Idols-tuomari Erin: ”Ajattelen keränneeni sen verran kokemusta, että minulla on jo jotain sanottavaakin”

Erin aloittaa tänä syksynä uutena Idols-tuomarina yhdessä Antti Tuiskun ja tuottajatähti Jurekin kanssa. Hän haluaa puhua laulajakokelaille kannustavasti mutta suoraan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Idols-tuomarit Jurek, Antti Tuisku ja Erin.

Erin aloittaa tänä syksynä uutena Idols-tuomarina yhdessä Antti Tuiskun ja tuottajatähti Jurekin kanssa. Hän haluaa puhua laulajakokelaille kannustavasti mutta suoraan.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Kun Idolsin koelaulut alkoivat toukokuussa, myös tuomaripöydän takana jännitettiin. Tai ainakin Erin Anttila jännitti.

”Kyseessä oli minulle aivan uusi tilanne. Olen tottunut pohtimaan asioita rauhassa, mutta Idols-tuomarina pitää saada nopeasti aikaan kiteytetty mielipide”, Erin kertoo tunnelmistaan.

Erin jännitti etukäteen myös sitä, jaksaako varmasti keskittyä jokaiseen laulajaan yhtä intensiivisesti ja ottaa jokaisen tosissaan. Koelauluihin jonotti yli 300 kilpailijaa, ja he kaikki ansaitsevat tuomariston täyden huomion ja asiallisen palautteen.

Juuri tämä asia on mietityttänyt Eriniä joka kerta, kun häntä on pyydetty tv-laulukilpailujen tuomaristoihin.

”En ole aiemmin ollut valmis lähtemään mukaan. Olen vain keskittynyt omaan työhöni ja miettinyt, että mikä minä olen arvostelemaan muita. Nyt olen täyttänyt 40 ja ajattelen keränneeni sen verran kokemusta, että minulla on jo jotain sanottavaakin.”

Erin haluaa sanoa sanottavansa Idolsissa loukkaamatta laulajia.

”Sitäkin mietin ennen koelauluja, osaanko lausua perusteltuja mielipiteitä vai keksinkö vain paniikissa jotain sanottavaa. Mutta hyvin se meni! Kiva tiimi auttoi tietysti paljon.”

Myös kriittisen palautteen antaminen sujui lopulta luontevasti. Koska Erin on itsekin esiintyvä taiteilija, hän osaa asettua nuorten laulajakokelaiden asemaan. Hän uskoo, että puhumalla suoraan tuomarit osoittavat laulajalle suurinta arvostusta.

”Jees-miehiä tällä alalla kyllä riittää. Jos laulaja oikeasti haluaa kehittyä, kyllä hän on kiinnostunut kuuntelemaan kokeneemman ammattilaisen palautetta, vaikkei olisikaan sillä hetkellä samaa mieltä.”

Vastuun jakaminen rentouttaa

Työ suuren tv-tuotannon jäsenenä tuntui rentouttavalta Erinistä, joka on tottunut kantamaan sooloartistina päävastuun keikan onnistumisesta.

Idolsissa huomio keskittyy laulajakokelaisiin, ja tuomaristossakin vastuu ja valokeila jaetaan kolmen ihmisen, Erinin, Antti Tuiskun ja Jurekin, kesken. Lisäksi parrasvaloissa ovat juontajat Anni Hautala ja Juuso Mäkilähde, ja kulisseissa työskentelee kymmenittäin ihmisiä käsikirjoittajista maskeeraajiin.

Tuomarikollega Jurek tuotti Erinin edellisen levyn Seliseli, kun taas Tuiskua Erin oli aiemmin lähinnä moikkaillut keikkapaikkojen takahuoneissa.

”Antti tuntui kuitenkin heti tosi tutulta. Ehkä se johtuu siitä, että hän on aina niin oma itsensä, myös julkisuudessa.”

Kaikki kolme tuomaria ovat ensikertalaisia Idols-pöydän takana, mutta Tuiskulla on kokemusta tiskin toiselta puolelta: hän kilpaili Idolsissa ohjelman ensimmäisellä kaudella.

”Antti on myös tuomaroinut KIDSing-ohjelmaa. Olemme vitsailleet keskenämme, että hänhän on ihan vanha tekijä näissä tuomarihommissa.”

Tv-studiosta suoraan keikalle

Roolit tuomaristossa loksahtivat nopeasti kohdalleen. Vaikka kaikki kolme seuraavat laulajia ja näiden esityksiä kokonaisvaltaisesti, jokaisella on asiassa hieman oma painotuksensa.

Erin kiinnittää huomiota aivan erityisesti tulkintaan ja siihen, kuinka hyvin laulaja on sisällä esittämässään kappaleessa. Tuottajana Jurek kuuntelee esitystä hieman teknisemmältä kannalta.

”Antti taas on tosi hyvä tällaisissa henkisissä matkoissa. Hän näkee ihmisten sisään ja huomaa heidän kipupisteensä”, Erin summaa.

Samaan aikaan Idolsin kuvausten kanssa Erin on aloitellut myös uusien biisien kirjoittamista. Perheen 4- ja 2-vuotiaat lapset ovat lähteneet päivähoitoon, ja äidillä on päivisin työrauha. Lisäksi Erin keikkailee pitkin syksyä, myös loppuvuodesta Idolsin suorien lähetysten iltoina.

”Ajattelin, että voin hyvin jatkaa tv-studiolta samaan syssyyn keikalle, kun lapset ovat joka tapauksessa jo nukkumassa. Aamulla sitten olen kotona tosi virkeänä”, Erin nauraa.

ke–to, klo 20.00, Nelonen

X