Saman koulun kasvatit – Saara Aalto ja Suvi Teräsniska ovat tuomareina X Factorissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saara Aalto ja Suvi Teräsniska ovat ohjelman myötä tutustuneet ja jutelleet nostalgisia Madetojan musiikkilukiosta. © MTV Oy
X Factor Suomen tuomareiden Saara Aallon ja Suvi Teräsniskan välillä on vahva yhteys. Entisen opinahjon lisäksi laulajia yhdistää se, että kumpikin yllätti itsensä tuomaripöydän takana.

Kun Saara Aalto asettui ensi kertaa X Factor Suomi -tuomaripöydän taakse, hän arveli pitävänsä tiukkaa linjaa.

”Katsoessani tällaisia ohjelmia telkkarista arvioin laulajia hyvin kriittisesti. Tilanne on kuitenkin aivan erilainen, kun ollaan kasvokkain tv-studiossa. Ihmiset, jotka ovat tulleet sinne asti, ovat tosi rohkeita. Heitä haluaa kannustaa. Niinpä huomasin olevani aika lempeä ja ymmärtäväinen tuomari”, Aalto kertoo.

Suvi Teräsniskalle puolestaan kävi päinvastoin.

”Yllätyin siitä, kuinka tiukka olen. Minun seulastani ei niin vain läpi päästäkään! Saatan kehua jotain laulajaa vuolaasti, ja sitten vastaukseni on kuitenkin: ei”, Teräsniska sanoo.

Ankaruus ei kuitenkaan ole Teräsniskalle itsetarkoitus.

”Menen intuitiolla. Jos laulaja ei herätä minussa mitään, en anna hänelle ääntäni”, Teräsniska summaa.

Aallon empaattisen asenteen taustalla on hänen oma kokemuksensa tuomaripöydän toiselta puolelta. Hän on kisannut hopealle niin X Factor UK:ssa, The Voice of Finlandissa kuin Talent Suomessakin.

X Factor -tuomarina Aalto eläytyy voimakkaasti laulajakokelaiden esityksiin ja herkistyy avausjaksossa myös yhden kilpailijan koulukiusaamismuistoista. Hän pohti itse samaa teemaa huomattuaan, kuinka paljon jännitti etukäteen tuomarikollegansa Mikael Gabrielin tapaamista.

”Mietin, että apua, hyväksyyköhän tuollainen cool räppäri minut. Todellisuudessa Mikael olikin sitten tosi mukava ja herttainen tyyppi. Koulukiusatun perustraumat ja -pelot vain nostivat minussa päätään”, Aalto miettii.

Aalto ja Monroe yhteistuumin ohjelmaan

Kiusaaminen on ankkuroinut riittämättömyyden pelon tiukasti Aallon korvien väliin. Yksi tärkeimmistä tukijoista hänen taistelussaan tätä pelkoa vastaan on ollut Michael Monroe.

Parivaljakko ystävystyi 2012, kun Monroe valmensi Aaltoa The Voice of Finlandissa.

”Olen saanut aika paljon kritiikkiä ja lannistavaa palautetta matkan varrella. Sellaisissa tilanteissa muistutan itselleni, että Michael on aina uskonut minuun”, Aalto toteaa.

Ystävykset Aalto ja Monroe tekivät jopa päätöksen X Factoriin lähtemisestä yhteistuumin. Monroe oli päättänyt jättää The Voice of Finlandin kuuden kauden jälkeen. Hän innostui X Factorista kuultuaan, että myös Aaltoa on pyydetty mukaan.

”Soittelimme ja juttelimme asiasta. Olemme aina halunneet työskennellä kollegoina, ja tämä tuntui mahtavalta mahdollisuudelta siihen”, Aalto kertoo.

X Factor Suomi

X Factor Suomen tuomareina ovat Saara Aalto, Michael Monroe, Mikael Gabriel ja Suvi Teräsniska. ©MTV OY

Vain elämää -ohjelman yhdistämät

Aallon ja Monroen lisäksi tuomaripöydän takana istuu toinenkin tv-ohjelman yhdistämä kaksikko. Suvi Teräsniska ja Mikael Gabriel tutustuivat Vain elämää -kuvauksissa 2016.

Vain elämää -porukassa minulle kehittyi syvin yhteys Mikaelin kanssa. Vaikka olemme ihan erilaisia ihmisiä, sielunyhteytemme vain pelaa tosi hyvin. On ollut mahtavaa tehdä taas töitä yhdessä ja jatkaa tätä meidän tarinaamme”, Teräsniska iloitsee.

Myös Aallon ja Teräsniskan välillä on vahva side: heidän juurensa ovat samassa koulussa, Madetojan musiikkilukiossa Oulussa. Vaikka Aalto ja Teräsniska ovat tutustuneet vasta yhteisen ammatin parissa, olivat lukiovuodet molemmille niin tärkeä pohja, että jutunjuurta riittää.

Monroe oli Teräsniskalle tuomarijoukon ainoa, jonka kanssa aiempi tuttavuus rajoittui takahuoneissa moikkailuun. Teräsniska naurahtaa, että Monroe sai kuitenkin hänet nopeasti pauloihinsa välittömyydellään.

”Istun tuomaripöydässä Michaelin vieressä, ja hänellä riittää muistoja ja juttuja. Olen saanut kuulla niin paljon siistejä tarinoita, ettei ole pyhä tosikaan.”

X Factor Suomi, su 4.2. klo 19.30 MTV3

X Factor Suomi

  • X Factor Suomea on tehty aiemmin yksi kausi 2010, jolloin tuomareina olivat muun muassa Linda Lampenius ja Renne Korppila.
  • Nyt uudelleen lanseeratun ohjelman juontavat Viivi Pumpanen ja Ile Uusivuori, ja tuomareina istuvat Saara Aalto, Suvi Teräsniska, Mikael Gabriel ja Michael Monroe.
  • Kisassa on soololaulajien lisäksi mukana useita bändejä. Erityistä on myös se, että monet kilpailijat laulavat omia kappaleitaan.
  • Kausi alkaa kymmenellä nauhoitetulla karsintajaksolla, ja viimeiset neljä lähetystä ovat suoria. Voittaja ratkeaa finaalissa 6. toukokuuta.
  • Ohjelmaa täydentää maanantaisin Subilla nähtävä Xtra Factor.
X