Draamasarja Uusi päivä kääntyy loppusuoralle – ”Tunnelma oli viimeisissä kuvauksissa epätodellinen”, näyttelijä Juhani Laitala tunnustaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juhani Laitala
Juhani Laitala palaa Pentti Ruuskasen rooliin viiden vuoden tauon jälkeen. Hän lupaa, että ruudussa nähdään entistä seesteisempi ja henkistyneempi versio toiminnanmies Ruuskasesta. © Yle Kuvapalvelu
Uuden päivän viimeiset jaksot kuvattiin haikeissa ja helteisissä tunnelmissa. Haikeutta lisäsi kahden työtoverin menetys lyhyen ajan sisällä.

Virtauksesta kuuluu kummia: Teron bisnekset eivät mene täysin putkeen, ja tilannetta pelastamaan tarvitaan Pentti Ruuskanen.

Ruuskasta näyttelevä Juhani Laitala nähdään Uudessa päivässä vasta talven tullen, mutta kuvauksissa Laitala hikoili kesän helteisimpinä päivinä. Sarjan viimeiset ulkokuvaukset tehtiin heinäkuun lopussa.

”Oli kamalan mukava palata tekemään rakasta hahmoa hienojen työkavereiden kanssa. Samaan aikaan koko prosessia leimasi pieni haikeus, kun tiesimme, että kohta tämä loppuu. Tunnelma yli 30 asteen lämmössä, ison avustajajoukon keskellä oli kokonaisuudessaan vähän epätodellinen”, Laitila kuvailee.

Epätodellisuuden ja haikeuden tunteita lisäsi se, että tieto Hanna-Riikka Siitosen kuolemasta tuli sarjan viimeisellä kuvausviikolla.

”Hanna-Riikan poismeno järkytti meitä kaikkia. Sitä edeltävällä viikolla keskuudestamme poistui Tapani Perttu, joka hänkin näytteli sarjassa. Kyllä meillä oli moninkertainen suru”, Laitala kertoo.

Hyvää palautetta

Myös viimeisen kauden juonenkäänteet ovat tunteikkaita, mutta eivät yksinomaan surullisia. Kevätkauden lopussa vihjaistiin, että Iiron ja Pyryn välille kehkeytyy romantiikkaa.

”Halusimme kirjoittaa sarjaan kahden pojan suhteen, koska meitä on moitittu pitkin matkaa liian kapeakatseisesta suhtautumisesta rakkauteen. Palaute Iiron ja Pyryn keväisestä suudelmasta onkin ollut lähes järjestään positiivista”, kertoo Uuden päivän pääkäsikirjoittaja Petri Repo.

Repo ehti tehdä sarjaa yhdeksisen vuotta. Hän pääsi aloittamaan hahmojen luomisesta ja sammutti viimeisenä valot käsikirjoittajien huoneesta.

Pääkäsikirjoittajan vastuulla oli muun muassa se, että sarjan henki säilyi samanlaisena läpi vuosien.

”Draamakomedian pitää tietysti myös olla hauska. Ja kun jokaisella ihmisellä on omansalainen huumorintaju, tässä hauskuus määriteltiin minun huumorintajuni mukaan”, Repo myhäilee.

Vaikka ilmassa oli lopun häämöttäessä haikeutta, on Repo ennen muuta kiitollinen pitkästä, kiinnostavasta työrupeamasta. Samoilla linjoilla on Teroa näyttelevä Lari Halme.

”Tämä on ollut ainutlaatuinen tilaisuus päästä tekemään ja oppimaan kameratyötä. Se ei todellakaan ole alamme nykyisessä työtilanteessa itsestäänselvyys. Kun kuvasin kesällä uutta Risto Räppääjä -elokuvaa, oli heti kotoisa olo, koska välineet ja toimintatavat olivat tuttuja”, Halme kiittää.

Lari Halme

Teron bisnekset sakkaavat viimeisellä kaudella. ”Mutta Tero on kuin poiju, joka nousee aina jotenkin ylös”, Teroa näyttelevä Lari Halme sanoo. © YLE KUVAPALVELU

”Häipykää silmistäni!”

Halme on kiitollinen myös kontakti- ja ystäväverkostosta, joka hänelle on Uudessa päivässä syntynyt. Hän on vakuuttunut siitä, että tapaa kollegojaan vielä moneen kertaan työn, ystävyyden tai molempien merkeissä. Tämän vuoksi hän ei suostunutkaan vuodattamaan jäähyväiskyyneliä.

Viimeisenä Uuden päivän työpäivänään Halme palasi kuvauksista yhtä matkaa Lotta Lehtikarin ja Aimo Räsäsen kanssa. Hyvästit heitettiin rakastavalla huumorilla.

”Taisin huikata heille viimeiseksi, että häipykää silmistäni. Sitten ajoin pois ja jatkoin matkaa teatterille esitykseen”, Halme nauraa.

Halme on tehnyt teatteritöitä koko Uuden päivän ajan. Kun katsojat jännittävät, kuinka sarjan tarinat viedään päätökseen, Halme näyttelee Tampereen teatterissa Catsissä ja Anna Kareninassa.

Juhani Laitala taas jatkaa Mestarissa ja Margaritassa Kansallisteatterissa, josta hän on jo virallisesti eläkkeellä.

Eläkepäivät siintävät vuodenvaihteessa myös Petri Revon kalenterissa, mutta ei hänkään aio työntekoa kokonaan lopettaa. Se kuitenkin on varmaa, että jatkoa Virtauksen tarinoille ei Revon kynästä tule.

”Nämä hahmot ovat pyörineet päässäni vuosikaudet niin unessa kuin valveillakin. Nyt ei ole enää mitään hinkua päästä jatkamaan, kaikki tarinat on viety päätökseen. Tosin kyllä me ihan kurillamme jätimme loppusuoralle pari cliffhangeriä, jotta katsojat saavat täydentää tarinat itse.”

Uusi päivä, ma–ke 20.8.-22.8. klo 20.00 Tv2

X