Jääkiekon MM-kisat ovat valmentaja Lauri Marjamäen näytön paikka - ”Paineet tulevat työsuhde-etuna”

Päävalmentaja Lauri Marjamäki on jääkiekon MM-kisoissa suomalaisten silmätikkuna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päävalmentaja Lauri Marjamäki on jääkiekon MM-kisoissa suomalaisten silmätikkuna.
(Päivitetty: )
Teksti: Hannu Teider

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki, 39, tiedostaa itseensä kohdistuvat paineet. Kansa, jääkiekon sisäpiiri ja media odottavat Suomen mitaliputken jatkuvan Saksassa ja Ranskassa pelattavassa MM-turnauksessa.

”Paineet tulevat työsuhde-etuna. Ne kuuluivat asiaan jo Kärpissä”, Marjamäki sanoo.

Hän ei hätkähdä nykytilannetta, kun mitalia janoavien fanien määrä on kasvanut Pohjois-Suomesta koko maan laajuiseksi. Jääkiekko on Suomen ehdoton ykköslaji.

”Jokainen tekee jotain työtä. Minä olen höyrähtänyt jääkiekkoon ja siihen kuuluu julkisuus. Paineensietokykyä tarvitaan.”

Hän kääntää suomalaisten kiihkeät mitaliodotukset laajempaan kuvaan.

”Onhan se hienoa, kun jääkiekko herättää tunteita. Parisen miljoonaa suomalaista seuraa meidän tekemisiämme. Urheilu on positiivinen asia. Maailma on nyt niin täynnä negatiivisia uutisia.”

Pelkästään tilastojen perusteella Venäjä ja Kanada olisivat ikisuosikkeja mestareiksi. Jääkiekon MM:stä on kamppailtu vuodesta 1920 lähtien ja tuo kärkikaksikko on vienyt mestaruuksista yli puolet. Venäjä/Neuvostoliitto on voittanut 27 mestaruutta, Kanada yhden vähemmän.

Marjamäen luottamus pelaajiinsa on vahva. Pohjatyö menestykseen on tehty pedantin päävalmentajan johdolla niin hyvin kuin mahdollista.

Aukeavatko maalihanat?

Lauri Marjamäen alkutahdit päävalmentajana ovat olleet mollivoittoisia. Voitot ovat olleet harvassa. Jääkiekkoliiton ja pelaajien luottamus Marjamäkeen on kuitenkin kestänyt alamäen.

Syyskuun lopulla Toronton maailmancup meni suomalaisilta vihkoon. Viimeinen sija ja saldona vain yksi tehty maali olivat karvas pettymys.

Myös Euro Hockey Tourin maaotteluissa Suomen pelaaminen on näyttänyt usein tuskaiselta puurtamiselta. Maalinteko on tökkinyt välillä pahasti.

Tärkeä vahvistus joukkueelle onkin NHL-läpimurron tehnyt Sebastian Aho (kuvassa).

Vuosi sitten Moskovan MM-kisoissa Aho oli kapellimestarina, kun Suomi kukisti välierässä Venäjän 3–1. Aho teki tärkeään paikkaan kaksi maalia.

Lento katkesi vasta finaalissa, jossa Kanada jätti Suomen nollille.

Marjamäki korostaa, että erot ovat huipulla pieniä. Voittamiseen tarvitaan myös ripaus onnea. Kun viimeksi MM-mitaleista pelattiin Saksassa 2010, Tšekki pudotti Suomen jo puolivälierässä. Tosin vasta rangaistuslaukauskisan jälkeen.

Pelaajakeskeisyyttä korostava Marjamäki ei uhoa MM-mitalista. Hän tietää, että menestys ei tule sattumalta.

”Valmistautuminen on kaiken A ja O. Siihen on panostettu”, Marjamäki painottaa. Hänen oma asemansa mitataan MM-kisamenestyksen perusteella, halusi hän sitä tai ei.

Askel kerrallaan

Nelikymppinen Marjamäki on toiminut lähes puolet elämästään valmentajana.

”Siirryin valmentajaksi, kun oma peliura ei ottanut tuulta purjeisiin. Nopeasti sain oman joukkueen, valmensin 12–13-vuotiaita junnuja. Tunsin, että valmentajana saa toteuttaa itseään”, Marjamäki tunnustaa.

Ensimmäinen esikuva oli Tappara-luotsi Jukka Rautakorpi. Myöhemmin myös Hannu Jortikka, Erkka Westerlund ja Kari Jalonen herättivät kunnioitusta.

Marjamäki sai askel kerrallaan lisää valmennusvastuuta ja samalla omat tavoitteet kirkastuivat. Lisäoppia karttui valmennuskursseilta, joita hän kävi ahkerasti. Hän sovelsi teorioita käytäntöön ja keskittyi kehittämään pelaajia myös ihmisinä.

”Olen etuoikeutettu, kun saan toimia valmentajana. Eniten nautin siitä, kun saan olla harjoituksissa jäällä pelaajien kanssa”, Marjamäki toteaa.

Tärkeä lenkki omassa hyvinvoinnissa on ollut huippukiekon hyväksyvä perhe.

”Kotona koko perhe seuraa jääkiekkoa, mutta ei me siitä paljon puhuta. Kärpissä oli yhdeksän kuukauden aikana 145 matkapäivää, mikä vaati vaimoltani Sarilta paljon ymmärtämistä.”

Lenkkeily auttaa

MM-kisapaineita Marjamäki purkaa päivittäisellä lenkkeilyllä. Hän on myös ahkera kirjoittaja ja saattaa päivän aikana useampaankin kertaan tallentaa päiväkirjaan tuntojaan ja kokemuksiaan.

”Ne ovat pelkästään omaan käyttöön. Niitä ei ole tarkoitus julkaista”, Marjamäki hymähtää.

Sparraajana ajatusten vaihdossa on urheilupsykologi, jonka kanssa Marjamäki pui tekemisiään.

”Erityisesti 5–6 viime vuoden aikana olen tutustunut itseeni. Olen sinut itseni kanssa.”

Päävalmentaja ei ole kiinnostunut, mitä kisojen aikana hänestä tai joukkueesta kirjoitetaan.

”Kisojen aikana en seuraa mediaa. En saa sieltä mitään.”

Jääkiekon MM-kisat: Suomi–Valko-Venäjä, pe 5.5. klo 17.10 MTV3

Leijonien ottelut alkusarjassa / MTV3

  • Pe 5.5. klo 17.10 Suomi–Valko-Venäjä

  • Su 7.5. klo 17.10 Suomi–Ranska

  • Ma 8.5. klo 21.10 Suomi–Tšekki

  • Ke 10.5. klo 21.10 Suomi–Slovenia

  • La 13.5. klo 13.10 Norja–Suomi

  • Su 14.5. klo 21.10 Sveitsi–Suomi

  • Ti 16.5. klo 20.10 Kanada–Suomi

X