Komisario Montalbanon uudet jaksot alkavat vihdoin – tapasimme näyttelijä Luca Zingarettin: ”Halusin pääosaroolin kipeästi”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Italialainen rikossarja Komisario Montalbano palaa ruutuun pitkän tauon jälkeen. Perinteitä kunnioittavaa poliisia esittää italialainen näyttelijä ja ohjaaja Luca Zingaretti, joka kertoo halunneensa Montalbanon roolin kipeästi.

Italialaisnäyttelijä Luca Zingaretti hörppii hymyssä suin espressoaan.

”Kerta kerran jälkeen olen saanut yllättyä siitä, miten rakastettua sisilialainen ja yleensäkin italialainen kulttuuri on maamme ulkopuolella”, näyttelijä sanoo.

Hän on kiertänyt maailmalla lukemassa sisilialaiskirjailija Giuseppe Tomasi di Lampedusan tekstejä. Zingaretti esittää pääosaa Sisiliaan sijoittuvassa rikossarjassa Komisario Montalbanossa, jonka uudet, vuosina 2016–18 valmistuneet jaksot alkavat lauantaina.

“Näyttelijänä on ollut suurenmoista saada vaihtaa roolia ja tehdä eri asioita. Mutta toisaalta on etuoikeus saada palata rooliin, jota on tehnyt pitkään.”

Komisario Montalbano pohjautuu Sisiliassa syntyneen Andrea Camillerin kirjoittamiin Montalbano -romaaneihin ja -novelleihin. Tv-sarjaa on tehty vuodesta 1999 lähtien.

Rikossarjan rooleissa ovat Peppino Mazzotta, Luca Zingaretti, Cesare Bocci ja Angelo Russo. © Yle Kuvapalvelu

Vanhan ajan arvot

Sarjan suosion syynä Zingaretti pitää Montalbanon edustamia perinteisiä arvoja ja nostalgiaa.

”Maailma on muuttunut ja kansainvälistynyt nopeasti. Montalbanon maailma on sen sijaan säilynyt ennallaan. Se on vahvasti italialainen ja pienen yhteisön arkeen keskittyvä”, Zingaretti sanoo.

”Roolini vetoaa katsojiin ehkä siitä syystä, että Montalbano kantaa mukanaan vanhan ajan arvoja. Niitä samoja arvoja, joita isovanhempammekin pitivät tärkeinä – isänmaa, kotipaikka, työ ja rakkaus. Tämä on se, mitä Montalbano tarvitsee tunteakseen itsensä tyytyväiseksi, ollakseen onnellinen. Hän ei kaipaa elämäänsä mitään suureellista.”

Kolmanneksi suosion syyksi Zingaretti listaa sarjaan pohjautuvat kirjat kirjoittaneen Andrea Camillerin taitavuuden tarinankertojana.

”Camilleri oli opettajani opiskellessani Silvio D’Amicon teatterikoulussa Roomassa 80-luvulla. Hän ei tuolloin vielä ollut kirjailija, vaan opetti meille ohjaustyötä,” Zingaretti muistelee.

Unelmien rooli

Luca Zingaretti valmistui teatterikoulusta Roomassa vuonna 1984. Reilut kymmenen vuotta näyttelijäksi valmistumisensa jälkeen Zingaretti löysi sattumalta kirjakaupan hyllyltä samaisen Andrea Camillerin kirjoittaman Montalbano-tarinan.

”Tämähän olisi upea rooli minulle, ajattelin kirjaa lukiessani. Olisin siltä lukemalta halunnut ostaa oikeudet tehdä kirjan tarinasta elokuva, mutta en saanut tarvittavia varoja ja muita resursseja kokoon”, näyttelijä kertoo.

”Kun tarinaa sitten pari vuotta myöhemmin alettiin filmata, tiesin hetkeni koittaneen. Halusin Montalbanon pääosaroolin kipeästi ja kuinka ollakaan, kuuden kuukauden koe-esiintymisten jälkeen sain kuin sainkin tuon roolin”, Zingaretti riemuitsee.

Kuin vanha ystävä

Tänä vuonna 93 vuotta täyttävä Andrea Camilleri on luonut vuosittain yhden tai kaksikin uutta Montalbano-tarinaa.

”Kuvaamme kaksi uutta episodia suunnilleen joka toinen vuosi”, Roomassa asuva Zingaretti sanoo.

Myös Andrea Camilleri asuu Roomassa, samoin tv-sarjassa Mimi Augelloa näyttelevä Cesare Bocci. Catarellaa esittävä Angelo Russo asuu sarjan kuvauskaupungissa Ragusassa Sisiliassa ja Fazio eli Peppino Mazzotta Napolissa.

”Camilleria tapaan silloin tällöin sarjan tekemisen ulkopuolellakin, mutta muita sarjassa näytteleviä en oikeastaan muuten kuin kuvauksissa joka toinen vuosi”, näyttelijä sanoo.

Hän sanoo kuitenkin silloin tällöin puhuvansa puhelimessa muiden näyttelijöiden kanssa.

”Salvo Montalbano on minulle kuin vanha hyvä ystävä, jonka luona hänen pienessä kylässään Etelä-Italiassa vierailen silloin tällöin kyselemässä, mitä hänelle kuuluu.”

Kuvausten ulkopuolella näyttelijä aikoo kuitenkin unohtaa niin Montalbanon kuin muunkin työntekoon liittyvän ja vaihtaa vapaalle.

Hän kaivaa sitten povitaskustaan puhelimensa, josta ylpeän isän lailla esittelee kuvia tyttäristään.

la 21.7, klo 22.15, TV1

X