Seniorit somessa -sarjassa nuoret opastavat ikäihmisiä netin käytössä – ”Some on monelle eläkeläiselle hirveän tärkeä henkireikä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Pentti Heinonen ja Lea Musosen opastajana toimii naaG eli Janne Naakka. Lean kannustuksella Pentistä on tullut ahkera somen käyttäjä. © Pyry Pietiläinen/Yle Kuvapalvelu
Uutuussarjassa nuoret tubettajat tutustuttavat ikäihmisiä internetin saloihin. ”Onneksi on aivot tallella, ei siihen muuta tarvita”, sanoo sarjassa uutta opetteleva Pentti.

Luvut kertovat paljon. 16–24 -vuotiaista suomalaisista miltei jokainen käytti nettiä. Yli 75- vuotiaista netti oli tuttu ainoastaan noin kolmellekymmenelle prosentille. Tämä on vahinko, sillä internetin merkitys ihmisen arjessa on valtaisa ja kasvaa kaiken aikaa.

Ylen ja Endemol Shine Finlandin yhteistuotantona valmistunut ohjelma Seniorit somessa päätti korjata asian. Kymmenosaisessa sarjassa ikäihmiset saavat internetiin ja tietotekniikkaan liittyvää apua alan ammattilaisilta eli seitsemältä nuorelta tubettajalta.

Ensimmäisessä jaksossa opetusvuoron saa lifestylestä ja muodista tubettava naaG, oikealta nimeltään Janne Naakka. Hänen oppilainaan ovat keskenään seurustelevat Lea Musonen (74) ja Pentti Heinonen (91). Myöhemmässä jaksossa naaG opettaa myös WhatsAppin käyttöä näyttelijä Svante Korkiakoskelle (78).

Ei saa jäädä jälkeen

Sähköposti ja Facebook olivat Lealle kyllä entuudestaan tuttuja, mutta lisää piti oppia. Jotta eivät jäisi kehityksestä jälkeen Lea ilmoitti itsensä ja Pentin mukaan ohjelmaan. Pariskunta oppi erityisesti iPadin käyttöä, ja monet heprealta vaikuttaneet termit tulivat selitetyiksi.

”Siitä nostan itselleni hattua, että sain tuon Pentin mukaan tähän tietokonejuttuun. Työelämässä hän oli toiminut yritysjohtajana, ja tottunut siihen, että sihteeri hoiti kaikki tietotekniikkaan liittyneet asiat”, Lea kertoo.

Sosiaalisesta mediasta onkin tullut Pentille jokapäiväinen areena. Päivittäin hän saattaa viettää useita tunteja Facebookissa keskustellen ystäviensä ja sukulaistensa kanssa.

”Kyllä some on monelle eläkeläiselle hirveän tärkeä henkireikä. Ja helppoahan tablettia on loppujen lopuksi käyttää”, Pentti sanoo.

”Onneksi on aivot tallella, ei siihen muuta tarvita. Mutta kyllä tässä joka päivä oppii jotain uutta.”

Helppoja oppilaita

Tubettaja Pinkku Pinsku eli Pinja Sanaksenaho avaa internetin ihmeitä oppilaalleen Ritva Hämäläiselle. ©PYRY PIETILÄINEN/YLE KUVAPALVELU

Sekä Pentti ja Lea ovat erityisen kiitollisia opettajalleen. He ylistävät naaGia aivan mahtavaksi ja yllätykselliseksi kaveriksi, jolla oli paljon kärsivällisyyttä opettaa heitä. NaaG kuitenkin kiistää sen, että Pentin ja Lean kanssa olisi tarvinnut olla erityisen pitkämielinen.

”Sovellusten opettaminen ei tuottanut juurikaan vaikeuksia”, naaG sanoo.

Hankalaa oli sen sijaan selittää esimerkiksi, miksi Pentti ei voi muualla käyttää samaa nettiä, mihin hän on kirjautunut Lean kotona. Kaiken kaikkiaan he olivat loistotyyppejä. Ehdotinkin, että heidän tulisi alkaa itse myös tubettamaan.”

Seniorit somessa, to 18.1. klo 20.00 TV1

 

X