Sannikka & Ukkola alkaa – keskusteluohjelman vetäjät korostavat vuoropuhelun tärkeyttä

Jaa artikkeli
Sannikka & Ukkola
Jokaisessa Sannikka & Ukkola -ohjelmassa on tarkoitus käsitellä ainakin kahta aihetta. Toimittajien tavoitteena on päästä vieraidensa kanssa suoraan asiaan, jotta keskustelut eivät jäisi pintapuolisiksi. © YLE KUVAPALVELU
Marja Sannikka ja Sanna Ukkola lupaavat tuoda televisioon rentoa, räväkkää ja vauhdikasta keskustelua ajankohtaisista aiheista. He haluavat myös parantaa suomalaista keskustelukulttuuria.

Kaikki lähti itämaisen ravintolan pöydästä. Ylen toimittajat Marja Sannikka ja Sanna Ukkola alkoivat pari vuotta sitten pohtia aterian äärellä, millaista journalismia he kaipasivat Suomen televisioon.

Molemmat ovat asuneet Britanniassa ja seuranneet kotimaahan palattuaankin aktiivisesti brittiläisiä ja pohjoisamerikkalaisia ajankohtaisohjelmia. He olivat yhtä mieltä siitä, että Suomeen tarvittaisiin entistä rennompaa, räväkämpää ja vauhdikkaampaa uutisaiheiden käsittelyä.

Toimittajakaksikko päätti siltä istumalta ryhtyä itse tekemään ohjelmaa, jollaista he haluaisivat katsoa. Syntyi Sannikka & Ukkola.

”Tai tarkkaan ottaen se oli vielä silloin ihan eri ohjelma”, Sannikka täsmentää nauraen.

Alun perin kaksikko suunnitteli uutismakasiinia, joka olisi tullut ulos kolmesti viikossa. Kahden vuoden ja kolmen koeohjelman jälkeen idea on muotoutunut viikoittaiseksi keskusteluksi, jossa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita.

Toimittajat pääsivät keskittymään ohjelmaansa täysipainoisesti elokuun puolivälistä lähtien. Siihen saakka Ukkola teki myös Aamu-tv:tä, Sannikka A-studiota.

Kuunnelkaa toisianne!

Sannikan & Ukkolan keskeinen linjaus on, että vaikka aiheet ovat tärkeitä, niihin ei suhtauduta tärkeillen. Poliitikot eivät pääse ohjelmaan pitämään monen minuutin palopuheita, vaan tarkoitus on aidosti keskustella, käydä vuoropuhelua.

Sannikka ja Ukkola korostavat vuoropuhelun tärkeyttä, sillä heidän tavoitteenaan on parantaa suomalaista keskustelukulttuuria. He haluavat kutsua ohjelmaansa erilaisten mielipiteiden edustajia tasaveroisina keskustelijoina. Kaikki saavat puhua, kaikkia kuunnellaan.

Juuri kuuntelemattomuus on Sannikan ja Ukkolan mukaan yksi keskustelukulttuurimme suurimmista ongelmista. Ihmiset kaivautuvat mielipiteineen omiin poteroihinsa, ja sosiaalisessa mediassa enemmänkin huudetaan kilpaa kuin keskustellaan.

”Haluamme räjäyttää poterot, saada erilaiset ihmiset puhumaan keskenään. Vaikka jollakulla olisi aivan toisenlaiset arvot kuin sinulla, ei se tarkoita sitä, että se toinen ihminen olisi paha tai että hän jotenkin uhkaisi sinua”, Ukkola kiteyttää.

”Tai että hänen pitäisi olla hiljaa”, Sannikka täydentää.

Väittelevät ystävykset

Yhteinen projekti on tiivistänyt työtoveruuden läheiseksi ystävyydeksi. Heidän ystävyyteensä mahtuu myös kiivasta väittelyä.

”Olemme välillä tosi eri mieltä asioista, mutta silti Sannan kanssa on aina kiinnostavaa jutella. Sinä perustelet kantasi hyvin, ja kanssasi on mukava keskustella, vaikka olisimme miten eri mieltä keskenämme”, Sannikka sanoo Ukkolalle.

Samanlaisen ilmapiirin parivaljakko haluaa luoda myös ohjelmaansa. Räiskiä saa, kunhan muistaa kunnioittaa ja kuunnella toista osapuolta. Toimittajakaksikko toivoo erityisesti, että keskustelijat yrittäisivät ymmärtää, miksi toinen ajattelee niin kuin ajattelee.

Erilaisia keskustelijoita kuuntelemalla Sannikka ja Ukkola toivovat itsekin oppivansa uutta ja lisäävänsä ymmärrystään. Ja vaikka kummallakin on omat arvonsa ja mielipiteensä, ne jätetään töihin tullessa tv-studion ulkopuolelle.

”Sehän on ihan toimittajan perusammattitaitoa. Meillä molemmilla on pitkä kokemus työstä politiikan toimittajina, ja sen vuoksi pysyttelemme esimerkiksi puoluepolitiikan ulkopuolella”, Ukkola kertoo.

Sannikka jatkaa, että toimittajan ammattitaitoon kuuluu oleellisesti myös kiinnostus kaikenlaisia asioita ja ajatusmaailmoja kohtaan.

”Kun tapaan ihmisiä, minua kiinnostaa aina kysyä, miksi hän ajattelee niin kuin ajattelee. Se on ihan perusasia tässä työssä: kun olet utelias, sinun on helppo haastatella ihmisiä”, Sannikka toteaa.

Sannikka & Ukkola, pe 14.9. klo 20.00 Tv1

X