Formula ykkösissä on odotettavissa yksi kaikkien aikojen suomalaiskausista – selostajaksi ryhtyy Niki Juusela

Jaa artikkeliLähetä vinkki
20170216 HELSINKI. C More. KUVA: ATTE KAJOVA
Odotettavissa on yksi kaikkien aikojen suomalaiskausista F1:ssä. Kimi Räikkösen Ferrari osoitti vauhtinsa Barcelonan testeissä ja Valtteri Bottas aloittaa unelmapestinsä Mercedeksellä. Selostuskoppiin hyppää Niki Juusela.

Yle Urheilun pitkäaikainen kasvo Niki Juusela siirtyi nopealla aikataululla Maikkarin tiimiin C Morelle Formula 1 -selostajaksi. Vielä tammikuussa Juusela juonsi Ylelle Urheilugaalaa. Tavoitimme kiireisen Juuselan puhelimitse kesken Barcelonan talvitestien.

Minkälaisella taustalla lähdet selostamaan formula ykkösiä?

”Formulat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, olen seurannut niitä koko elämäni. Isälläni on moottoriurheilutaustaa, joten suhde tuli luontaisesti. Vaikka olen ympäri vuoden ollut työn puolesta kiinni muissa lajeissa, olen aina pysynyt tilanteen tasalla siitä mitä F1:ssä tapahtuu. Kun ei ole varaa harrastaa moottoriurheilua oikeilla autoilla, niin olen tykännyt ajaa simracingia. Näin olen päässyt virtuaalisesti ajamaan oikeita formularatoja.”

Kolme kovaa tallia

Minkälaiset asetelmat ovat kauden alla?

”Kolme kovaa tallia eli Mercedes (Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas), Ferrari (Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen) ja Red Bull (Daniel Ricciardo ja Max Verstappen) tulevat hallitsemaan, vaikka Red Bull onkin pienoinen arvoitus. Muut tallit yrittävät kiriä kolmikon välimatkaa kiinni. Oma arvioni on, että Mercedes on valmis jo avauskisassa Australiassa.”

Minkälaisista lähtökohdista unelmasiirron saanut Valtteri Bottas aloittaa kauden?

”Valtteri osoitti Williamsilla Felipe Massan tallikaverina olevansa nopea kuljettaja. Nyt vastassa on kuitenkin kolminkertainen maailmanmestari Hamilton, joka on ajanut tallissa pitkään. Asetelma on sellainen, että Valtterin täytyy tavallaan ottaa paikkansa. Se himo millä hän halusi tuon tallipaikan, otti itse yhteyttä Mersun pomoon Toto Wolffiin, osoitti mielestäni, että hän on henkisesti niin kova jannu että kestää paineet.”

Oletko osakilpailuissa paikan päällä selostamassa?

”Me teemme paikan päältä kuusi osakilpailua ja loput selostetaan Suomesta.”

Niki Juusela tuo intohimoa selostukseen

Minkälaisia haasteita F1:n selostaminen tarjoaa?

”Haluan tuoda mukaan intohimoni lajia kohtaan, mutta myös asiantuntevuus on tärkeää. Haluan yhdistää oman tyylin formuloiden vaatimalle tavalle. F1 eroaa rytmiltään esimerkiksi jääkiekon tai yleisurheilun selostamisesta. Täytyy vähän justeerata alkuun, mutta ennen kaikkea selostuksen pitää olla intohimoista ja asiantuntevaa.”

Entä yhteistyö asiantuntijoiden kanssa?

Ossi Oikarinen tietää tietysti teknisestä puolesta paljon. Selostuksissa ovat mukana myös tutut kuskit Toni Vilander ja Mika Salo. Asiantuntijoiden vahvuudet pitää saada mukaan selostuksiin, ja harjoituksissa voidaan mennä yksityiskohtiin. Oikarisen kanssa voidaan avata tekniikkaa ja säätöjä sekä selittää esimerkiksi yliohjaamista ja aliohjaamista.”

Kuka on ollut suosikkikuskisi?

Ayrton Senna on aina ollut numero yksi minulle. Jo Sennan Lotus-aikoina ihailin hänen mustaa autoaan ja keltaista kypäräänsä. Imolan tapahtumat vain vahvistivat legendan asemaa. Niki Laudaa olen myös ihaillut ja tietenkin Mika Häkkistä, jonka kaksi maailmanmestaruutta olivat yhdessä lätkän MM-95:n kanssa nostamassa Suomea henkisesti lamasta.”

Minkälaisia muistoja Ylen urheilutoimituksesta jäi, Niki Juusela?

”Muistot ovat pelkästään positiivisia. Nimenomaan työporukka oli äärimmäisen hieno, minulla ei ollut yhtään huonoa kollegaa. En jää kaipaamaan arvokisoja, mutta jään kaipaamaan sitä yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä, joka siellä hallitsi.”

Australian GP, la 26.3. klo 7.55 C More

© Daimler AG

F1-kausi 2017

26.3. Australian GP (Melbourne)
9.4. Kiinan GP (Shanghai)
16.4. Bahrainin GP (Bahrain)
30.4. Venäjän GP (Sotshi)
14.5. Espanjan GP (Barcelona)
28.5. Monacon GP (Monte Carlo)
11.6. Kanadan GP (Montreal)
25.6. Azerbaidzhanin GP (Baku)
9.7. Itävallan GP (Spielberg)
16.7. Britannian GP (Silverstone)
30.7. Unkarin GP (Budapest)
27.8. Belgian GP (Spa)
3.9. Italian GP (Monza)
17.9. Singaporen GP (Singapore)
1.10. Malesian GP (Sepang)
8.10. Japanin GP (Suzuka)
22.10. USA:n GP (Austin)
29.10. Meksikon GP (Mexico)
12.11. Brasilian GP (Sao Paolo)
26.11. Abu Dhabin GP (Abu Dhabi)

Televisio: Maksukanava MTV Max on muuttunut C More Maxiksi, jossa osakilpailut näytetään suorina. Jälkilähetykset MTV3:lla.

Suoratoisto: MTV Katsomon F1-sisällöt ovat siirtyneet C Morelle osoitteeseen www.cmore.fi, jossa toimivat myös vanhat Katsomo-tunnukset.

X