Kummeli palaa juurilleen television sketsiviihteeseen – uutuusohjelma Gaalan tähtenä myös Aku Hirviniemi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Kahilainen
Timo Kahilainen muuntautuu moneksi lauantai-illan uutuusohjelmassa Gaalassa. © NELONEN MEDIA
Kummeli palaa juurilleen sketsiviihteeseen Gaalassa. Timo Kahilainen kertoo, millaista hauskuutta kaupallisilla kanavilla ei sallita.

Videon nimi on Hot Rodin kone kehrää. Timo Kahilaisen elosteleva roolihahmo kertoo autostaan aurinkolasit päässä.

Gaala-ohjelman videolle on tullut Youtubessa pari kommenttia. Vedexi kirjoittaa, että Timo Kahilainen on ”kyl yks legenda!”

Kehut ovat tuttuja Kahilaiselle. Kummeli-ryhmän jäsen saa usein selkään taputuksia, digitaalisesti ja fyysisesti.

”Rispekti tuntuu hyvältä”, Kahilainen kommentoi puhelimessa.

Alla on myös nimimerkin tenniskenka näkemys, että sketsi on ”paskaa”.

Kahilainen hymähtää, että näinhän tasapaino menee.

”Tämä on Tenniskengän oikeus.”

Kummeli kohtaa Julmahuvin

Gaala on Kummeli-ryhmän paluu juurille, television sketsiviihteeseen. Lauantai-iltaisin Nelosen katsojat saavat arvioida, että tekeekö 27 vuotta sitten perustettu ryhmä vielä legendaarisia sketsejä vai täyttä roskaa.

Uudet sketsihahmot kisaavat Kultainen Suomi -palkinnosta. Kategorioita ovat esimerkiksi vuoden kyttääjä, tyhmin fakiiri ja piinaava puhelinmyyjä.

Ennakkomateriaali antaa vihiä, että muodossa kohtaavat ainakin Kummeli ja Studio Julmahuvi. Inserttien kertojaäänenä on ohjelman yksi käsikirjoittaja Janne Reinikainen, joka oli luomassa Julmahuvin tunnettua katsojaäänestyssketsiä Vuoden lehdenjakaja.

Formaatin kehittäneen Rabbit Filmsin luova johtaja Tuomas Summanen soitti ideasta Kahilaiselle. Kahilainen innostui, koska Gaalassa voi tehdä parodiaa ja kilpailla kaikilla elämän alueilla.

Summanen oli tuottaja-ohjaajana nostamassa Putousta menestykseen. Hän on kehittänyt kansanviihdettä myös Possessa ja Kingissä. Gaalan loppukauden jaksot kisaavat katsojista Putouksen kanssa, joka alkaa MTV3:lla 20. lokakuuta.

Tee-se-itse-koomikot ovat harvinaisessa roolissa tähtiesiintyjinä. Käsikirjoittajaryhmä luo ohjelman rungon, ja kummelit ovat mukana ideoimassa.

Hauskuutta tarvitaan kymmeneen puolitoistatuntiseen ohjelmaan. Kummelit kuvasivat aikoinaan päivässä kolmisen minuuttia materiaalia, nyt pitää syntyä lähes vartti.

”Kyllä me ollaan ihan huntilla painettu, mitä tämän ikäiset äijät pystyy.”

Mukana kummeleista ovat Kahilaisen, 55, lisäksi Heikki Silvennoinen, 64, ja Heikki Hela, 54. He saavat rinnalleen kolmekymppiset hauskuuden ammattilaiset Aku Hirviniemen ja Linda Wiklundin.

Heikki Hela (vas.), Aku Hirviniemi ja Heikki Silvennoinen

Heikki Hela (vas.), Aku Hirviniemi ja Heikki Silvennoinen kuuluvat Gaalan voimahahmoihin. © NELONEN MEDIA

Ei viinaa ennen yhdeksää

Kahilainen kertoi kirjassa Kummeli (2015), että hän poisti Kummeli V:n elokuvakäsikirjoituksesta huomattavasti kirosanoja. Sovinnaisuutta hän ei täysin myönnä.

”Mutta minä olen se, joka ne kirosanat sinne myös laittaa. Ei kiroilua voi pitää minään rohkeuden merkkinä.”

Komiikka on hänestä liikkumista hyvän ja huonon maun rajamailla. Voimasanoja voi käyttää esimerkiksi ”korostamaan karaktääriä”.

Näin tapahtuu esimerkiksi Kahilaisen Gaalassa esittämässä Jarmo Kukkosessa, joka tykkää huutaa puhelimeen ympäri avokonttoria: ”Moro jumalauta! Vanha karvaperse!”

Jäyhän Ylen kasvatit ovat nähneet uusissa tuotannoissa, kuinka kaupallisilla kanavilla on myös omia lainalaisuuksia.

”Yksi mielenkiintoinen asia on, että kun ohjelma tulee ennen yhdeksää, niin viinaa ei saisi juoda. Muistatko, kun meidän Perintöä odotellessa -sketsissä Silvennoinen veti huikalla kossun. Kello 18.30.”

Kummeli pyysi kirjassaan elokuvaa Alivuokralainen (2008) anteeksi, kun teatterinäytelmänä menestynyt farssi ei taipunut komediaelokuvaksi.

Vuoden 2014 Kummeli V oli paluuta vanhaan episodikomiikkaan. Siinä Heikki Silvennoinen palasi pitkästä aikaa käsikirjoittajaksi Kahilaisen ja Heikki Vihisen rinnalle.

Nelosen rock-teemainen poliisisarja Kontio & Parmas on Silvennoisen pitkään haaveilema projekti, jossa Kahilainen vain näyttelee poliisipäällikköä. Useita tuotantoja vetänyt, Porkkana Ryhmä Oy:n toimitusjohtaja Kahilainen on tyytyväinen, että voi välillä astua valmiille kuvauspaikalle vain esiintymään.

Hän lupaa, että Kummeli ”veivailee” elokuvia ja muita tuotantoja mutta harvenevaan tahtiin. Kahilaisella on jotain materiaalia pöytälaatikossa odottamassa. Naurattamisen epävarmuus ei estä häntä.

”Eihän täällä mitään pystyisi tekemään, jollei tekisi.”

Gaala, la 15.9. klo 19.30 Nelonen

X