Antti Holma tutustuu uutuussarjassa ulkomailla asuviin suomalaisiin ja raottaa myös persoonaansa - ”Siinä pääsee oma itse vilahtamaan”

Näyttelijä-kirjailija Antti Holma haluaa vapauttaa suomalaisuuden määrittelyä ja matkaa siksi ympäri maailmaa sarjassaan Antti Holma ja maastamuuttajat. Samalla roolinrakentaja paljastaa siviiliminäänsä harvinaisesti edes vähän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä-kirjailija Antti Holma haluaa vapauttaa suomalaisuuden määrittelyä ja matkaa siksi ympäri maailmaa sarjassaan Antti Holma ja maastamuuttajat. Samalla roolinrakentaja paljastaa siviiliminäänsä harvinaisesti edes vähän.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Jos on halunnut viime vuosina ideansa läpi, on kannattanut ehdottaa sarjaa suomalaisuuden eri muodoista. Ohjelmissa näkyy Suomi-navan kaivelu, mutta toisaalta myös tarve kansalaisuuden uudelleenmäärittelylle.

Hyväntuuliset televisiotähdet ovat vakavoituneet aiheen edessä. Arman Alizad on on kuvannut suomalaisuuden eri muotoja sarjassaan Pohjantähden alla ja Ville Haapasalo kokannut keittiössään Suomeen muuttaneiden kanssa perinneaterioita.

Kasvava keskustelu kansallisuuden muutoksesta sai myös Antti Holman kiinnostumaan aiheesta.

”Nykyään keskustellaan, kuka saa kutsua itseään suomalaiseksi. Minulle tuntuu ehdottoman tärkeältä, että ihan faktisesti näytetään, että on niin monta erilaista suhdetta asiaan.”

Kansalaiset haluavat vielä kerran kuulla varmistuksen, keitä he ovat. Tästä identiteettipelistä Holmalla on kuitenkin pieni huoli. Aiemmin näyttelijä-kirjailija-juontaja-hauskuuttaja on tehnyt televisiossa komediaa. Antti Holma ei ole koskaan uskonut “aidon” persoonansa näyttämiseen. Siksi häntä mietityttää vetää ulkosuomalaisista kertovaa sarjaa Antti Holma ja maastamuuttajat.

”Siinä pääsee oma itse vilahtamaan”, hän sanoo.

”Olen aina lähtenyt joku ajatus tai hahmo edellä. Olen aina miettinyt kauhean tarkkaan, mitä haluan näyttää.”

Suuri performanssi

Holma sanoi Ylioppilaslehdessä vuonna 2014, että “perse paljaana” viihteen tekeminen tai vakavana fiksuja puhuminen kirjamessuilla on osa hänen käynnistämäänsä suurta performanssia.

Silloin esikoiskirjansa Järjestäjä julkaissut Kansallisteatterin entinen näyttelijä pamahti kansansuosikiksi Putouksen bodarisketsihahmo Kissi Vähä-Hiilarina. Seuraavana keväänä Holma liittyi vanhan Putous-kaartin kanssa hittiohjelman toisintoon Kingiin.

Pian hänen tuotostaan myytiin jo nimellä, kun komediallinen keskusteluohjelma Antti Holma Show pyöri yhden kauden. Sen jälkeen Holma on ottanut monia rooleja: huumoriradion tekijä (Radio Sodoma), Cheek (Veljeni vartija -elokuva) tai sekoava tv-poliisi (Myrskyn jälkeen -sarja).

Nyt hänen televisioperformanssissaan alkaa uusi näytös.

”Minä en ole se, joka kikkelöi päällimmäisenä, vaan meillä vieraat ovat pääasia.”

Ohjelman päähenkilö on oikeastaan Suomi. Lontooseen vuonna 2016 muuttanutta Holmaa on kiinnostanut, mitä suomalaisuudelle tapahtuu, kun sen vie pois Suomesta. Hän kuvailee poismuuttaneiden suhdetta Suomeen liikuttavaksi ja merkilliseksi.

”Brasiliassa tanssitaan suomalaisia tanhuja, mutta siellä ei ole edes enää suomalaisten jälkeläisiä tanhuamassa. Perinnetanssi on muuttunut osaksi paikalliskulttuuria. Se on hirveän huvittavaa näin pienen kansan edustajalle.”

Hänestä on myös kiehtovaa nähdä, miten hiilikaivoksille 1800-luvun lopussa lähteneiden amerikansuomalaisten jälkeläiset kokevat juurensa.

”He esittelevät itsensä ’I’m Kevin Virtanen, I’m Finnish’. Itse olen ’ahaa, okei’, että miten ihminen joka ei ole koskaan asunut Suomessa ja puhunut suomea, sanoo että hän on Finnish (suomalainen). Siinä on jotain kauhean viehättävää. Ja toisaalta huomaan itse ensimmäisenä ajattelevani, että ethän sinä ole suomalainen”, Holma kuvailee vanhakantaisia käsityksiä, joiden toivoo muuttuvan.

Kälätystä ratikassa

Tunnetuista suomalaisista Holma tapaa esimerkiksi kokki Tomi Björckin Australiassa, näyttelijä Ville Virtasen Ruotsissa ja muusikko Marco Hietalan Chilessä.

Ulkomailla asuessa kansallisuustunteet ottavat joskus outoja muotoja. Holma haluaa istua Lontoon kuntosalinsa saunassa, vaikka surkea, kuiva huone saa hänet melankoliseksi. Suomeen palatessaan hän näkee stereotypiat uudella tavalla.

”Väite, että Suomessa istutaan mykkinä liikennevälineissä, ei pidä paikkaansa. Täällä on ratikassa ihan hirveä kälätys käynnissä ja itsellä on olo, että voisitteko te olla hiljaa.”

Antti Holma ja maastamuuttajat, alk. ma 23.10. klo 21.00 MTV3

X