Maija Vilkkumaa valitsi Anna-Maija Tuokon radiomusikaalinsa pääosaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Repesimme heti ensimmäisissä lukuharjoituksissa räkättämään yhdessä”, Anna-Maija Tuokko kertoo radiomusikaalin työryhmän hilpeästä hengestä. ”Kun tekstiä kirjoittaa, se soi jonkinlaisena omassa päässä. Oli maagista kuunnella, kun mielettömän hyvät näyttelijät alkoivat työstää sitä”, Maija Vilkkumaa toteaa. © Yle Kuvapalvelu
Anna-Maija Tuokko näyttelee pääroolin 20-osaisessa radiomusikaalissa Mä halusin olla suffragetti, jonka on kirjoittanut ja säveltänyt Maija Vilkkumaa. Kaksikko kohtasi ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten laulukurssilla.

Radio Suomen kesäsarja Mä halusin olla suffragetti on ensimmäinen laatuaan Suomessa: radiomusikaali, jonka kaikki kappaleet on sävelletty tätä nimenomaista teosta varten. Ainutlaatuista on myös se, että koko 20-osaisen sarjan musiikkeineen on kirjoittanut yksi ihminen, Maija Vilkkumaa.

Dramaturgi Juha-Pekka Hotinen ja tuottaja Erja Manto värväsivät Vilkkumaan kirjoittamaan ja säveltämään radiomusikaalia viime elokuussa.

”Ehdin ajatella, että apua, ihan valtava työ! En ole koskaan tehnyt mitään tuollaista! Mutta silmää räpäyttämättä vastasin, että joo, kyllä mä pystyn tähän”, Vilkkumaa muistelee.

Vilkkumaa huomasi nopeasti, että musikaalin aihio soi jo valmiina hänen päässään: ”Mä halusin olla suffragetti, hyvien puolella ikuisesti…” Kertosäkeen ympärille alkoi hahmottua koominen tarina itseään ja ihmissuhteidensa rajoja etsivästä 24-vuotiaasta Annista.

Musikaalin nimi viittaa Annin ja hänen ystäviensä perustamaan feministiryhmään, jonka nimi on lainattu 1900-luvun alun naisasia-aktivisteilta.

”Anni ja hänen kaverinsa ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia sellaisessa Beyoncé-feminismin hengessä, jota on nyt ilmassa: hyvä meininki, girl power, muijat rulettaa”, Vilkkumaa kuvailee.

Vilkkumaa valitsi Tuokon

Vaikka Mä halusin olla suffragetti on Vilkkumaan ensimmäinen draamakäsikirjoitus, hän on harjoitellut lajia jo vuosia: lukenut käsikirjoitusoppaita ja analysoinut elokuvien rakenteita. Radioon Vilkkumaa oli aiemmin kirjoittanut viisiminuuttisia Pikkujuttuja-tekstejä, jotka Erja Manto tilasi ihastuttuaan hänen Nainen katolla -romaaniinsa.

Radiomusikaaliaan varten Vilkkumaa haki täsmäoppia amerikkalaisesta 30 Rock -komediasarjasta. Hän katsoi jaksot uudelleen ja uudelleen ja tutki, miten hauskuus niissä rakentuu.

”Juuri noin se pitää tehdä! Kannattaa ottaa oppia parhailta, ja 30 Rockin tekijät ovat maailman parhaita siinä, mitä tekevät”, huikkaa Vilkkumaalle Anna-Maija Tuokko, joka näyttelee pääroolin Mä halusin olla suffragetti -sarjassa.

Ja hyvin Vilkkumaa on oppinsa ottanutkin, vahvistaa Tuokko.

”Me näyttelijät olimme suorastaan hämmästyneitä Maijan kyvystä kirjoittaa sitcom-tyyppistä komediaa, joka on tosi nopeaa ja näppärää ja jossa on monenlaisia tasoja. Se ei ole ihan helppo juttu!”

Vilkkumaa puolestaan kehuu Tuokkoa valovoimaiseksi musikaalinäyttelijäksi, ja juuri siksi hän halusi tämän kuunnelmasarjansa päärooliin.

”Ylen kanssa oli aivan mykistävää tehdä töitä: kun olin lupautunut mukaan, minulta kysyttiin, ketä haluaisin näyttelijöiksi. Vastasin heti, että Anna-Maija on taitava laulaja ja näyttelijä ja ihana tyyppi, jossa on juuri oikeanlaista energiaa tähän”, Vilkkumaa kertoo.

Huumori korvaa paasaamisen

Vilkkumaa ja Tuokko tutustuivat kymmenen vuotta sitten laulukurssilla, minkä jälkeen he tapasivat parin vuoden ajan laulutekniikkaharjoituksissa.

”Olet sellainen tyyppi, joka jää verkkokalvoille ja muistiin. Vaikka emme nähneet vuosikausiin, tavatessa tuntui heti, että mehän tunnetaan tosi hyvin”, Vilkkumaa sanoo Tuokolle.

Tuttuuden tunnetta naiskaksikon välillä lisää myös heidän yhteinen elämänasenteensa: halu ja taipumus nähdä asioiden koomiset piirteet. Molemmat rakastavat musikaaleja, komedioita ja sitä, kuinka hauskan pintatason alla voi välittää hyvinkin painaa asiaa.

”Kun mukana on huumoria, ei tarvitse paasata”, Vilkkumaa kiteyttää.

Mä halusin olla suffragetti -sarjassakin puhutaan suurista asioista, kuten ystävyyden ja rakkauden kestävyydestä sekä elämänkatsomusten yhteentörmäyksistä. Tuokkoa riemastuttaa myös se, kuinka inhimillisiä ja monitahoisia henkilöitä Vilkkumaa on musikaaliinsa kirjoittanut.

”Esimerkiksi minun roolihahmoni Anni ei todellakaan ole pelkästään miellyttävä tyyppi, vaan hänessä on todella raivostuttavia puolia, niin kuin meissä kaikissa. Mielestäni komediaan kuuluu se, että sohitaan asioihin, joita jokainen tunnistaa itsessään, vaikka ei ehkä haluaisi tunnistaa”, Tuokko miettii.

Kun radiomusikaalin nauhoitukset keväällä alkoivat, Tuokko kisasi samaan aikaan voitokkaasti Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Sunnuntain suorien lähetysten jälkeen piti yrittää tasata tunnekuohut ja saada nukuttua virkistävät yöunet, sillä radiostudiossa oli oltava aamulla kello 8.

”Eikä yhtenäkään maanantaiaamuna ottanut päähän. Se kertoo aika paljon siitä, kuinka poikkeuksellisen kiva projekti tämä on ollut”, Tuokko summaa.

Mä halusin olla suffragetti, ma–pe alk. 3.7.  klo 17.35 Radio Suomi

Mä halusin olla suffragetti

  • Maija Vilkkumaan kirjoittama ja säveltämä musikaalikomediasarja Mä halusin olla suffragetti kuullaan Radio Suomessa 3. heinäkuuta alkaen joka arkipäivä.

  • Jaksot tulevat myös Yle Areenaan.

  • Sarjassa on 20 jaksoa, jotka ovat 15–20 minuuttia pitkiä.

  • Pääosan näyttelee Anna-Maija Tuokko.

  • Muissa rooleissa ovat Leo Honkonen, Vuokko Hovatta, Niina Koponen (kuvassa alh.), Sara Melleri, Juho Milonoff, Taisto Oksanen, Juha Pulli, Anna-Riikka Rajanen, Erkki Saarela ja Elsa Saisio.

  • Sarjan on ohjannut Mika Kurvinen.

X