Meret ilman vettä -sarjassa merenpohjan hylyistä saa selkeän kuvan

Jaa artikkeliTilaa Seura
© National Geography

National Geographic -kanava on melkoinen tavaratalo. Sieltä löytyy ukkoja, jotka kaivelevat vanhoja taloja muka kulttuurihistoriallisessa mielessä, mutta ovat oikeasti vain jonkin rahallisesti arvokkaan perässä. Ja populistisia dokumentteja mafiosoista ja, tietenkin, natseista. Sekä onnettomuuspornolla ratsastava Lentoturmatutkinta.

Mutta on möhnän seassa jotain kelvollistakin, kuten draamasarja Genius sekä ajoittaiset kiintoisat luontodokumentit. Niin, ja Meret ilman vettä. Täytyy tunnustaa, että jäin koukkuun tähän dokumenttisarjaan.

Konsepti on yksinkertainen. Tutkimusretkikunnat skannaavat uusimmalla teknologialla merenpohjan hylkyjä ja sitten niistä luodaan digitaalisesti kolmiulotteisia kuvia, joissa vedet vetäytyvät pois ja hylyistä saa mahdollisimman selkeän kuvan. Ideaa käytettiin jo 2009 National Geographicin yksittäisessä dokumentissa Drain the Ocean.

Meret ilman vettä yhdistää nokkelasti perinteisiä asiantuntijahaastatteluja huipputeknologiaan. Näin saadaan sekä asiantuntevaa että mukaansa tempaavaa historiadokumenttia.

Sarjassa on käyty läpi hylkyjä monilta aikakausilta, antiikin ajasta toiseen maailmansotaan. Aarteitakin on löytynyt sekä arvokasta kulttuurihistoriallista materiaalia.

Usein hieman kömpelöitä dramatisointeja sarjassa on käytetty onneksi säästeliäästi. National Geographicin dokumenteille ominainen dramaattinen ja vähän teennäinen selostusteksti on makuasia. Itse olisin pitänyt parempana asiallisempaa ja vähemmän paisuttelevaa selostusta.

Jään silti odottelemaan toista tuotantokautta, jos sellaista tulee.

Meret ilman vettä, su 14.10. klo 21.00 Nat. Geographic

X