Areenan Toivotut-paketissa julkaistaan taiteilijadraamaa – Anna-Leena Härkönen sähisee ansiokkaasti L. Onervana

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Areenan Lokakuun Toivotut -draamapaketista löytyy kolme lähisukulaisteosta: Venny-sarja (2003) ja tv-elokuvat Palava rakkaus (1997) ja Tähtikeinu (2003). Kotikatsomo helli alussa lempiaiheena värikkäitä taiteilijakohtaloita. Tutustuttiin taiteilijoiden keskinäisiin kolmiodraamoihin ja jopa neliöihin.

Miten usein Eino Leinokin lättyhattuineen pulpahti rakastamaan, Palavassa rakkaudessa kirjailija Aino Kallasta ja Tähtikeinussa L. Onervaa, aina joltain puolelta avioliiton ulkopuolisesti.

Kirsti Petäjäniemen Palava rakkaus on raskas, mutta Veli-Matti Saikkosen Tähtikeinu valitsee taiten rajatun siivun kulttuuripersoonain seurusteluista. Lisäksi siinä ainoan kerran Leinoksi istutetaan Leino-laulujen synnyttäjä Vesa-Matti Loiri. Mehevät sanomiset ovat kirjeistä ja päiväkirjoista.

Rahaakin löytyi Ylen lompsasta niin runsaasti, että talossa loihdittiin säännöllisesti vaikkapa 1920-luvun epookkia.

Muhkeimman kulttuuriepookkisarjan Vennyn ohjasi Pekka Ruohoranta, joka nyt tuottaa Sorjosta (Ylen satsausten suunta siis dekkareissa). Venny Soldan-Brofeldt (Sara Paavolainen) on maalari, mutta puolisona toki taas kirjailija, Juhani Aho (Ville Virtanen) – ja lesbisten halujen kohteina naismaalari sekä moderni tanssija.

Lesbous oli tekijöiden muotilisä, mutta kyllä naisidentiteettien nykyaikaisuuden arviointi oli ihan pääantia kaikissa Kotikatsomon kulttuuriepookeissa. Anna-Leena Härkönen (kuvassa) sähisi ansiokkaasti Onervana, mutta Kallas nähtiin syyllistellen perheensä hylkääjänä.

Toivotut-paketti: Venny, Palava rakkaus ja Tähtikeinu, to 11.10. Yle Areena

X