Miehitetyn uusi kausi nähdään Viaplaylla – käsikirjoittaja-ohjaaja Erik Skjoldbjærg: ”Suomi tulee näyttelemään suurempaa roolia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Anita Rygg (Janne Heltberg, kesk.) oli Miehitetyn ensimmäisellä kaudella pääministerin avustaja. Toisella kaudella naisen vastuu kasvaa entisestään. © Viaplay
"Sarjan maailma tuntuu läheisemmältä kuin ensimmäisen kauden alussa", kertoo Miehitetty-sarjan showrunner Erik Skjoldbjærg.

Erik Skjoldbjærg muistaa lukeneensa vuoden 2010 tienoilla sanomalehdestä dekkarikirjailija Jo Nesbøn ideasta tehdä tv-sarja, jossa Venäjä miehittää Norjan. Skjoldbjærg tykkäsi ideasta, koska se oli omaperäinen.

Muutamaa vuotta myöhemmin Miehitetyn tuottajat ottivat yhteyttä Skjoldbjærgiin ja hänestä tuli sarjan showrunner, eli kokonaisuudesta vastaava tekijä.

”Olen sekä ohjannut että kirjoittanut sarjaa. Olen kirjoittanut koko tarinan päälinjat ja ohjannut molempien kausien ensimmäiset jaksot”, kertoo Skjoldbjærg puhelimessa.

Skjoldbjærg on kansainvälisesti tunnettu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka tunnetuin teos on vuonna 1997 valmistunut jännityselokuva Insomnia. Skjoldbjærg osallistui myös elokuvan amerikkalaisversion kirjoittamiseen. Christopher Nolanin ohjaaman elokuvan päärooleissa nähtiin Al Pacino, Robin Williams ja Hilary Swank.

Keskiössä ihminen

Lähitulevaisuuteen sijoittuvan Miehitetyn ensimmäisen kauden alussa Norja saa uuden ympäristöasiat vakavasti ottavan hallituksen, jota johtaa pääministeri Jesper Berg. Hallitus päättää ilmastomuutoksen vuoksi lopettaa öljyntuotannon. Norjan toimet eivät kuitenkaan sovi EU:lle, jonka tuella Venäjä puuttuu peliin ja miehittää Norjan. Skjoldbjærgia viehätti sarjan näkökulma.

”Yleensä elokuvissa ja televisiosarjoissa kuullaan tuttuja sankaritarinoita vastarinnasta. Kuitenkin 90 prosenttia kansasta valitsee, ettei tartu aseisiin, vaan yrittää selvitä tilanteen kanssa. Minä tykkään tarinassa siitä, että se käsittelee sitä, miten ihmiset reagoivat, kun heidän maansa on miehitetty tai yhteiskunta muuttuu radikaalisti.”

Yksi hankalassa tilanteessa pujotteleva hahmo on turvallisuuspoliisissa työskentelevä Hans Martin Djupvik, jota pidetään venäläismielisenä. Tutkiva journalisti Thomas Eriksen taas maksaa kovan hinnan lahjomattomuudestaan, ja pääministeri Berg löytää ensimmäisen kauden aikana itsestään kovan luokan valtiomiehen.

Tuntuu todellisemmalta

Kun Skjoldbjærgilta kysyy sarjan suhteesta todellisuuteen, vastaus on tarkkaan pohdittu.

”Kun aloitimme sarjan kuvaukset, Venäjä miehitti Krimin niemimaan. Sarjan maailma tuntuu läheisemmältä kuin ensimmäisen kauden alussa. Uskon, että maailma on epävakaampi kuin se oli kolme vuotta sitten. Tämä ei tietenkään tarkoita, että odottaisin Venäjän miehityksen tapahtuvan oikeasti.”

Tavallisilla norjalaisilla on erilaisia kokemuksia Venäjästä. Skjoldbjærg itse koki kylmän sodan ajan lapsuudessaan. Hän oppi arvostamaan Neuvostoliiton uhkaavaa sotilaallista voimaa. Isoisän kokemus oli toisenlainen. Hän koki venäläisten pelastaneen Norjan natseilta.

Miehitetyn toisella kaudella konflikti laajenee. Skjoldbjærg kertoo, että kriisin ympärillä vaikuttavat Euroopan maat ja EU joutuvat osaksi isompaa kansainvälistä konfliktia. Samaan aikaan fokus pysyy kuitenkin ensimmäiseltä kaudelta tutuissa päähenkilöissä ja heidän kokemuksissaan. Toiset haluavat neuvotella ja toiset taistella.

”Erityisesti kauden myöhemmissä jaksoissa myös Suomi tulee näyttelemään suurempaa roolia.”

Miehitetty, Viaplay

Otsikko potsikko:

  • 10_Laatikko_teksti…

  • 10_

X