Dokumentti 50 vuotta sitten surmatusta Bobby Kennedystä keskittyy presidentiksi pyrkineen kansansuosikin viime vaiheisiin

Joku pelkäsi presidenttiehdokasta, joka matkusti mustien ja meksikolaisten ghettoihin ja sanoi että asioiden on muututtava. Robert F. Kennedyn murhasta on kulunut 50 vuotta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Robert Kennedy oli kesän korvalla 1968 vahvasti etenemässä kohti demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuutta.

Joku pelkäsi presidenttiehdokasta, joka matkusti mustien ja meksikolaisten ghettoihin ja sanoi että asioiden on muututtava. Robert F. Kennedyn murhasta on kulunut 50 vuotta.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Vaihtoehtohistoriat nauttivat suosiota. Tehokkaan sellaisen saisi presidenttiehdokas Robert F. Kennedystä (1925–1968), joka ammuttiin vallan kynnyksellä. Kuvitelma Robert ”Bobby” Kennedystä presidenttinä ei olisi mikään dystopia.

Toteutui jo toinen Kennedy-surma. Presidenttiveli John F. Kennedy oli murhattu viisi vuotta aiemmin.

Olisiko Bobbyn Yhdysvallat välttynyt ensimmäiseltä roistopresidentiltään Richard Nixonilta? Olisiko Vietnamin sota päättynyt?

Vai olisiko Robert F. Kennedyn takki levällään hehkuttama idealismi törmännyt Yhdysvalloissa sittenkin käytännön realiteetteihin?

Kädet karheina kättelystä

Nyt nähdään kuitenkin perinteinen, selkeä muistodokkari. Kennedyjä usein käsitelleen Patrick Jeudyn tuore ranskalaisdokumentti Bobby Kennedyn unelma perustuu Jean-Pierre Mignardin kirjaan.

Haastatteluja ei ole, mutta filmiaineisto on kattava. Kirjasta lienevät peräisin eräät dokumentin ihannoivat lauseet: Bobbyn suitsutetaan alkaneen yhtäkkiä näyttää murhatun presidentin reinkarnaatiolta. Hänen kätensä olivat karheat ihmisten kättelemisestä.

Ohjelma on jäntevimmillään käyttäessään koko jälkipuoliskon kampanjakiertueen etenemiseen. Tavoitellessaan demokraattien ehdokkuutta Kennedy vaati Philadelphian pysähdyksellä rauhaa Vietnamiin. Indianapolisissa hän välitti kuulijoille tiedon kansalaisoikeusvaikuttaja Martin Luther Kingin murhasta, vaikka häntä varoitettiin astumasta paineisessa tilanteessa ghettoon.

Kohtalokas gaala

Los Angelesissa järjestettiin kampanjagaala Ambassador-hotellissa 4. kesäkuuta 1968. Puolen yön jälkeen palestiinalainen Sirhan Sirhan ampui Kennedyn. Sittemmin kukaan amerikkalainen kärkipoliitikko ei ole rohjennut liikkeelle yhtä vähäisin varojärjestelyin.

Varsinkaan kukaan ei ole pitänyt agendaansa yhtä vahvasti mustien ja meksikolaisperäisten oikeudenmukaisessa kohtelussa.

Kuuluisia ovat esimerkiksi kuvat ja filmit Bobbystä keskustelemassa orpopoika Ricky Taggertin kanssa koulunkäynnistä ja muusta Brooklynissä vuonna 1966. Kennedy vieraili mustien kutsumana niin Mississipin suistossa kuin Etelä-Afrikan Sowetossa. Se oli ennenkuulumatonta valkoiselle poliitikolle.

”Pikkupaskiainen”

Noihin aikoihin Kennedyn kutsumus alkoi kiteytyä. Hän oli toiminut 1960-luvun alussa veljensä oikeusministerinä, mutta piti itseään liian hermoilevana puhujana eturiviin.

Bobby Kennedyn unelma ei harhaudu vahingossakaan pohtimaan hänen vakavia poliittisia vastustajiaan. Vain sitä painotetaan, että saman puolueen presidentti Lyndon B. Johnson vihasi Robertia. ”Pikkupaskiainen” oli suurin piirtein kilteintä, mitä LBJ sanoi Bobbysta.

Historia: Bobby Kennedyn unelma, ma 17.9. klo 19.00 Tv1

X