Dokumentti Itämeren monet kasvot näyttää Itämeren salaiset sopukat ja monimuotoisuuden
Puolentunnin mittaisessa kotimaisessa dokumentissa esitellään Itämeren erilaisia elinympäristöjä.
Murtovesi on eloisa sekoitus suolaista merivettä ja sisämaasta tullutta makeaa. Itämeren pinta-ala on vain noin tuhannesosa valtamerien pinta-alasta, eikä syvänteistä voi juuri puhua. Silti siinä on murtovettä toiseksi eniten maailmassa, joten vastaavia elinympäristöjä saa hakemalla hakea. Itämeren monet kasvot tutustuttaa katsojan ainutlaatuiseen ympäristöön.
Nils Munsterhjelmin puolituntisessa dokumentissa merta esitellään enimmäkseen kauniina kuvina – dronen kyydissä korkeuksista, mätimunaa parin millin päästä ja kaikkea siltä väliltä.
Kapustarinnat ja tundrakurmitsat tavataan rannoilla kahlaamassa, merihanhet laiduntamassa, silkkiuikku hautomassa ja merikotka männyn latvassa.
Matalan lahden pohjasta bongataan eksoottisen näköinen punanäkinparta vettä puhdistamassa, sinisimpukkayhteiskunnat tuovat mieleen koralliriutat. Jonnekin sinne harmaahyljekin sukeltaa.
Totta kai lopussa muistetaan myös ankeat sinilevälautat ja ilmastonmuutos. Jo sitä ennen luonto on kuitenkin läsnä niin monimuotoisena, että hitaammankin pitäisi tajuta, kuinka varjelemisen arvoinen aarre meillä Itämeressä on.
Itämeren monet kasvot, lauantai 3.8. klo 18.15, TV1