Patricia Arquette erikoisagentin roolissa: C.S.I. Cyber päättää supersuositun sarjaperheen aikakauden

Nettiin liittyvää rikollisuutta tutkiva C.S.I. Cyber päättää supersuositun sarjaperheen aikakauden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hayley Kiyoko (vas.), Charley Koontz, Shad Moss, James Van Der Beek, Patricia Arquette ja Peter MacNicol esittävät FBI:n erikoisyksikön ammattilaisia.

Nettiin liittyvää rikollisuutta tutkiva C.S.I. Cyber päättää supersuositun sarjaperheen aikakauden.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

C.S.I.-sarjaperhe on ollut tavattoman suosittu ympäri maailmaa. Siitäkin huolimatta, että nämä rikospaikkatutkijoista kertovat sarjat ovat olleet kaukana totuudesta. Tutkijat kun säntäilevät ympäri rikospaikkoja tukat auki näpsäköissä muotivaatteissa ja ratkaisevat visaisimmatkin rikokset alta aikayksikön. Puhumattakaan siitä, että he suorittavat poliisintyötkin omansa ohessa.

Alkuperäinen, Las Vegasiin sijoittunut C.S.I. sai 15 kautta, C.S.I. Miami kymmenen ja C.S.I. New York yhdeksän. Sarjaperheelle pisteen laittanut C.S.I. Cyber ei ollut läheskään yhtä onnekas. Sitä tehtiin 2015–16 vain kaksi kautta, joiden jälkeen CBS-kanava päätti lopettaa koko touhun.

Nyt alkava C.S.I. Cyber kuvaa FBI:n erikoisyksikköä, joka tutkii internetiin liittyvää rikollisuutta. Yksikköä johtaa käyttäytymistieteisiin erikoistunut psykologi, erikoisagentti Avery Ryan (Patricia Arquette) yhdessä jo alkuperäisen C.S.I.:n viimeisiltä kausilta tutun D.B. Russellin (Ted Danson) kanssa. Hän ei tosin ilmesty kuvioihin vielä aivan sarjan alussa.

Alkuperäinen C.S.I. oli jälkikäteen ajateltuna sarjaperheestä raikkain ja toimivin, sillä se ei koko ajan uhannut tukehtua omaan moraaliseen ylemmyyteensä kuten spin-offit. Myös sen keskushenkilöiden luonnekuvat olivat moniulotteisempia ja näyttelijätyö parempaa.

Toimintaa ja nettislangia

C.S.I. Cyberissä ei enää edes teeskennellä rikospaikkatutkijoita, sillä erikoisyksikön jäsenet ovat joko reilusti poliiseja tai lain puolelle siirtyneitä hakkereita. Sarja onkin sekoitus toimintaa ja tietokone- sekä nettislangia. Mutta kun tarina pitää saada alusta loppuun hieman yli 40 minuutissa, kaikki tapahtuu nopsasti ja helposti.

Alkujaksossa tiimi jahtaa isoa konnakoplaa, joka myy siepattuja vauvoja nettihuutokaupassa. Toinen jakso käsittelee metrojen ja vuoristoratojen turvajärjestelmiä hakkeroivaa tyyppiä, joka kiihottuu onnettomuuksien katselemisesta. Tarinoissa on kieltämättä kekseliäisyyttä, mutta perehtymättömän on vaikea sanoa pitävätkö ne teknisessä mielessä vettä.

Patricia Arquette

© 2015 CBS Broadcasting, Inc. All Rights Reserved

Liikaa mahtipontisuutta

C.S.I. Cyberin kerrontatyyli ja visuaalinen ilme ovat tuttuja aiemmista C.S.I.-sarjoista. Niillä tavoitellaan iskevyyttä ja merkityksellisyyttä, mutta sorrutaan usein mahtipontisuuteen, kuten myös dialogissa. Välikuvat muistuttavat tarkoituksellisesti valvontakameratyyppisiä pätkiviä ja rakeisia kuvia, mikä on hieman ärsyttävää.

Avery on siirtynyt FBI:n palvelukseen jouduttuaan itse nettirikoksen uhriksi. Hänestä muokataan hieman samanlaista yksinäistä sutta kuin alkuperäisen C.S.I.:n Gil Grissom (William Petersen). Sarjan fyysisistä sankariteoista vastaa puolestaan agentti Elijah Mundo, jota esittää Dawson Creekistä tuttu James Van Der Beek.

Tunnari tulee aiempien C.S.I.-sarjojen tapaan The Who -yhtyeeltä. Nyt se on I Can See for Miles.

Ne jotka pitivät aiemmista C.S.I.-sarjoista pitänevät tästäkin. Sama pätee myös toisinpäin.

C.S.I. Cyber, ke 22.8. klo 22.35 Mtv3

X