonta, sillä moni konkari piti tv-kameroiden edessä improvisoimista vieraana ajatuksena. Ohjaaja Laura Joutsi ja tuottaja Liisa Penttilä-Asikainen saivat vakuuttaa useaan otteeseen, ettei tekeillä ole ”aikuisten Putous”.

Roinetta heittäytyminen ei hirvittänyt, vaan hän ilmoittautui miehistöön lyhyen tuumaustauon jälkeen. Lähes suoralta kädeltä mukaan lupautui myös Eeva Litmanen.

”Kysyin toki ensin klassisen kysymyksen: ketä muita on mukana? Tällaisessa jutussa täytyy olla keskinäinen luottamus, ja se syntyikin ihan heti”, Litmanen kiittää.

Litmanen prätkämimminä

Litmaselle improvisointi on tuttua työtä Stella Polaris -ryhmästä. Siitä huolimatta hänen sisällään häivähti jännitys: mitä jos pää tyhjenee eikä löydy mitään sanottavaa?

”Mutta eihän niin käy, kun vastassa on ammatti-ihminen. Jos minulle tulee hiljaisuus, se toinen antaa kyllä jotain, mistä voin jatkaa. Improvisaatiossa tärkeintä on kuunnella”, Litmanen kiteyttää.

Litmaselle on luontevaa hakea tukipilareita improvisaatioon omasta elämästään. Rakkautta vain -roolihahmossaan, räväkässä Emmissä, hän käytti nuoruuden prätkäharrastustaan ja haavettaan päästä vielä kerran moottoripyörän selkään.

”Minulle oli selvää, etten ala rakentaa tätihahmoa, enkä myöskään mitään viiltävää yksinäisyyttä. Minun täytyy tehdä jotain, missä voin revitellä, koska se on minua itseäni.”

Hurmurin huono vitsi

Esko Roine puolestaan poimi nimen hahmolleen äidinisältään Antti Rauniolta, mutta muuta hän ei räätäli-isoisältään lainannut. Roine rakensi fiktiivisen hahmon miettien, millainen voisi olla varttunut mies, joka päätyy pikatreffitapahtumaan. Syntyi kahdesti naimisissa ollut leski Antti, itsevarma hurmuri.

Roineella oli roolihahmonsa elämäntarina niin vahvana mielessään, että hänen oli helppo reagoida Anttina kaikkiin naisten esittämiin repliikkeihin. Itsetietoisen Antin vastaus löytyi Roineelta vaivatta myös, kun Eeva Litmasen ronski Emmi istahti pöytään ja pyysi kertomaan vitsin.

”Esko osaa miljoonat vitsit mutta kertoi tässä aika huonon. Se oli mahtavaa, että hän reagoi sillä tavalla”, Litmanen hykertelee.

Roine nautti sarjan kuvauksissa erityisesti juuri näistä yllätyksellisistä kohtaamisista vastanäyttelijöidensä kanssa.

”Vaikka oma hahmo oli päässä aivan selkeänä, ei yhtään tiennyt, mihin keskustelut lähtevät kääntymään.”

Sarja kuvattiin yhdessä päivässä espoolaisessa Gumbölen kartanossa. Kuvauspäivä oli niin riemukas, että näyttelijät ovat jo ehtineet miettiä, mitä voisivat seuraavaksi tehdä yhdessä.

Ehkäpä Rakkautta vain -jatko-osa, jossa nähdään, syntyikö pikatreffeillä kestäviä parisuhteita?

”Ehdottomasti lähtisin mukaan! Nyt täytyy vain toivoa, että yleisö ymmärtää hyvän päälle”, Litmanen nauraa.

Rakkautta vain, la klo 21.15 TV1

X