Akira Kurosawan Seittien linna on Macbethiin pohjautuva samuraiklassikko

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Toshiro Mifune ja Isuzu Yamada
Toshiro Mifune ja Isuzu Yamada näyttelevät samuraiklassikossa. © FUTURE FILM LTD.

William Shakespearen näytelmistä on väännetty jos jonkinlaisia elokuvaversioita siirtämällä niiden tapahtumia eri aikoihin ja kulttuureihin. Ehkä onnistunein tällainen variaatio on japanilaisen mestariohjaajan Akira Kurosawan samuraiklassikko Seittien linna vuodelta 1957.

Sotaherra Taketoki Washizu saa taistelun jälkeen kuulla metsässä haamumaiselta ennustajalta, että hänestä tulee Seittien linnan herra. Ennustus toteutuu, ja äärimmäisen kunnianhimoisen vaimonsa patistamana Washizu alkaa pyrkiä vielä ylemmäs – kädet liittolaistensa veressä.

Kurosawa ei ole paljon poikennut Shakespearen Macbeth-näytelmän tekstistä ja tapahtumista, vaikka ottaa toki huomioon, että ne on siirretty japanilaiseen kulttuuriin. Siitä syntyy elokuvaan aivan omanlaistaan mystiikkaa ja kohtalonomaisuutta, puhumattakaan kuvaaja Asakazu Nakain loihtimista synkistä mustavalkoisista visioista, jotka tuovat mieleen kauhuelokuvan.

Isuzu Yamada tekee rouva Washizusta kerrassaan hurjan hahmon ja Toshiro Mifune on oiva omaan ja puolisonsa vallanjanoon sortuvana soturina.

Seuraavan Macbeth-elokuvan tekikin sitten Roman Polanski 1971.

Seittien linna, to 1.11. klo 21.05 Yle Teema & Fem

X