Midsomerin murhat -sarjan näyttelijä paljastaa: ”Emme tiedä, keitä vastanäyttelijämme ovat”

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Mark Bourdillon/Yle kuvapalvelu
”Kuvaamme yhtä jaksoa aina neljän viikon ajan”, kertoo Neil Dudgeon.

Midsomerin murhat -sarja syntyi vuonna 1997 ja on kasvanut supersuosituksi kaikkialla maailmassa, erityisesti Euroopassa. Sarjan jaksoja katsoo Britanniassa keskimäärin 4,9 miljoonaa ihmistä, ja sarjalla on yli 250 000 tykkääjää Facebookissa.

Sarjan 20-vuotisjuhlaa vietettiin kesällä näyttävin menoin Monte Carlon televisiofestivaalilla.

Juhlaan saapuivat myös pääroolia, Midsomerin kuvitteellisen kreivikunnan poliisivoimien rikosylikomisario John Barnabya sarjan 13. kaudesta lähtien näytellyt Neil Dudgeon sekä sarjan uusin kasvo, ylikonstaapeli Jamie Winteriä näyttelevä Nick Hendrix.

Dudgeon otti roolin vastaan vuonna 2011 John Nettlesin väistyessä.

Suomessa sarjan uusia jaksoja esitetään televisiossa 10. maaliskuuta alkaen.

”Jännittävä ja energisoiva ruiske  kuukauden välein”

”Tuntuu hienolta, että Midsomerin murhia on tehty jo 20 vuoden ajan. Pitkä historia tuo myös vastuuta mukanaan, sillä sarjan fanit ovat poikkeuksellisen omistautuneita. Näyttelijänä voi vain tehdä parhaansa ja toivoa, että katsojat pitävät näkemästään. Vastuuseen ei saa jäädä märehtimään”, Neil Dudgeon kertoi Monte Carlossa.

”Kuvaamme yhtä jaksoa aina neljän viikon ajan. Mutta koska jokaisessa jaksossa tapahtuu aina uusi murha ja jokainen jakso on uusi tarinansa uusine näyttelijöineen, tuntuu kuin aloittaisimme täysin uudessa työssä aina kuukauden välein.”

”Jos kuvaisimme sarjaa täysin samalla porukalla kuukaudesta toiseen niin tottuisimme ja turtuisimme toisiimme. Samanlaista energiatasoa voisi olla vaikea säilyttää”, Dudgeon toteaa.

”Minä ja uusi työparini Nick Hendrix saamme käteemme vain tulevan jakson käsikirjoituksen, mutta emme tiedä, keitä vastanäyttelijämme ovat ja missä kuvataan. Se on todella virkistävää – kuin jännittävä ja energisoiva ruiske aina kuukauden välein”, Dudgeon sanoo.

”Sarjassa tähän mennessä vierailleet näyttelijät ovat olleet mahtavia. Heistä joidenkin töitä olen ihaillut televisiosta pikkupojasta lähtien.”

Neil Dudgeon ja Nick Hendrix näyttelevät molemmat tv-sarjassa Misomerin murhat.

Neil Dudgeon (vas.) näyttelee Midsomerin murhissa ylikomisario John Barnabya ja Nick Hendrix ylikonstaapeli Jamie Winteriä. © MARK BOURDILLON / YLE KUVAPALVELU

Vapautunut ja ”hupsu” tunnelma

Nick Hendrix kertoo etsineensä agenttinsa kanssa jo jonkin aikaa uutta ja kiinnostavaa roolityötä.

Vuoden 2016 lopussa sarjan 19. kaudella Midsomerin murhissa aloittaneen rikosylikonstaapeli Jamie Winterin rooli oli juuri heidän etsimänsä.

Hendrix kiittelee saaneensa sarjaan liittyessään lämpimän vastaanoton.

”Hahmossani Jamie Winterissä on ehdottomasti myös omia luonteenpiirteitäni, ja mitä enemmän uusia jaksoja kirjoitetaan, sitä enemmän esimerkiksi komediallista puoltani tuodaan esiin.”

