Kuukausi MM-huumaa: Avausottelussa isäntämaa Venäjä saa vastaansa Saudi-Arabian

Jaa kaverilleTilaa Seura
Riku Salminen
Riku Salminen toivoo, että Belgia etenisi MM-turnauksessa pitkälle. © Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu
Jalkapallon MM-turnaus pyörähtää käyntiin Venäjällä. Yleisradion kisastudioiden isäntä Riku Salminen on valmistautunut urakkaan maaliskuusta lähtien.

Jalkapallon MM-kisat ovat Yle Urheilulle kesän suurin satsaus. Rupeaman valmistelu suurimpien linjanvetojen osalta on alkanut jo heti EM-kisojen 2016 jälkeen.

”Minä olen valmistautunut maaliskuusta lähtien. Olen hakenut taustaa joukkueista, pelaajista ja taktiikoista. Totta kai asiantuntijoilla on iso rooli, mutta jotta pystyy kysymään oikeat kysymykset ja vähän opponoimaan, niin pakkohan niistä on itsekin jotain tietää”, studiojuontajana toimiva Riku Salminen kertoo.

Salmisella tulee kesällä kymmenen vuotta täyteen Yle Urheilussa. Jalkapallossa hänellä on omien sanojensa mukaan erittäin vaatimaton ura kotikaupunkinsa Jyväskylän korttelijengeissä. MM-kisoja hän on seurannut pikkupojasta lähtien.

”On merkillistä kuinka ne voimakkaimmat tunteet liittyvät lapsuuteen. Vuoden 1994 kisat olivat ensimmäiset joita seurasin. Romanian Gheorghe Hagin ja Bulgarian Hristo Stoitškovin suoritukset säväyttivät.”

Ranskan vuoden 1998 kisojen aikaan Salminen oli 13-vuotias, ja ne kisat ovat jääneet vahvimmin mieleen. Aikuisiällä Salminen on tietysti MM-turnauksia seurannut, mutta muistikuvat tuoreemmista turnauksista eivät enää ole yhtä vahvoja.

Yllättäjät kiinnostavat

MM-kisojen historiasta Salmiselle ovat jääneet aina mieleen yllättäjät. Vuoden 1994 Bulgarian ja Romanian ohella muistissa ovat Etelä-Korean ja Turkin pronssipeliin johtaneet otteet vuoden 2002 turnauksesta. Samoin edellisten, vuoden 2014 kisojen Costa Rican ja Kolumbian edesottamukset. Mikä joukkue voisi yllättää tällä kertaa?

”Olisiko nyt kenties Belgian aika? Onko tämä nyt sitten kultainen sukupolvi vai jääkö se hopeiseksi?” Salminen pohtii.

Belgian joukkue vilisee tällä hetkellä Eden Hazardin ja Kevin De Bruynen kaltaisia supertähtiä. Myös perinteet ovat pitkät.

”Belgia on melko pieni eurooppalainen kansa, mutta kuitenkin jalkapallomaana se oli mukana jo ensimmäisissä MM-kisoissa. Yhtään pokaalia arvoturnauksista ei ole kuitenkaan tullut. Ainakin toivoisin, että menisivät tänä kesänä pitkälle.”

Tällä hetkellä täysillä MM-kisoihin keskittyvä Salminen kertoo, että urheilutoimittajan arki on Ylellä hyvin vaihtelevaa.

”Sellaista tasapainoilua journalismin ja viihteen tekemisen välillä. Välillä on pätkiä ihan uutisjournalismia, mutta sitten lähetyksissä, kun tehdään tällaista tapahtumaurheilusisältöä, on tärkeää saada katsoja myös viihtymään”, Salminen määrittelee työnkuvaansa.

Alkuvauhti radiosta

Kisat käynnistyvät torstaina kesäkuun 14. päivänä. Avausottelussa isäntämaa Venäjä saa vastaansa Saudi-Arabian. Tuon ottelun yhteydessä käydään läpi myös turnauksen suurin sääntöuudistus.

”Videotarkistusjärjestelmä VAR-teknologia on kisoissa mukana. Siitä tulee varmasti tapauksia, jotka hämmentävät katsojia. Siksi meillä onkin avauslähetyksessä pitkä ennakkostudio, jossa on myös erotuomariasiantuntija kertomassa, mikä tämä VAR oikeastaan on”, Salminen kertoo.

Ennen avausottelua kisat käydään kunnolla läpi jo edellisenä viikonloppuna. Lauantaina 9.6. kello 12.00 radiossa Yle Puheella käynnistyy 24 tunnin pituinen MM-kisojen ennakkolähetys.

”Siellä ovat studiossa minun lisäkseni selostaja Matti Härkönen sekä asiantuntijat Petri Pasanen ja Erkka V. Lehtola.

Studiossa ramppaa ehkä parisenkymmentä vierasta. Käydään jokainen joukkue läpi ja jalkapalloilua muutenkin.”

Aikaa on paljon, joten aiheitakin riittää. Lentävä reportteri Sami Laine esimerkiksi matkustaa Tampereelle Suomi–Valko-Venäjä-otteluun fanien kanssa.

”Lähetyksessä pohditaan myös miten kisat päätyivät Venäjälle. Muistellaan nostalgisia ja puhutaan miten tyyli on muuttunut. Välillä puhutaan tuomarijutuista. Välillä vähän maalivahtipelin muutoksesta ja tietysti siitä minkälaista olutta kannattaisi nauttia kisojen yhteydessä”, Salminen purkaa.

Jokaisen jalkapallon tosifanin kannattaa siis varmasti kuunnella lähetys MM-turnauksen alla. Ellei ihan 24 tunnin rupeama onnistu, lähetyksen voi kuunnella jälkikäteen Areenasta vaikka lyhyempinä pätkinä.

FIFAn jalkapallon MM 2018: Venäjä – Saudi-Arabia, to 14.6. klo 16.30 Tv2

X