Isänmaan puolesta -näyttelijä Claire Danes sarjan suosiosta: ”Salaliittoteoriat kiinnostavat – terrorismia on joka puolella”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Claire Danes
Vaarallisiin tilanteisiin joutuva Carrie Mathison (Claire Danes) on myös äiti. Frannie on Carrien ja sarjassa jo kuolleen Nicholas Brodyn tytär. © Copyright: 2018 Showtime
Claire Danes ei ensin uskonut, että hänestä olisi esittämään Isänmaan puolesta -sarjan Carrie Mathisonia.

Carrie Mathison (Claire Danes) on taistellut isänmaan puolesta niin hyvässä kuin pahassa.

Sarjan seitsemännellä kaudella kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava entinen CIA:n virkailija on jättänyt työnsä Valkoisessa talossa ja yrittää paljastaa itsenäisenä agenttina presidentti Elizabeth Keanen (Elizabeth Marvel) ja tämän hallituksen salaliiton sekä vapauttaa 200 presidentin pidätyttämää virkailijaa vankeudesta.

”Asioita hankaloittaa konflikti fasistisen järjestön kanssa, valeuutiset televisiossa sekä häiriköinti ja valheellinen tieto sosiaalisessa mediassa”, asiallinen Danes listaa Los Angelesissa.

Näyttelijä myöntää, että sarja, jonka fiktiiviset tarinat tuntuivat aiemmin kaukaisilta kauhukuvilta kuulostavat nyt arkipäivältä.

Hän vinkkaa, paljastamatta juonikäänteitä, että sarjan toiseksi viimeisen kauden vihollinen löytyy kuitenkin jostain muualta.

Raskas roolihahmo

Vainoharhainen Carrie on käynyt läpi helvetin useamman kerran sen jälkeen, kun löyhästi israelilaisen Gideon Raffin draamasarjaan Prisoners of War perustuva jenkkiversio, Isänmaan puolesta, alkoi vuonna 2011.

”Kun luin pilotin ensimmäisen kerran, sai se minut hiljaiseksi. Ajattelin, että hahmo on niin vaativa ja raskas, että minusta ei ole näyttelemään sitä. Sitten tapasin sarjan luojat, Alex Gansan ja Howard Gordonin. He valoivat uskoa minuun.”

Niin sarjan luojat kuin sen päähenkilöt käyvät salapoliisimatkoilla politiikan pääkallopaikalla Washingtonissa.

”Vietämme joka vuosi viikon Yhdysvaltojen poliittisessa keskuksessa. Kutsumme sitä vakoojaleiriksi, sillä puhumme aamusta iltaan ihmisten kanssa, joilla on kokemuksia ja sisäpiiritietoja sekä poliittisesta- että vakoojamaailmasta. Nuo keskustelut auttavat meitä ymmärtämään asioita pintaa syvemmältä.”

Hän on tavannut myös CIA:n työntekijöitä, psykologeja, bipolaarista mielialahäiriötä sairastavia ihmisiä, tutkinut oireita YouTube-videoista ja lukenut paljon Lähi-idästä ymmärtääkseen Carrie Mathisonia.

Pelastaessaan maailmaa Carrie on kokenut suuria menetyksiä.

”Kaksi hänelle tärkeää miestä on kuollut.”

Carrien lapsen isä, Damian Lewisin esittämä Nicholas Brody hirtettiin Lähi-idässä kolmannen kauden lopussa.

”Carrie suri ja koki syyllisyyttä siitä. Viime kauden lopussa hän todisti elämänhalunsa menettäneen Peter Quinnin kuoleman luotisateessa ja oli shokissa sen jälkeen.”
Quinnillä (Rupert Friend) ja Carriellä oli melkein romanttinen suhde.

”Heillä oli epätavallinen romanssi. He välittivät toisistaan ja heidän välillään oli tiettyä herkkyyttä, mutta he olivat samanlaisia siinä, että kumpikaan heistä ei kyennyt aitoon läheisyyteen. Heidän henkinen yhteytensä oli romanttisempaa kuin jos heillä olisi ollut seksuaalinen suhde.”

Claire Danes

Claire Danes arvelee ansaitsevansa kunnon päiväunet kun Isänmaan puolesta -sarjan teko loppuu. © MTV OY

Kansainväliset aiheet

Carrielle oli myös raskas isku se, että presidentti, johon hän oli luottanut, osoittautui mahdollisesti vaaralliseksi johtajaksi.

”Carrie on taas kerran heitetty sisäpiirin ulkopuolelle. Häntä kuvottaa ja hän on huolissaan. Hän alkaa etsiä johtolankoja salaliittoteoriaan laillisesti ja laittomasti.”

Samalla hänen mielensä menee tuhatta ja sataa. Epävakaus paistaa ensin silmistä, sitten pää menee tuttuun kenoon ja puhe sekä liikkeet nopeutuvat. Hän tekee äkkipikaisia päätöksiä.

”Lopulta hänen siskonsa, jonka luona hän asuu, huomaa, että lääkitys ei enää toimi. Carriellä ei ole tietenkään aikaa lääkäriin vaan hän hakee apua katukauppiaalta ja annostelee lääkkeensä itse.”

Tilanne johtaa moniin vaarallisiin konflikteihin, myös äitinä.

”Välillä olen huolissani siitä, että yleisö menettää sympatiansa häntä kohtaan. Mutta sitten hän nousee taas sankariksi.”

Vaikka sarja käsittelee poliittisia aiheita, sillä ei ole poliittista agendaa.

”Uskon, että sarjan suosion syy on se, että salaliittoteoriat kiinnostavat. Ohjelma käsittelee kansainvälisiä aiheita, terrorismia on joka puolella.”

Poliittinen jännitysdraama loppunee kahdeksannen kauden jälkeen.

”Toivon, että Carrien elämä helpottuisi ainakin vähän. Hän ansaitsisi sen. Minä taas olen ansainnut pitkät päiväunet. Sen verran raskasta Carrien esittäminen on.”

Isänmaan puolesta, ma 18.6. klo 22.35 Mtv3

X