Idols-tuomarina aloittava Maija Vilkkumaa: ”Kilpailijana en olisi ikinä pärjännyt”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Idols
”On hienoa päästä tekemään todella hyvää tv-ohjelmaa”, sanoo Maija Vilkkumaa (toinen vas.) Idols-pestistään. Tuomaristossa ovat myös Jone Nikula (vas.) ja Jannika B. Elastinen toimii puheenjohtajana. © TONI TUOMINEN
Kun laulukilpailu Idols rantautui Suomeen 15 vuotta sitten, Maija Vilkkumaa katsoi ohjelmaa järkyttyneenä. Nyt hänet nähdään ruudussa uuden kauden tuomarina.

Laulukilpailuformaatti Idols alkoi pyöriä Suomessa ensimmäistä kertaa syksyllä 2003 – viisitoista vuotta sitten. Laulaja Maija Vilkkumaa muistaa seuranneensa silloin ohjelmaa järkyttyneenä.

”Aluksihan se oli sitä, että saatettiin antaa aika tiukkaakin palautetta. Lopeta laulaminen, susta ei oo siihen”, Vilkkumaa sanoo.

”Kilpailijana en olisi ikinä pärjännyt, enkä olisi varmaan edes uskaltanut mennä sinne”, laulaja myöntää.

Tänä syksynä Vilkkumaa arvioi itse tuomaripöydän takana laulajakokelaita.

Vilkkumaan mukaan ne ajat ovat ohi, kun ohjelmassa naureskeltiin huonoille laulajille. Pyövelien sijaan tuomarit ovat enemmän kannustavia mentoreita. Myös osallistujat tietävät paremmin, mitä odottaa, kun leikkiin ryhtyy.

”Pudotukset eivät ole elämän tragedioita, vaan kohtia, jotka testaavat omaa motivaatiota”, Vilkkumaa sanoo.

Tuomari-Vilkkumaan suusta ei kuulla sanoja ”sinusta ei ole tähän”.

”Jokaisella on varmasti kohta sisällään, että on mahdollista tulla artistiksi, jos he oikeasti haluavat sitä.”

Idolsissa Vilkkumaa pitää siitä, että jossain vaiheessa valta siirtyy tuomareilta katsojille. Hän arvostaa myös ohjelman pitkää kaarta.

”On hauskaa, että Idols oli ensimmäinen, sen brändi on vahva. Tässä on historian siipien havinaa.”

Neljä tuomaria

Tuomariston puheenjohtaja on Elastinen. Laulajakokemusta edustaa myös Jannika B. Tuomaripöydän taakse tekee paluun Jone Nikula, joka jo ensimmäisellä kaudella oli osaltaan herättämässä kohua kommenteillaan.

”Jone ei mielestäni koskaan ole ilkeä – voi olla, että oli silloin aikoinaan”, Vilkkumaa sanoo ja nauraa.

”Jonella on korvaamaton näkökulma, koska hän ei itse ole artisti. Hän sanoo usein hyvin suoraan.”

Vilkkumaan mukaan muiden kolmen tuomarin palaute on ehkä erilaista, koska he voivat kuvitella itsensä kilpailijan paikalle.

”Ela ja minä olemme eri musagenreistä ja tulleet vanhanaikaisella tavalla alalle. Jannikalla on uudempi näkökulma, hän on ollut Idolsissa parikin kertaa. Toki hän on myös tee-se-itse-artisti, kuten on itseään nimittänyt. Hänellä on kokemusta siitä, miten tullaan alalle koneiston ulkopuolelta.”

Monta tietä tähtiin

Vilkkumaa tuli itse alalle perinteistä tietä: tekemällä keikkoja, demoja, ja lopulta tuli levytyssopimus. Vilkkumaan mielestä se voi olla henkisesti helpompi tie kuin kilpailu.

”Varsinkin Idolsin ekoina kausina valtava huomio ja suosio tulivat isona rysäyksenä. Tarvitaan paineensietokykyä, ja sitähän tarvitaan tällä alalle tosi paljon muutenkin. Kun siihen pikku hiljaa kasvaa, se voi olla pikkuisen helpompaa.”

Toisaalta hän pitää kilpailua hyvänä tapana tutustua alan ihmisiin. Vilkkumaa haluaisi löytää kilpailijoiden joukosta tyypin, jonka tekemisessä näkyy jo selkeästi oma maailmankuva.

”Pidän ylipäätään hyvänä ideana, että jollain tavalla tutustuisi biisin kirjoittamiseen, tuotantopuoleen ja soittamiseen. Siitä on tosi paljon hyötyä ja iloa uralla.”

Mikä on sitten tärkein oppi, jonka Vilkkumaa haluaisi kilpailjoille välittää?

”Olen ruvennut säännöllisin väliajoin sanomaan itselleni, että pidä katse pallossa. Tosi paljon puhutaan brändäyksestä, ja somessa saa nopean palkinnon – laita kuva niin saat hirveästi tykkäyksiä.

Tykkään somesta, se on ilmaisun väline siinä missä jokin muukin, mutta se ei ole se pallo.”

Pääasia on musiikki.

”Kilpailu ja kateus kuuluvat väistämättä alaan, ne ovat rasittavia puolia. Mutta niistä kaikista saa rauhan, kun keskittyy musiikkiin. Se tuo myös menestystä, jota ihmiset kuitenkin aina janoavat.”

 Idols, ke 12.9. klo 20.00 Nelonen

X