(Päivitetty: )
Teksti:
Seuran toimitus

LINNAN JUHLAT Kuka tuo tyylitaituri on? Tässä pulma, joka Jaakko Selinille saattaa tulla vastaan Linnan juhlissa. Tyylikäs, mutta julkisuudelle tuntematon kutsuvieras kiinnittää huomion, mutta katoaa sitten Linnan juhlien 2 000 juhlijan joukkoon.

Tilanne on paha myös silloin, jos monta suosikkinäyttelijää tulee kättelyjonoon samaan aikaan. Miten aika riittää kaikkien pukujen esittelemiseen?

Selin on oli Linnan juhlien päälähetyksen kommentaattorina ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Hän on nähnyt kolmen presidentin valtakaudet ja vaihtuvat tyylit.

Siinä ajassa on kertynyt paljon kerrottavaa.

Jarkko Valtee kuuntelee mielenkiinnolla. Hän kommentoi juhlavieraiden tyyliä toistamiseen Yle Areenassa lähetettävässä Pukulähetyksessä. Tänä vuonna Areenan suora lähetys tulee Linnan edessä olevasta lasisesta studiosta. 

”On aina yhtä hienoa, kun ovet aukeavat, ja Jääkärimarssi alkaa”, Selin innostuu.

”Ai vaikka olet tehnyt tätä jo niin monta vuotta?” Valtee kysyy.

”Kyllä. Mutta onneksi tämä on vain kerran vuodessa”, Selin naurahtaa.

Ei terävintä kärkeä

Kommentaattoreiden mielestä onnistunut puku ilmentää erinomaisesti kantajansa persoonaa. 

”Linnassa näkee niitä, joille on tehty joku järjetön ilmestys. Ja kuitenkaan persoona ei riitä kantamaan sitä”, Valtee muotoilee. 

Hyvä puku liikkuu hyvin kantajansa päällä. Puku ja kengät kannattaa testata toimiviksi jo kotona, Selin ja Valtee vinkkaavat.

Hyvä ryhti on halvin keino kohentaa juhlatyyliä. Tukka kannattaa päivittää kuntoon, oli vieras mies tai nainen. Eikä juhlaan mennä samoilla silmälaseilla kuin sauvakävelylle.

”Tämä on monille ainutlaatuinen tilaisuus. Ei saa mennä ampumaan jotain rouvaa alas. Se latistaa muidenkin juhlamieltä”, Selin sanoo.

Selinin mukaan suomalaiset osaavat lukea televisiota erinomaisesti rivien välistä. Hänen adjektiiveistaan voi kuulemma helposti päätellä, oliko puku täysosuma.

”Pahinta, mitä olen sanonut, on ’ei mennyt ihan terävimpään kärkeen’.”

”Mielenkiintoinen” voi myös kertoa jo aika paljon.

”Tai sitten voi sanoa, että ’jännittävä tulkinta etiketistä’”, Valtee jatkaa.

”Just näin!” Selin naurahtaa.

Kommentaattoreiden puhe karkaa tämän tästä rakkauteen suomalaista suunnittelua ja designia kohtaan. 

”On mielenkiintoista nähdä, mikä ministeriemme juhlapukujen alkuperä on. Nyt kun talouspuheissa on kehotettu suosimaan suomalaista työtä, olisi rintamakarkuruutta valita toisin”, Valtee sanoo.

Etiketti venyy tyylillä

Selin muistelee lämmöllä edesmennyttä suunnittelijaa Kirsi Kasniota, jonka käsialaa oli muun muassa Marja Tiuran Harakka-puku.

”Ne puvut olivat jotain, mitä ei ollut ennen nähty. Ne pliseerauskokeilut olivat hienoja.”

Kommentaattorit odottavat tämän vuoden Linnan juhlissa toimittaja-vaatturi Arman Alizadia. Suurin osa tämän vuoden Linnan vieraista ei ole vielä selvinnyt haastatteluajankohtaan mennessä.

Jaana Pelkonen ja Leena Harkimo ovat kommentaattoreiden kestosuosikkeja, joiden pukuja he odottavat tänäkin vuonna.

Linnan juhlissa odotetaan aina myös etiketin venyttäjiä. Valtee korostaa, että etiketin rikkominen vaatii vahvaa omaa tyylitajua ja pelisilmää.

”Miehillä tämä näkyy paljon särmikkäämmin kuin naisilla”, Selin miettii.

Duudsonien pohjalaistyyliset asut, jotka nähtiin Tampereella pidetyssä itsenäisyyspäivän juhlassa, saavat Selinin ja Valteen yhä riemastumaan. Etiketin rikkominen toimii myös toisinpäin. Selin sanoo, että oli tyrmäävää nähdä Elastinen frakissa.

”Sitä ei osannut odottaa, sillä automaattisesti ajatteli, että hänellä tulee olemaan jotain hip hopiin liittyvää mukanaan.”

Heini Kilpamäki

Itsenäisyyspäivä: Linnan juhlat su 6.12. klo 18.55 TV1 ja Yle Areena

 

X