Elokuva-arvio: Heat – ajojahti on rikoselokuvan melankolinen viiden tähden mestariteos

Michael Mannin ohjaus Heat – ajojahti kertoo kahdesta työlleen omistautuneesta ammattilaisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Robert De Niron ja Val Kilmerin näyttelemät ammattirikolliset joutuvat laukaustenvaihtoon.

Michael Mannin ohjaus Heat – ajojahti kertoo kahdesta työlleen omistautuneesta ammattilaisesta.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Rikoselokuva Heat – ajojahti (Heat, USA 1995) on kahden tähtinäyttelijän, Al Pacinon ja Robert De Niron, syvältä kouraiseva melankolinen mestariteos.

Michael Mannin eeppinen, lähes kolmetuntinen elokuva kertoo kahdesta työlleen omistautuneesta ammattilaisesta. Pacino on perhe-elämäänsä laiminlyövä rikosetsivä Vincent Hanna, joka löytää elinvoimansa rankasta työstään. De Niron kurinalainen huippurikollinen Neil McCauley taas noudattaa sääntöä, jonka mukaan kaikki pitää pystyä tarvittaessa jättämään taakseen. Rakastuminen saa kivikasvoisen miehen tuntemaan – liikaakin. 

Vaikka ensimmäistä kertaa yhteisissä kohtauksissa näytelleet Pacino ja De Niro ovat keskiössä, syntyy elokuvan voima myös vahvojen sivujuonien kautta. Toimintakohtaukset on toteutettu poikkeuksellisella ammattitaidolla ja intensiteetillä, mutta sittenkin vaikuttavimmat hetket ovat tilanteita, joissa tunnelma tiivistyy elämän suunnan muuttavaan käden liikkeeseen, yhteen lauseeseen tai kasvoilta hädin tuskin havaittavaan tunteeseen.

✪✪✪✪✪

Heat – ajojahti, tiistai 18.06. klo 21.00, MTV Sub

Lue myös: Elokuva-arvio: Epäillyt on harvinaisen nokkela ja äkkiväärästi satiirinen rikosjännäri

X