Jackie Kennedy, Nancy Reagan ja Betty Ford sekä muut USA:n ensimmäiset naiset ovat esittelyssä dokumenttisarjassa

Neliosainen sarja kertoo Yhdysvaltojen presidenttien puolisoista. Jotkut ensimmäisistä naisista vaikuttivat suurestikin aikaansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jackie Kennedy seuraa purjehdusta yhdessä puolisonsa presidentti John F. Kennedyn kanssa.

Neliosainen sarja kertoo Yhdysvaltojen presidenttien puolisoista. Jotkut ensimmäisistä naisista vaikuttivat suurestikin aikaansa.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Amerikkalaissarja Ensimmäiset naiset (First Ladies Revealed) käynnistyy ymmärrettävästi John F. Kennedyn puolisosta.

Jackie Kennedy oli 31-vuotias valmistautuessaan tammikuussa 1961 käynnistyneeseen kauteensa Yhdysvaltojen ensimmäisenä naisena. Nuoruutensa lisäksi hän oli mm. ensimmäinen presidentin vaimo, joka yleensä oli syntynyt 1900-luvulla.

Kauniista ja nuorekkaasta presidentin puolisosta kehkeytyi oitis seurattu tyyli-ikoni ja uuden aikakauden airut. Sujuvasti ranskaa puhunut Jackie suosi Pariisin muotitaloja. Kiitokseksi saamastaan huomiosta Ranska lainasi Louvresta Mona Lisan kahdeksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin.

Suomessa muistetaan hyvin, kuinka Jackie mieltyi myös Marimekkoon, mutta tätä sivuseikkaa ei ohjelmassa mainita.

Verta puvulla

Marraskuussa 1963 rouva Kennedy ei halunnut vaihtaa pukuaan, jolla oli viereensä salamurhatun presidentin verta.

”Antaa heidän nähdä, mitä he ovat tehneet”, tuore leski ilmoitti.

Jackie Kennedy myös aloitti Valkoisen talon taideaarteiden kartoittamisen. Hän ihmetteli, kuinka harvat teokset käsittelevät Yhdysvaltain historiaa, ja perusti komitean parantamaan tilannetta.

Tietenkin hyväntekeväisyysvaroin.

Sarjan avausjakso keskittyy Jackie Kennedyn lisäksi 1800-luvun alun Dolley Madisoniin, sekä 1980-luvun Nancy Reaganiin. Horoskooppeihin uskonut ja niiden mukaisia päätöksiä politiikkaan toivonut rouva Reagan oli aikoinaan Yhdysvaltojen epäsuosituin ensimmäinen nainen.

Nancy Reagan keksi, miten julkikuvaa voisi parantaa. Hän tanssi ja lauloi lehdistöillallisten yllätysnumerolla itsensä median ykkösuutiseksi.

Yllättäviä nousuja

Toisessa jaksossa kerrotaan presidenttien puolisoista, jotka päätyivät asemaansa yllättäen. Presidentti Kennedyn jälkeen virkaan nousi varapresidentti Lyndon B. Johnson, jonka puoliso Lady Bird Johnson poikkesi monin tavoin Jackie Kennedystä, eikä halunnut alkuun tehdä mitään uudistuksia.

Sitäkin painokkaammin hän tuki miestään ja vaikutti tämän henkilökohtaisiin päätöksiin. Historiallisesti Lady Bird kampanjoi miehensä uudelleenvalinnan puolesta, ilman puolisoaan.

Myös Edith Roosevelt päätyi Valkoiseen taloon presidentin murhan seurauksena, ja 1970-luvulla Betty Ford muutti Valkoiseen taloon kun Richard Nixon joutui eroamaan virasta.

Myöhemmissä episodeissa tarkastellaan Eleanor Rooseveltin, Laura Bushin ja Mary Lincolnin aikaa ja vaikutusta – sekä Hillary Clintonia, josta itsestäänkin odotettiin presidenttiä viime vaaleissa. Toisin kävi.

Ehdokkuus ja likainen vaalikampanja tekivät Hillary Clintonista myös Yhdysvaltain historian eittämättä haukutuimman naispoliitikon. Ja ensimmäisen naisen.

Ensimmäiset naiset,  ti 23.10. klo 21.00 Yle Teema & fem

X