Keisari Aarnio pohjautuu tiukasti tosiasioihin – Kari Hietalahti näyttelee huumepoliisin entistä päällikköä: ”Jari Aarnio on mestarillinen manipuloija”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kari Hietalahti. © nelonen
Kymmenosainen draamasarja Keisari Aarnio vangitsee katsojan mielenkiinnon tositarinalla, jota kaikki eivät todeksi uskoisi vieläkään.

Kevään televisiotapauksiin kuuluvasta Keisari Aarnio -sarjasta nähdään Nelosella avausjakso. Koko sarja esitetään Ruutu Plus -suoratoistopalvelun kiinnostavuutta kohisten kasvattavana täkynä. Kaksi ensimmäistä jaksoa on tarjolla heti 14.4. lähtien.

Kari Hietalahti näyttelee nimiosan Jari Aarniota, aikoinaan vuoden poliisiksikin valittua Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä, joka on ollut vangittuna marraskuusta 2013. Hän on saanut yli kymmenen vuoden tuomion muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Hovioikeuden päätöstä Aarnion viimeisimmästä tuomiosta odotetaan myöhemmin tänä vuonna.

Mikko Leppilampi esittää tutkinnanjohtaja Rautavaaraa, Kirsi Ylijoki ja Pilvi Hämäläinen HS:n toimittajia. Kari Hietalahti näyttelee Jari Aarnion roolin. © NELONEN

Kari Hietalahden kuningasrooli keisarina

Sarjan nimirooli on Hietalahdelle haastava näytön paikka.

”Jari Aarnio on mestarillinen manipuloija, joka hallitsee suuriakin ihmisjoukkoja. On oleellista, miten hän puhuu eri ihmisille. Hahmon täytyy aina olla mahdollisimman uskottava, emmekä yritäkään kuvitella miten hän esimerkiksi käyttäytyisi kotona. Oikeudessa puhutaan harjoiteltuja asioita, mutta joudutaan myös yllätetyksi”, Hietalahti muistuttaa.

”Roolissa tehdään koko ajan pieniä tarkkoja tiukasti todellisuuteen pohjautuvia asioita. Tekstin täytyy olla sanatarkkaa”, Hietalahti sanoo.

”Sarjan viidessä viimeisessä jaksossa ollaan aika paljon oikeudessa. Kohtauksia varten piti opetella kolmenkin sivun mittaisia monologeja. Yhtä pitkiä ei minulla ole tainnut ollakaan sitten koulun.”

Sarjan ensimmäisissä osissa Aarnio on esillä vielä rajoitetusti. Pääosaan nousee tutkiva journalismi, joka paljasti Helsingin huumepoliisin häikäilemättömän toiminnan ja viranomaisvalvonnan puutteellisuuden. Vastaavaa on tapahtunut muissakin maissa, joiden asiantuntijat ovat varoittaneet myös Suomen viranomaisia, ilmeisen turhaan. Tv-katsojille kuviot ovat tuttuja lukuisista sarjoista ja elokuvista.

Kaiken takana ovat naiset

Keisari Aarnio pohjautuu Helsingin Sanomien rikostoimittajien Minna Passin ja Susanna Reinbothin samannimiseen menestyskirjaan, joka kokoaa yksiin kansiin ja helppotajuiseenkin muotoon tapauksen keskeiset käänteet.

Periksi antamattomia toimittajia näyttelevät Pilvi Hämäläinen (Passi) ja Kirsi Ylijoki (Susanna Reinboth). Ensinmainitun esittelyssä nojataan amerikkalaiselokuvien sankaritoimittajien roolihahmojen kliseisiin, mutta kaksikon yhdistäessä voimansa ja saadessa työlleen esimiesten tärkeän tuen alkaa journalisteista piirtyä Suomen oloissa harvinainen ammatillinen kuva.

Sarjan alkujaksojen naisvaltaisuutta korostaa koko tutkintaa omilla paljastuksillaan liikkeelle sysännyt, paljon nähnyt ja kovia kokenut prostituoitu, jota hahmottaa Leena Pöysti.

Prostituoituna työskennellyt Saara (Leena Pöysti) on tuntenut Jari Aarnion (Kari Hirtalahti) jo vuosia. © NELONEN

Totuus tarua hurjempaa

Televisiosarjan pääkäsikirjoittaja, muun muassa elokuvaa 95 sekä sarjoja Roba ja Supertähdet tehnyt Tatiana Elf on kertonut seuranneensa alkujaan sankaripoliisina pitämäänsä Aarniota vuosien ajan ennen kuin tätä edes epäiltiin rikoksista. Elf tarttui innoissaan tuotantoyhtiön tarjoamaan mahdollisuuteen, ja yhdessä muiden käsikirjoittajien kanssa hän tutki aikaa säästämättä kaiken mahdollisen materiaalin.

”Siinä vaiheessa kun sarjan kuvaukset alkavat, siirryn yleensä jo muihin projekteihin. Tässä tapauksessa sain kuitenkin päivittäin useita maileja ja puheluita, joissa kysyttiin, miten jokin asia menikään tai mistä kohtaa esitutkintapöytäkirjaa joku tekstari löytyykään”, Elf muistuttaa työn erikoisesta luonteesta.

Suomen oloissa Keisari Aarnio onkin poikkeuksellinen työ, joka yhdistää klassisia lajityyppejä aina rikollisten poliisien kuvauksesta oikeussalidraamaan.

Se, että kaikki pohjautuu tiukasti tosiasioihin, joita käsitellään edelleen oikeudessa ja jotka ovat toisaalla laajentuneet yhä edelleen jatkuviksi ja uutisia tuottaviksi tutkimuksiksi, tuo sarjan iholle aivan erityisellä koskettavuudella.

Keisari Aarnio, la 14.4. klo 21.00 Nelonen & Ruutu +

X