Dokumentti Jane Fondasta kertaa näyttelijä-aktivistin vaiheet – jopa presidentti Richard Nixon otti kantaa Fondan toimintaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jane Fondan monet vaiheet
© HBO NORDIC

Näyttelijä Jane Fonda, 80, on tehnyt vaikutuksen, joka ulottui Valkoiseen taloon asti. Uutuusdokumentti alkaa ääninauhalta kuuluvilla presidentti Richard Nixonin paheksuvilla kommenteilla. Tunne oli varmasti molemminpuolinen – Fonda ei ole koskaan oppinut kumartelemaan valtiovaltaa, vaan on ajanut tärkeinä pitämiään asioita. Aktivismi nousee näyttelijänuran lisäksi dokumentissa tärkeään rooliin.

Vietnamin sodan vastustaminen ajoi Fondan myös elämänsä suurimman kohun keskelle, kun hänet eräällä matkalla kuvattiin istumassa vietnamilaisen aseen takana. Hänet leimattiin epäisänmaalliseksi. Virhettään Fonda sanoo katuvansa hautaan saakka.

Susan Lacyn ohjaama yli kaksituntinen dokumentti Jane Fonda in Five Acts kantaa kestonsa hyvin. Ura ja yksityinen puoli, tärkeät roolit, legendaariset jumppavideot ja aviomiehet (mm. ohjaaja Roger Vadim, kuvassa vas.), limittyvät luontevasti.

Dokumentti on jaettu viiteen osaan. Niistä neljä on nimetty miesten mukaan. Ennen kuin Fonda löysi oman äänensä, hän muokkautui kulloisenkin aviomiehen mukaan.

Ensimmäinen suuri mieshahmo oli kuitenkin isä Henry Fonda, jonka varjossa oli tukala elää. Oikeamielisten roolien sankari oli siviilissä tunnekylmä isä. Surullisessa kohtauksessa Fonda katselee lehtijutun lavastettua perheidylliä. Kuvassa on mukana myös hänen äitinsä, joka myöhemmin teki itsemurhan. Jane itse kärsi vuosikymmenet bulimiasta.

Dokumentti antaa paljon, koska Fonda on analyyttinen ja osaa kertoa elämäntarinansa vangitsevasti. Hänellä on edelleen sanottavaa, ja sanoma tulee läpi. Eipä ihme, jos Nixonkin oli vähän huolissaan.

Jane Fonda in Five Acts, ti 25.9. HBO Nordic

X