Jukolan viesti järjestetään 75. kerran – suomalaisen suunnistuskauden valopilkku on ollut Tuomas Heikkilä

Jukolan viesti juostaan perinteisesti yöllä, Venlojen viesti starttaa jo iltapäivällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jukolan viesti juostaan perinteisesti yöllä, Venlojen viesti starttaa jo iltapäivällä.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Tuomas Heikkilä on ollut suunnistuskauden valopilkku. Maailmancupin osakilpailun voitto oli lähellä Sveitsin Oltenissa toukokuussa, kun sprinttikisassa Ruotsin Emil Svensk ehti sekunnin edelle. Jukolan viestissä Heikkilä edustaa Helsingin suunnistajia.

Jukolan viesti järjestetään tänä vuonna jo 75. kerran. Kauhavalla nimellä Lakia-Jukola kulkevassa tapahtumassa kilpaillaan iltapäivällä tuttuun tapaan ensin naisten voimin. Venlojen viesti alkaa kello 14.00. Jukolan viestin joukkueet ryntäävät metsään 23.00. Yön aikana metsässä juoksee jopa 20 000 suunnistajaa.

Jukolan viestin menestynein joukkue on Heikkilän edustama Helsingin suunnistajat kahdeksalla voitollaan. Niistä viimeisin on kuitenkin vuodelta 1970. Viime vuosina Jukolassa on juhlinut ruotsalainen Stora Tuna OK. Borlängeläinen seura on vienyt voiton viimeiset neljä kertaa. Stora Tuna OK voitti myös kevään aikaisemman suurviestin Tiomilan Ruotsissa.

Venlojen viestin voitto on parina viime vuonna mennyt IFK Göteborg Orienteringille. Naisissa viimeisin suomalaisvoitto on vuodelta 2010, jolloin voiton vei Tampereen Pyrintö.

Molempien viestien tapahtumia voi seurata televisiossa TV1:llä ja Radio Suomessa. Markku Mäkäräinen selostaa, ja asiantuntijoina kuullaan Antti Harjua ja Minna Kauppia.

Jukolan viesti: Venlojen viesti, lauantai 15.6, klo 13.45, TV2

Jukolan viesti: Venlojen viesti, lauantai 15.6, klo 15.40, TV1

Jukolan viesti, lauantai 15.6, klo 22.45, TV1

Lue myös: Suunnistaja Marika Teini kyselee tasa-arvon perään: ”Päätin nyt hankalana naisena ja ilonpilaa­jana tulla vähän nillittämään Venlojen viestistä”

X