Hendrix kertoo tehneensä aiemmin hetken töitä personal trainerina, eikä hän epäröi tarttua fyysisiin haasteisiin kuvauksissakaan.

”Olen halunnut tehdä myös tässä roolissa mahdollisimman paljon omia stunttejani, jos se vain vakuutusten puolesta on sallittua”, näyttelijä sanoo.

”Tunnelma kuvauksissa on ollut vapautunut ja hieman hupsukin. Kuvaamme kauniissa paikoissa, ja työryhmä ja näyttelijät ovat kuin yhtä suurta perhettä. Myös Neil on ollut hyvin sydämellinen ja ottanut minut lämpimästi vastaan.”

Teetä juodaan gallonittain

Hendrix ei tuntenut Dudgeonia entuudestaan, ja hänen ainoa pelkonsa sarjaan liittyessään oli, että jompikumpi ei pitäisi toisesta.

”Neil on mukava mies. Hän ottaa työnsä vakavasti, muttei kuitenkaan liian vakavasti. Neil on myös nopea arvostelemaan käsikirjoitusta, jos hän huomaa siinä virheitä joita me muut emme huomaa”, Hendrix paljastaa.

Työparin yhteinen kemia tulee tarpeeseen, kun näyttelijät ovat pitkiä jaksoja poissa kotoa. Sarjaa tehdään päivittäin seitsemän, kahdeksan kuukautta vuodesta.

”Olemme mukana jokaisessa jaksossa, eikä meillä oikeastaan ole vapaapäiviä kuvauksista. Voisi olla, ettei pitkien kuvaussessioiden tunnelma olisi luonnollinen ja rento, mutta aamuisin herätessäni en malta odottaa kuvausten alkua. Toivon saavani jatkaa sarjassa mahdollisimman pitkään”, Hendrix toteaa.

Dudgeon ja Hendrix ovat löytäneet myös yhteisen harrastuksen kuvaustauoilla.

”Juomme valtavat määrät – gallonittain! – teetä. Minä rakastan kahvia, mutta minustakin on tullut Neilin tavoin kofeiinittoman piparminttuteen juoja”, Hendrix kertoo.

Valheita ja salaisuuksia

Neil Dudgeon kertoo nauttivansa roolihahmossaan erityisesti siitä, että tällä on jatkuva kiinnostus ihmisiin.

”John Barnaby on ihmisistä valtavan kiinnostunut. Vaikka he olisivat kuinka omituisia tahansa, hän lumoutuu heistä yhä uudelleen. Ja vaikka Barnaby tietää ihmisillä olevan jos jonkinlaisia salaisuuksia ja joidenkin valehtelevan hänelle päin naamaa, hän onnistuu aina ratkomaan rikokset, koska hän ymmärtää ihmisen psykologiaa”, Dudgeon kertoo.

”Hän pelaa omaa peliään ja näyttelee ihmisille tietynlaista roolia saadakseen tahtomansa selville, ja asettelee sitten pikkuhiljaa palapelin paloja paikoilleen. Barnabyllahan on jopa tutkinto rikospsykologiassa.”

Caroline Grahamin tarinat päivittyvät lempeästi

Midsomerin murhat pohjautuu Caroline Grahamin rikosromaaneihin.

”Sarja edustaa vanhan koulukunnan ohjelmaa, mutta siinä käsitellään aika nykyaikaisiakin teemoja. Minun roolihahmollani on iPad ja iPhone. Tällaiset pienet asiat pitävät sarjan tässä hetkessä ja päivittävät sitä lempeästi tähän aikaan”, Nick Hendrix toteaa.

”Uskon, että sarja jatkaa menestyksekästä kulkuaan hamaan tulevaisuuteen. Jatkoa jouduttaisiin miettimään uudelleen vain jos Neil päättäisi jättäytyä eläkkeelle.”

Midsomerin murhat, la 10.3. klo 19.40 TV1

X