Koomikko Ali Jahangiri halusi tietää, mikä yhdistää suomalaisia. Niin syntyi Alias Lönnrot -ohjelma, jossa hauskanpidosta ja stereotypioiden kumoamisesta etsitään lääkettä suomalaisten kohtaamattomuuteen.
(Päivitetty: )
Teksti: TV-maailma

Oven taakse on ilmaantunut kaksi mustiin pukeutunutta miestä.

”Anteeksi, saisimmeko tulla teille sisälle puhumaan säästä? Olemme Säänsaarnaajia”, pidempi mies kysyy.

Ovi menee kiinni, mutta niin ei käy aina. Yksi mies pyytää oudon kaksikon sisään.

”Vähänkö on epäilyttävää touhua!” Ali Jahangiri hohottaa tuotantoyhtiön kokoushuoneessa.

Olemme katsoneet otteen hänen uudesta ohjelmastaan Alias Lönnrot. Jahangiri on toinen ohjelman Säänsaarnaajista, se pidempi. Lyhyempi mies on jakson vieras, nettikoomikko ja rap-artisti Seksikäs-Suklaa eli Luyeye Konssi.

Alias Lönnrotissa esimerkiksi pystytetään palju työpaikan pihamaalle. Tarjolla on kaikille paikalle tulijoille olutta ja grillimakkaraa. Ikeassa puolestaan pyydetään pariskuntia kirjoittamaan toisilleen rakkauskirjeitä.

Idea lähti vitsistä

Sarjassa on mukana julkkisvieraita, muun muassa Martina Aitolehti, Janne Kataja, Pirjo Heikkilä, Bull Mentula ja Maija Vilkkumaa. Aktiviteettien lisäksi Jahangiri kokoaa jaksojen oivalluksen stand up -keikan setiksi ohjelman lopuksi.

Kokonaisuudessaan myös Yle Areenassa julkaistun sarjan nimi lähti ideapalaverin väsyneestä läpästä, eikä ohjelmalla ole nykyisellään juuri mitään tekemistä Kalevalan tai runojenkerääjä Elias Lönnrotin kanssa.

”Tämä lähti siitä ajatuksesta, mikä meitä yhdistää ja mitä luutuneita stereotypioita voisimme suomalaisista rikkoa. Tässä ohjelmassa kohtaavat ihmiset.”

Jahangiri myöntää, että hyväntuulisen ohjelman tarve on kummunnut osaltaan yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, joka on kärjistynyt kuluneen vuoden aikana.

Mahdollisuus dialogiin

Helsingin Kansalaistorille pakkautui 15 000 ihmistä heinäkuussa 2015 Meillä on unelma -mielenosoitukseen, jota Jahangiri oli juontamassa.

Mielenosoitus järjestettiin monikulttuurisuuden puolesta pikaisesti sen jälkeen, kun perussuomalaisten kansanedustaja oli kutsunut julkisesti monikulttuurisuutta painajaiseksi.

Tapahtumaan pyydettiin puhumaan eri puolueiden kansanedustajia. Perussuomalaisista tuli puhumaan Hommaforumin perustaja ja Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila. Tästä yleisö ei pitänyt, ja osa aloitti äänekkään buuaamisen. Jahangiri nuhteli huutelevaa väkijoukkoa.

”Nyt turvat kiinni, meillä on mahdollisuus dialogiin!”

Pyyntö dialogista on jäänyt elämään. Sittemmin sekä ääripäiden välisestä keskustelusta on oltu montaa mieltä. On muun muassa sanottu, ettei ”ääripäiden” välinen keskustelu ole rakentavaa ja eteenpäin vievää.

Mitä Jahangiri ajattelee dialogista nyt? Voisiko se toimia?

”Mikä voisi olla vaihtoehto?” hän kysyy tiukasti.

”Dialogi tarkoittaa minulle sitä, että ihmisellä pitää olla sananvapaus. En kannata sitä, että mielipiteitä tukahdutetaan. Ihminen saa sanoa, mitä hän ajattelee, mutta sen jälkeen hänen on antauduttava keskusteluun, jossa hän perustelee kantansa. Ovatko asiat todella niin kuin hän sanoo?”

Koomikko Jahangiri uskoo, että huumori on tärkeää yhdistävää liimaa ihmisten välillä.

”Ehdottomasti, se auttaa meitä kohtaamaan toisemme paremmin.”

Teksti Heini Kilpamäki

Alias Lönnrot Yle TV2 to 10.11.2016 klo 20.00

X