Draamasarja Vallan ja rakkauden välissä kertoo miten naimakauppa oli keskiajalla tärkeä osa valtapeliä

Jaa kaverilleTilaa Seura
© Yle Kuvapalvelu
Itävaltalaiset ovat tehneet Maksimilian I:stä kolmiosaisen minisarjan, joka nähdään meillä nimellä Vallan ja rakkauden välissä.

Maksimilian I (1459–1519) oli myöhäisen keskiajan hallitsijahahmo, Saksan kuningas ja Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisari, joka lujitti Habsburgin hallitsijasuvun valta-asemaa 1500-luvulla.

Hän suosi tieteitä ja taiteita, mutta osoitti myös ennakkoluuloja karkottamalla 1496 juutalaiset Wiener Neustadtin kaupungista ja kieltämällä kaikki juutalaiset kirjoitukset Vanhaa testamenttia lukuun ottamatta.

Maksimilianin harrastuksena ja intohimona olivat haarniskat, ja hänen väitetään lahjoittaneen liittolaiselleen Englannin Henrik VIII:lle haarniskakypärän, johon oli muotoiltu Maksimilianin omat virnistelevät kasvonpiirteet.

Kapinoiva nuori

Martin Ambroschin käsikirjoittamassa ja Andreas Prochaskan ohjaamassa minisarjassa tavataan nuori Maksimilian (Jannis Niewöhner), joka kapinoi heikkotahtoisena ja pelkurimaisena pitämäänsä isäänsä, keisari Fredrik III:tta (Tobias Moretti) vastaan.

Burgundin herttua Kaarle Rohkea on kuollut Nancyn taistelussa tammikuussa 1477. Valta Burgundissa siirtyy hänen tyttärelleen Marialle (Christa Théret), jota Burgundin porvarit eivät ota hallitsijana vakavasti koska hän on nainen.

Burgundia ja sen kangaskaupalla vaurastunutta kaupunkia Gentia havittelevat sekä Fredrik III että Ranskan Ludvig XI (Jean-Hugues Anglade). Tie Burgundin hallintaan olisi avioliitto Marian kanssa. Niinpä Fredrik kaavailee Maksimiliania Marian puolisoksi ja täten Burgundin herttuaksi.

Ranskalaiset puolestaan juonittelevat Gentin kauppiaiden kanssa saadakseen Marian taipumaan tahtoonsa.

Jähmeää draamaa

Saksan- ja ranskankielinen Vallan ja rakkauden välissä on draamana hiukan jähmeä ja vetämätön, vaikka sitä on yritetty elävöittää seksillä, nuorten ja kauniiden näyttelijöiden alastomuudella ja hieman suttuisesti toteutetuilla taistelukohtauksilla.

Sarjan tekee kuitenkin kiinnostavaksi sen ilmeiseen autenttisuuteen pyrkivä tyyli kuvata keskiajan valtakuvioihin liittyviä käytäntöjä, joissa avioliittoja yleisesti käytettiin liittoutumien, kauppasuhteiden ja vallan lujittamiseksi sekä turvaamaan valtakuntien rauha.

Hallitsijoiden tyttäret ja pojat olivat näissä kuvioissa lähinnä kauppatavaraa. Maria Burgundilainen on päättänyt hallita yksin, mutta hän joutuu pian huomaamaan ettei se onnistu, sillä hän on nainen ja miestä alempana. Yhtä vähän voi tässä valtapelissä valita Maksimilian vaikka onkin mies.

Sarja tähtää siis realistiseen näkemykseen historiasta, vaikka romantiikkaakaan ei ole unohdettu. Sillä ei kuitenkaan ratsasteta, mikä tekee sarjasta koreaa pukuloistoa ja riutuvaa rakkautta odottaville hieman kuivakkaan oloisen.

Maksimilian I:n loppu oli onneton. Pudottuaan hevosen selästä 1501 hän loukkasi jalkansa pahasti ja vajosi masennukseen. Keisarin sanotaan ottaneen viimeisinä vuosinaan ruumisarkun matkaansa kaikkialle minne taivalsi.

Vallan tavoittelijat, 9.8, klo 21.05, TV1

X