Pysäyttävä City of Ghosts -dokumentti kertoo miten rohkeat nuoret miehet kuvasivat Isis-terroristien veritekoja raunioiksi murskatussa Raqqassa

Kun Isis miehitti Raqqan Syyriassa, rohkea joukko nuoria miehiä alkoi tehdä kansalaisjournalismia henkensä uhalla. Kuinka Raqqasta saatiin läpi muutakin kuin Isisin propagandaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

City of Ghosts -dokumentti seuraa urheiden miesten taistelua henkisen jaksamisen ja kotikaupunkinsa pelastamisen puolesta.

Kun Isis miehitti Raqqan Syyriassa, rohkea joukko nuoria miehiä alkoi tehdä kansalaisjournalismia henkensä uhalla. Kuinka Raqqasta saatiin läpi muutakin kuin Isisin propagandaa?
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Dokumentin avauskohtauksessa nuorista syyrialaismiehistä koostuvalle Raqqa Beeing Slaughtered Silently -ryhmälle ojennetaan juhlatilaisuudessa kansainvälinen lehdistönvapauspalkinto.

Miehet poseeraavat hieman vaivaantuneesti. Ristiriita on ilmeinen, kun kuvaaja yrittää saada miehiä hymyilemään. Hymyyn ei juuri ole syytä.

RBSS-ryhmän synty liittyy tiiviisti Syyrian tilanteeseen, josta ei ole paljon positiivisia uutisia viime vuosina kuultu. Arabikeväästä 2011 alkanut kapinointi Bašar al-Assadin hallintoa vastaan jätti Raqqaan valtatyhjiön, jonne Isis pääsi iskemään. Dokumentin nuoret miehet olivat alkaneet kuvata jo Assadin joukkojen iskuja Raqqaan, mutta Isisin saapuminen synnytti ammattimaisen kansalaisjournalismin.

Kuvia helvetistä

City of Ghosts -dokumentin on ohjannut amerikkalainen Matthew Heineman. Häneltä on Docventuresissa aiemmin nähty Oscar-ehdokkaana ollut Cartel Land, jossa kuvattiin Meksikon raakaa huumesotaa.

Myös City of Ghostsin kuvamateriaali on rajua. Isisin suorittamista hirmuteoista nähdään enemmän kuin yleensä on tapana. Niskalaukaukset näytetään loppuun asti. Heineman näyttää uskovan, että tehokeino on tarpeellinen, jotta katsoja voi saada edes jonkinlaisen tuntuman RBSS-ryhmän miesten kokemuksista. Kun ryhmän jäsen Hamoud Almousa katsoo piilopaikassaan Turkissa Isisin koostamaa videota isänsä teloituksesta, voi vain kuvitella mitä kaikkea aktivistit ovat joutuneet käymään läpi.

Isis sulki Raqqan niin, ettei ulkomaailmaan päässyt kuin terroristijärjestön propaganda. Tähän RBSS-ryhmän jäsenet saivat muutoksen, mutta toiminta oli hengenvaarallista. Pian yksi ryhmän jäsenistä jäi kiinni ja hänet teloitettiin. Keskeisimmät hahmot pakenivat Turkkiin ja Saksaan ja toiminta jatkui salaa toimivien kirjeenvaihtajien avulla.

Ulkokuoren alla kiehuu

Pitkään RBSS:n aktivisteja seurannut Heineman näyttää loppupuolella Saksaan päätyneiden miesten elämästä myös tulevaisuuden toivon pilkahduksia. Lumisota häivyttää kotikaupungin raiskauksen hetkeksi taustalle. Elämä jatkuu jopa arkisena, kun syntyy parisuhteita ja saadaan perheenlisäystä. Mutta sitten todellisuus muistuttaa taas itsestään.

Ryhmän kasvoina on toiminut heistä parhaiten englantia puhuva jäsen, Abdalaziz ”Aziz” Alhamza, jonka henkeä Isis uhkaa jatkuvasti. Useat veriteot ovat osoittaneet, ettei edes Euroopassa ole turvallista. Kun Saksan poliisi tarjoaa Azizille suojelua, hän kieltäytyy siitä todeten, ettei ansaitse sitä kun Raqqassa tapetaan läheisiä koko ajan. Tämän jälkeen pitkään naamansa peruslukemilla pitänyt mies romahtaa.

Sekä Isis että RBSS käyttävät ammattimaisesti videoraportointia ja sosiaalista mediaa. On kiinnostavaa katsoa Docventuresin jälkikeskustelu, jossa varmasti avataan kännykässä kulkevan somen roolia terrorismissa, propagandassa ja kansalaisjournalismissa.

Docventures: City of Ghosts, ti 25.9. klo 21.14 Tv2

X