Oscareiden jako esitetään suorana Ylellä - luvassa on varmasti poliittisia kannanottoja

Yle esittää jälleen Oscar-gaalan suorana sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tänä vuonna ei tarvitse jännittää, kuullaanko Oscar-gaalassa poliittisia kannanottoja. Kysymys kuuluu: kuinka räväkästi kantaa otetaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jimmy Kimmel juontaa 90. kertaa järjestettävän Oscar-gaalan. Lähetys punaiselta matolta alkaa klo 1.30 ja gaala klo 3.00 Teema & Femillä. Lähetystä kommentoivat elokuva-asiantuntija Anna Möttölä ja näyttelijä Pihla Viitala. Ruotsinkielisestä selostuksesta vastaavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad. Kooste gaalasta esitetään maanantaina klo 20.00 alkaen.

Yle esittää jälleen Oscar-gaalan suorana sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Tänä vuonna ei tarvitse jännittää, kuullaanko Oscar-gaalassa poliittisia kannanottoja. Kysymys kuuluu: kuinka räväkästi kantaa otetaan?
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Vakiintuneen hokeman mukaan Golden Globe -palkinnot ennakoivat sitä, kenet Oscareissa palkitaan. Tänä vuonna Golden Globe -voittajien nimet ovat kuitenkin jääneet merkittävästi vähemmälle huomiolle kuin näyttelijöiden #MeToo- ja Time’s Up -kannanotot gaalassa.

Tähdet pukeutuivat yksissä tuumin mustiin osoittaakseen tukeaan niille, jotka ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Elämäntyöpalkinnon saanut Oprah Winfrey otti kiitospuheessaan vahvasti kantaa tasa-arvon puolesta; hänen puhettaan on katsottu Youtubessa 9,5 miljoonaa kertaa.

Hollywoodin tämän talven painavimmat puheenaiheet tuskin jäävät huomiotta myöskään Oscar-gaalassa. Seksuaalisesta häirinnästä, sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja hiljaisuuden rikkomisesta puhutaan varmasti.

Tänä keväänä voi siis sanoa, että Golden Globe -gaalan henki ennakoi Oscar-illan henkeä.

Syytetyt pysyvät poissa

Paljon on myös ehtinyt tapahtua kahden viihdegaalan välissä.

The Disaster Artistin James Franco oli hädin tuskin pokannut Golden Globe -palkinnon, kun julkisuuteen levisi tieto, että viisi naista syyttää häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Francoa ei nimetty Oscar-ehdokkaaksi.

Kevin Spacey puolestaan menetti mahdollisuutensa ehdokkuuteen jo syksyllä, kun hän sai ahdistelusyytösten vuoksi lähtöpassit elokuvasta All the Money in the World. Hänen tilalleen palkatusta 88-vuotiaasta Christopher Plummerista tuli historian vanhin Oscar-ehdokkaaksi päässyt näyttelijä.

Gaalassa ei nähdä myöskään vuosi sitten parhaaksi miesnäyttelijäksi kruunattua Casey Affleckia, jonka pitäisi Oscar-perinteen mukaan luovuttaa palkinto tämän vuoden parhaalle naisnäyttelijälle. Virallisen tiedon mukaan Affleck päätti itse jättäytyä kotiin.

Affleckin tapaus on kuvaava esimerkki siitä, kuinka paljon asiat ovat muuttuneet Hollywoodissa muutamassa kuukaudessa.

Affleck voitti vuosi sitten palkinnon siitä huolimatta, että kaksi naista oli jo 2010 syyttänyt häntä seksuaalisesta ahdistelusta. Kohun gaalassa aiheutti sinänsä hupaisa sattumus, kun La La Land ehdittiin erheellisesti julistaa vuoden parhaaksi elokuvaksi.

Kyseenalainen Oldman

Ketä tämän vuoden gaalassa siten nähdään? Ainakin Guillermo del Toro, jonka ohjaama The Shape of Water on saanut yhteensä 13 ehdokkuutta. Muun muassa elokuva-alan erikoislehdet Variety ja The Hollywood Reporter veikkaavat, että tämä eniten palkintoehdokkuuksia kerännyt fantasia korjaa potin.

Del Toro on vahvoilla myös parhaaksi ohjaajaksi. Ohjaajakategoriassa ovat lisäksi herättäneet myönteistä huomiota Lady Birdin ohjannut Greta Gerwig ja Get Outin ohjannut Jordan Peele.

Gerwig on viides nainen, joka koskaan on ollut ehdolla parhaaksi ohjaajaksi, ja Peele on viides värillinen ohjaajaehdokas vitivalkoiseksi kritisoidussa Oscar-kisassa.

Sukupuolten tasa-arvon lisäksi myös eri etnisten ryhmien välinen yhdenvertaisuus on jälleen puhuttanut Hollywoodissa. Viimeksi tapetille on nostettu Three Billboards outside Ebbing, Missouri, joka on ehdolla parhaaksi elokuvaksi. Draamaa on kritisoitu siitä, että se esittää rasistisen henkilöhahmonsa liian lempeässä valossa.

Rasismikeskustelusta huolimatta amerikkalaisissa medioissa ollaan käytännössä yksimielisiä siitä, että Three Billboardsin pääroolin näyttelevä Frances McDormand saa sunnuntaina toisen Oscarinsa. Yhtä suuri yksimielisyys vallitsee Synkimmän hetken Gary Oldmanin ensimmäisestä Oscar-voitosta.

Pysti saattaa tosin vielä viime metreillä livetä Oldmanin hyppysistä. Muun muassa brittilehti The Guardian on nostanut esiin kysymyksen siitä, kuinka sopiva hän on #MeToo-vuoden voittajaksi.

Oldmanilla on tilillään ex-vaimon syytökset perheväkivallasta. Tämän lisäksi Oldman hankki vuonna 2014 itselleen kyseenalaista mainetta haastattelulla, jossa hän käytti rasistista kieltä puolustellessaan humalassa raivonnutta Mel Gibsonia.

Sunnuntaiyönä näemme, rohkeneeko elokuva-akatemia painaa Oldmanin menneet synnit villaisella.

Oscar-gaala 2018, su 4.3. klo 1.30 Teema & Fem

 

X